Γιατί να χτίσει κανείς ξενοδοχεία για άγριες μέλισσες;

Γνωρίζουμε πλέον καλά πόσο σημαντικές είναι οι μέλισσες στη ζωή του ανθρώπου. Δυστυχώς όμως υπάρχουν και κάποιοι κίνδυνοι που την απειλούν με εξαφάνιση. Και αν αυτές εξαφανιστούν… θα χάσουν πολλά και η φύση, ο άνθρωπος, τα ζώα.

Ο αγροτικός κόσμος εξαρτάται κατά 70% από τις μέλισσες!

Πάνω από το 35% της παγκόσμιας τροφής που παράγεται, εξαρτάται από τα έντομα-επικονιαστές!

Με την επικονίαση των μελισσών γίνεται η αναπαραγωγή των φυτών από τα οποία τρέφονται εκατομμύρια ζώα!

Αυτά είναι μερικά από όλα όσα δηλώνουν τη σημασία της ύπαρξης των μελισσών.

Στα πλαίσια λοιπόν της προστασίας τους, νεαρές ακτιβίστριες από όλο τον κόσμο, πήραν την πρωτοβουλία να δημιουργήσουν στην ύπαιθρο, ξενοδοχεία για άγριες μέλισσες. Μέρη όπως: στο Μάλμοε της Σουηδίας, στο Γκρατς της Αυστρίας, στο Πενζιμπό της Γαλλίας, στο Ντένβερ του Κολοράντο στις ΗΠΑ και σε άλλα μέρη του πλανήτη, συναντάμε ξενοδοχεία άγριων μελισσών.

Μπορεί οι αγριομέλισσες να μη φτιάχνουν μέλι, όμως ένα σπιτάκι για να ζήσουν, σίγουρα αντιμετωπίζει τη μείωση του πληθυσμού τους από τον πλανήτη.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Think Like A Citizen Scientist Journey», οι μικρές προσκοπίνες στο Ντένβερ, δημιούργησαν φωλιές μελισσών στην τοπική κοινότητα, από χαρτοκιβώτια και ρολά χαρτιού υγείας. Έπειτα, τα ξενοδοχεία μελισσών τοποθετήθηκαν σε δημόσιους κήπους και στον τοπικό Βοτανικό Κήπο.

Βέβαια, δεν ήταν τόσο εύκολο για τα μικρά κορίτσια που φοβόντουσαν τις μέλισσες γιατί αυτό που ήξεραν ήταν ο πόνος του τσιμπήματος.

Τι λένε για το έργο τους οι συμμετέχοντες;

«Φοβάμαι τα έντομα και γι’ αυτό μου ήταν δύσκολο να πάω να τις δω και να μάθω γι’ αυτές. Χάρηκα όμως που το έκανα. Εξακολουθώ να φοβάμαι, αλλά τώρα καταλαβαίνω γιατί χρειαζόμαστε τις μέλισσες. Είναι απαραίτητες για την τροφή μας και για τα λουλούδια, και καταλαβαίνω ότι έχουν έναν σκοπό να επιτελέσουν. Είναι ενδιαφέρον που υπάρχουν τόσα διαφορετικά είδη στη φύση», λέει η 11χρονη Imani που συμμετείχε.

«Όλες οι μέλισσες – όχι μόνο εκείνες που κάνουν μέλι – είναι βιολογικά είδη-κλειδιά. Αυτές είναι που συγκρατούν τα οικοσυστήματα μαζί, επιτρέπουν στα δέντρα να μεγαλώνουν και έτσι, στην πραγματικότητα, είναι βιολογικό είδος που είναι ακρογωνιαίος λίθος», τονίζει ο καθηγητής εντομολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ Dennis van Engelsdorp.

Προσθέτει επίσης: «είναι σημαντικό να μαθαίνουν τα παιδιά ότι κάθε προσπάθεια μετράει. Αυτό που διαπιστώνεις είναι ότι για την επιβίωσή σου χρειάζεσαι μέλισσες, άρα ποιοι είναι αυτοί που θα νοιαστούν περισσότερο αν όχι αυτοί που θα κληρονομήσουν την επόμενη γενιά; Οι προσπάθειες είναι πραγματικά καλές γιατί ευελπιστούμε ότι θα δημιουργήσουν μια δέσμευση ζωής για την προστασία της βιοποικιλότητας».

Τα ξενοδοχεία για άγριες μέλισσες μπορούν να προσελκύσουν καινούργιες μέλισσες σε μέρη που χρειάζονται επικονιαστές.

Bee my friend…

Διάβασε ακόμη:

Το μέλι λεβάντας από το αγρόκτημα “12stremmata”

Ελληνικό μέλι – 8ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα