Ενεργοί πολίτες της Κομοτηνής προστατεύουν τη φύση από την κλιματική αλλαγή…

Δύο μικρές εκτάσεις γης στην περιοχή της Διώνης που λειτουργούσαν μέχρι πρόσφατα ως χωματερές θα αποκτήσουν πολύ σύντομα πράσινο, ήχους πουλιών, ζωή με πρωτοβουλία της Θηροφυλακής, σε συνεργασία με το δήμο Μαρωνείας Σαπών και την Κοινότητα Διώνης, αλλά και τη συμμετοχή του Συλλόγου «Αδέσποτα Κομοτηνής», μαθητών του 1ου Γυμνασίου και μελών της ομάδας ΠΑΙΖΩπορεία του Ορειβατικού Συλλόγου Κομοτηνής.

Τι δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κος Μάκης Σαλασίδης, μέλος του Συλλόγου «Αδέσποτα Κομοτηνής»

«Ήταν η πρώτη αναδάσωση στην οποία συμμετείχαμε και όπως είπαμε με τους υπεύθυνους της Θηροφυλακής θα ακολουθήσουν κι άλλες στη Ροδόπη. Είναι κάτι το οποίο θεωρείται απαραίτητο να γίνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Η επιστημονική κοινότητα μας λέει τι πρόκειται να συμβεί και ότι θα είναι καταστροφική για τον πλανήτη αν δεν κάνουμε κάτι για να την αποτρέψουμε. Έτσι, και η φύτευση δένδρων είναι μια κίνηση η οποία βοηθάει προς την αποτροπή αυτού του επικίνδυνου φαινομένου το οποίο απειλεί την ίδια μας την ύπαρξη στη γη».

Σύμφωνα με τον κο Σαλασίδη ο καθένας μπορεί να βάλει το μικρό λιθαράκι του στο να σωθεί ο πλανήτης. Μάλιστα υποστηρίζει πως υπάρχουν σημαντικές πρωτοβουλίες από ξένα κράτη προς αυτή την κατεύθυνση, αναφέροντας το Πακιστάν, που σε ανακοινώσεις των εκεί υπευθύνων γίνεται λόγος για «Τσουνάμι δένδρων», δηλαδή για δισεκατομμύρια δένδρα τα οποία θα φυτευτούν. «Και άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Ισλανδία, η Γαλλία έχουν προβεί σε εκτεταμένες αναδασώσεις εκατομμυρίων δένδρων προκειμένου να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση της σωτηρίας του πλανήτη» δηλώνει ο κος Σαλασίδης.

Η σημαντικότητα των μελισσών

Στη Διώνη οι ενεργοί πολίτες φύτευσαν πεύκα, κυπαρίσσια, καρποφόρα δένδρα, όπως: συκιές, καρυδιές, ροδιές, αλλά και θάμνους που προσελκύουν τις μέλισσες. «Και οι μέλισσες είναι ένα είδος που απειλείται με εξαφάνιση και αν εξαφανιστεί η μέλισσα ούτε γονιμοποίηση των καρπών δεν θα μπορέσουμε να έχουμε και θα πεινάσει σίγουρα η ανθρωπότητα» δηλώνει ο κος Σαλασίδης προσθέτοντας ότι ήταν σημαντικό αυτό που έγινε γιατί αυτές οι μικροκλίμακες, αν τις ενώσουμε όλες μαζί, μπορούν να φέρουν ένα μεγάλο αποτέλεσμα.

Πώς εξαρτάται η ζωή μας από τις μέλισσες;

Πώς εξαρτάται η ζωή μας από τις μέλισσες;

Ήδη έχουν πέσει στο τραπέζι και νέες προτάσεις για νέες αναδασώσεις μετά από έγκριση της Θηροφυλακής. Δένδρα και θάμνοι μπορεί κανείς να προμηθευτεί από το φυτώριο της Θηροφυλακής και της Δασικής Υπηρεσίας. «Δυστυχώς σε ένα από τα δύο μέρη κάποιος ασυνείδητος πέταξε μπάζα. Ελπίζω να μην ξαναγίνει αυτό, αν γίνει ξανά το ίδιο θα πατήσει τα δένδρα που φυτεύσαμε. Ας κατανοήσουν ότι η δενδροφύτευση σχετίζεται με την ίδια μας την ύπαρξη , την σωτηρία της περιοχής μας. Η κλιματική αλλαγή φέρνει το λιώσιμο των πάγων κι αν λιώσουν οι πάγοι θα ανέβει η στάθμη των θαλασσών και θα επηρεαστεί και η περιοχή μας. Οι παραθαλάσσιες περιοχές κινδυνεύουν να καταστραφούν» καταλήγει ο κος Σαλασίδης κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Με πληροφορίες από ert.gr

Διάβασε ακόμη: Το 40% της Ελλάδας θα γίνει έρημος αν δεν προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα