Ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιώργος Αμυράς, φέρνει για τρίτη φορά ερώτηση στη Βουλή για τα Αρωματικά Φυτά της Ηπείρου.

Ο βουλευτής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ρίχνοντας και πάλι φως στο θέμα της παράνομης αποψίλωσης αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στα βουνά της Ηπείρου από Αλβανούς που παράνομα μεταφέρουν με τα τσουβάλια τα φυτά στη γείτονα χώρα. Οι παράνομοι διακινητές αφανίζουν στην κυριολεξία τις ελληνικές βουνοπλαγιές κλέβοντας ρίγανη, τσάι του βουνού, θυμάρι, πρίμουλα – και το πανάκριβο είδος της, το Λουλούδι του Δαρβίνου – και γεντιανή.

Το ξερίζωμα των φυτών και η παράνομη και χωρίς λογική και οίκτο διαχείρισή τους έχει ως αποτέλεσμα να μην ξαναφυτρώνουν ποτέ. Και φυσικά δε συζητάμε καν για τις συνθήκες υγιεινής που δεν τηρούνται ούτε στο ελάχιστο, για λόγους προφύλαξης της δημόσιας υγείας!

Η ερώτηση στη Βουλή για τα Αρωματικά Φυτά της Ηπείρου

Ο βουλευτής Ιωαννίνων, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, ζήτησε να δοθούν κίνητρα για την αξιοποίηση και την προστασία του γνωστού αρωματικού φυτού «Λουλούδι του Δαρβίνου» που πωλείται παράνομα στη Γερμανία και σε άλλες χώρες από τους διακινητές προς 50.000 ευρώ το κιλό! Η βίαιη συλλογή του φυτού έχει ήδη εξαφανίσει το είδος κατά 30% από τις πλαγιές του Γράμμου.

Ο βουλευτής ζητά επίσης να μάθει από το αρμόδιο Υπουργείο αν είναι στις προτεραιότητές του να καθοριστεί ένα ορισμένο πλαίσιο για τη συλλογή, πιλοτική αναπαραγωγή και αειφόρο αξιοποίηση της αυτοφυούς ή και ενδημικής χλωρίδας της χώρας που να απευθύνεται στον ντόπιο πληθυσμό, καθώς και αν εξετάζεται η δυνατότητα υλοποίησης τοπικών προγραμμάτων (ανά Περιφέρεια) για την προστασία και ανάδειξη τοπικών φυτογενετικών πόρων ή παραδοσιακών ποικιλιών.

«Στα βουνά της Ηπείρου κρύβεται ένας πράσινος θησαυρός, τα αρωματικά φυτά και τα βότανά της. Ας τα ανακαλύψουμε κι ας δώσουμε τη δυνατότητα στους ντόπιους ανθρώπους, νέους και παλιούς αγρότες, να αξιοποιήσουν τον πλούτο της ηπειρώτικης γης» δήλωσε σχετικά ο Γιώργος Αμυράς.

Εμείς θα αναμένουμε να δούμε τις ενέργειες που θα γίνουν γι’ αυτό το τόσο σημαντικό θέμα.

Έλα κι εσύ μαζί μας στο 2ο Συνέδριο Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών και Μανιταριών στην Κοζάνη