Σύμφωνα με κοινή απόφαση των υπουργών Εξωτερικών, Εσωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας ?? η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού.

Η αξία της ελληνικής γλώσσας  είναι ανεκτίμητη

Πρόκειται για μια γλώσσα που μιλιέται αδιάλειπτα εδώ και 40 αιώνες! Είναι η γλώσσα στην οποία μας άφησαν το έργο τους σπουδαίοι φιλόσοφοι, ποιητές και συγγραφείς. Όμηρος, Πλάτων, Θουκυδίδης, Αισχύλος, Αριστοφάνης, Ιπποκράτης, Ευαγγελιστές, Πατέρες της Εκκλησίας και τόσοι άλλοι.

«Εγώ δεν ξέρω να υπάρχει παρά μία γλώσσα, η ενιαία γλώσσα η Ελληνική. Το να λέει ο Έλληνας ποιητής ακόμη σήμερα “ουρανός”, “ήλιος”, “θάλασσα”, “άνεμος”, “σελήνη, όπως το έλεγαν η Σαπφώ, ο Αρχίλοχος, ο Σωκράτης, ο Σοφοκλής, δεν είναι μικρό πράγμα. Είναι πολύ σπουδαίο. Επικοινωνούμε κάθε στιγμή μιλώντας με τις ρίζες μας. Τις ρίζες μας που βρίσκονται εκεί… στα Αρχαία» – Οδ. Ελύτης.

«Είθε η Ελληνική γλώσσα, να γίνει κοινή όλων των λαών» – Βολταίρος.

Τι αναφέρεται σε εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας;

«Με την θέσπιση αυτής της παγκόσμιας ημέρας επιδιώκεται η ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού. Η ελληνική γλώσσα κατά την αρχαιότητα ευτύχησε να καταστεί φορέας μορφοποίησης και μεταβίβασης σημαντικών επιστημονικών θεωριών, φιλοσοφικών θεωρήσεων και λογοτεχνικών κειμένων. Στην ελληνική γράφτηκαν λίγο αργότερα τα πιο σημαντικά κείμενα του Χριστιανισμού για να διαδοθούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο διάβα των αιώνων υπήρξε καθοριστική η συμβολή της ως μέσου αποθησαύρισης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού και επιβιώνει ως τις μέρες μας, στη νεότερη εκδοχή της, ως μια από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες παγκοσμίως».

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, το Υπουργείο Εξωτερικών θα μεριμνήσει για την αναγνώριση της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας και από τους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ και η ΟΥΝΕΣΚΟ.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας περιλαμβάνει εκδηλώσεις σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας, αλλά και σε εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, που διατηρούν τμήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας ή ελληνικών σπουδών. Μερικές ενδεικτικές προτάσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν από τους εκπαιδευτικούς και τους Φορείς της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης στο εξωτερικό για τον εορτασμό της ημέρας:

  • Οργάνωση δημόσιων εκδηλώσεων και ανοιχτών συζητήσεων στις αμιγείς εκπαιδευτικές μονάδες, τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού και τα παροικιακά ελληνικά σχολεία
  • Σχεδιασμός και υλοποίηση μαθησιακών δραστηριοτήτων στις σχολικές τάξεις που συνδέονται στενά με το Πρόγραμμα Σπουδών και τα σχολικά βιβλία
  • Δημιουργία ελκυστικών ευκαιριών επικοινωνίας και αξιοποίηση δικτύων πολιτισμικών ανταλλαγών μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας
  • Ανάθεση ερευνητικών εργασιών (projects), ατομικών ή ομαδικών στους μαθητές και τις μαθήτριες

Επέτειοι και εορτές

Διεθνής Ημέρα Προσευχής για τους Πάσχοντες από Αυτισμό. Τη δεύτερη Κυριακή κάθε Φεβρουαρίου οι εκκλησίες διαφόρων δογμάτων και ομολογιών, θυμούνται και προσεύχονται για τους ανθρώπους σ’ όλο τον κόσμο που πάσχουν από αυτισμό.

Παγκόσμια Ημέρα του Γάμου. Ο σκοπός της ημέρας είναι να  τιμώνται ο άνδρας και η γυναίκα ως κεφαλές της οικογένειας, κάτι που αποτελεί το βασικό κύτταρο της κοινωνίας. Τιμάται επίσης, η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των συζύγων, η θυσία και η χαρά του καθημερινού έγγαμου βίου.

Σήμερα γιορτάζουν: Νικηφόρος, Νικηφόρα, Παγκράτιος, Παγκρατία.

1895:

Ο αμερικανός γυμναστής Ουίλιαμ Μόργκαν παρουσιάζει ένα νέο παιγνίδι, το βόλεϊμπολ.

1909:

Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Ριζοσπάστης», με διευθυντή τον Γεώργιο Φιλάρετο.

1942:

Ώρα πολέμου στις ΗΠΑ. Πηγαίνουν τα ρολόγια μια ώρα μπροστά για εξοικονόμηση ενέργειας λόγω συμμετοχής στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Διάβασε ακόμη: Σαν σήμερα 8 Φεβρουαρίου: Η τραγωδία της Θύρας 7

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα