Το www.smartagrihubs.eu/portal είναι η νέα Διαδικτυακή Πύλη Καινοτομίας του ευρωπαϊκού έργου SmartAgriHubs

Τι είναι το SmartAgriHubs

Το SmartAgriHubs είναι ένα πραγματικά τεράστιο έργο προυπολογισμού 20 εκατομμυρίων ευρώ, σκοπός του οποίου είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ευρωπαϊκού αγροδιατροφικού τομέα.

Στα πλαίσια του, έχει δημιουργηθεί ένα εκτεταμένο δίκτυο Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας (Digital Innovatios Hubs, DIHs) και 2.000 Κέντρα Μετάδοσης Γνώσης (Competence Centres) σε όλη την Ευρώπη.

Στο SmartAgriHubs θα συμμετέχουν περισσότερα από 2.000.000 αγροκτήματα και θα πραγματοποιηθούν πάνω από 4.000 πειράματα, την ώρα που οι αγρότες θα έρχονται σε επαφή με τη διαδικασία της ψηφιοποίησης.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι το δικό μας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, είναι συντονιστής του Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στον οποίο Κόμβο συμμετέχουν άλλες 8 χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Ισραήλ, Κροατία, Σλοβενία, Κύπρος, Σερβία).

Σε ποιον απευθύνεται το SmartAgriHubs

Το SmartAgriHubs απευθύνεται στους αγρότες που θέλουν να αναζητήσουν λύσεις σε προβλήματα που προκύπτουν. Μέσω του portal, μπορούν να δουν ποιος μπορεί να τους προσφέρει τη λύση και ποιος μπορεί να τους την αναπτύξει.

Ας πούμε για παράδειγμα ότι ένας αγρότης θέλει να αναβαθμίσει την παραγωγή του, χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες. Ο αγρότης αυτός μπορεί να επισκέπτεται την Πύλη και να βλέπει τι υπάρχει σε επίπεδο τεχνολογιών στη χώρα του ή σε άλλες χώρες, ώστε να έρθει σε επαφή με αυτές.

Το SmartAgriHubs είναι και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για start-ups που αναζητούν χρηματοδότηση και συνεργασίες, να έρθουν σε επαφή με πολλές εταιρείες και ανθρώπους.

Τι μπορείς να βρεις σε αυτή τη διαδικτυακή Πύλη

Στο SmartAgriHubs μπορείς να βρεις:

  • Μηχανή αναζήτησης
  • «one-stop-shops» για πρόσβαση σε ψηφιακά εργαλεία
  • Υπηρεσίες
  • Δεδομένα
  • Ψηφιακή βιβλιοθήκη
  • Εκπαιδευτική πλατφόρμα
  • Διαδικτυακό τόπο διαβούλευσης – φόρουμ
  • Υπηρεσία εύρεσης συνεργατών
  • Διαδραστικός χάρτης που παρουσιάζει το δίκτυο ανά γεωγραφική θέση

Πόσο χρήσιμο είναι τελικά

Η αλήθεια είναι ότι το εν λόγω εργαλείο είναι εξαιρετικά καινοτόμο, αλλά απαιτεί ο χρήστης να είναι ήδη εξοικειωμένος με ορολογίες και νέες τεχνολογίες. Επιπλέον η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη μόνο στα αγγλικά.

Αυτό καθιστά σημαντικό τον ρόλο των φορέων που εμπλέκονται και οι οποίοι έχουν την ευθύνη να φέρουν τους παραγωγούς σε επαφή με αυτό το εργαλείο και με τις δυνατότητές του.

Άλλωστε τα εργαλεία έχουν χρησιμότητα όταν τα χρησιμοποιούμε αποτελεσματικά.

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα