Τι σχέση έχει το Λουλούδι του Δαρβίνου με τις διεθνείς κουζίνες και τους «κυνηγούς» βοτάνων;

Μεγάλη θα σου απαντήσω, αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή.

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια στροφή των καταναλωτών προς τα αρωματικά φυτά και τα βότανα, στα πλαίσια της υιοθέτησης μιας πιο υγιεινής διατροφής. Και ευτυχώς. Αυτό όμως είχε ως αποτέλεσμα οι διεθνείς κουζίνες και οι μεγάλοι σεφ τους, να στραφούν επίσης προς τα αρωματικά φυτά και τα βότανα, προσπαθώντας μάλιστα να κάνουν τη διαφορά με όποιο κόστος.

Τι σημαίνει αυτό;

Ότι δεν υπάρχει σεφ που να σέβεται τον εαυτό του,που να μη χρησιμοποιεί κόλιανδρο και κρόκο Κοζάνης ή τσιμισούρι και χαρίσα. Τουλάχιστον!

Μάλιστα τα εστιατόρια διεθνώς είναι διατεθειμένα να πληρώσουν αδρά την ποιότητα και τη σπανιότητα κάποιων βοτάνων. Εξαιρετικά αδρά. Ένα λοιπόν από τα αρωματικά φυτά που έχει  γίνει ανάρπαστο διεθνώς και συναντάται σε υπερπολυτελείς κουζίνες, είναι το Λουλούδι του Δαρβίνου.

Το Λουλούδι του Δαρβίνου

Το εν λόγω φυτό, με την επιστημονική ονομασία Primula Veris, δηλαδή Πρίμουλα της Άνοιξης, φτάνει να πωλείται έως και 50.000 ευρώ το κιλό, η ξηρή δρόγη.

Πρόσφατα στη Βουλή συζητήθηκε το εάν και πώς προστατεύεται η ελληνική χλωρίδα στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας στις οποίες παρατηρείται εδώ και χρόνια ένα ανησυχητικό φαινόμενο: «κυνηγοί» βοτάνων από την Ελλάδα και όμορες χώρες επιδίδονται στην -κατά κανόνα παράνομη- συλλογή τεράστιων ποσοτήτων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.

Οι μεν εγχώριοι «κυνηγοί»- κλέφτες τα εμπορεύονται σε λαϊκές αγορές εδώ στην Ελλάδα ή τα πωλούν σε χονδρέμπορους, οι δε «επισκέπτες» τα βγάζουν παράνομα από τη χώρα μας (φορτωμένα σε γαϊδουράκια), τα συσκευάζουν και τα εμπορεύονται.

Το «Λουλούδι του Δαρβίνου», καθώς φαίνεται είναι ένα από τα πιο ελκυστικά… θηράματα, το «αγριογούρουνο» όπως λέγεται των συγκεκριμένων «κυνηγών».

Τα άνθη του συγκεκριμένου λουλουδιού χρησιμοποιούνται ως βρώσιμη διακόσμηση σε σαλάτες και γλυκά αλλά και στην παρασκευή μαρμελάδων και την αρωματική ενίσχυση οινοπνευματωδών ποτών. Τα φύλλα της τρώγονται ως λαχανικό σε ορισμένες μεσογειακές χώρες.

Μεγάλο πρόβλημα η εκρίζωση του

Το πρόβλημα είναι αρκετά μεγάλο, ώστε να φέρει το θέμα στη Βουλή πολλάκις και μάλιστα πρόσφατα έγινε και ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη από τον βουλευτή Ιωαννίνων Γιώργο Αμυρά.

Ωστόσο υπάρχει κάτι ακόμα πιο σημαντικό. Το θέμα της προστασίας της χλωρίδας της Ελλάδας και ειδικά των σπάνιων ειδών του, από την καταστροφική μανία του ανθρώπου. Ο τρόπος με τον οποίο συλλέγεται παράνομα τόσο το Λουλούδι του Δαρβίνου όσο και η ρίγανη, το θυμάρι, το τσάι του βουνού και άλλα αρωματικά φυτά από τους παράνομους συλλέκτες, είναι καταστροφικός για τη χλωρίδα. Τα φυτά εκριζώνονται βιαστικά αντί να μαζεύονται μόνο τα άνθη, με αποτέλεσμα ότι εκριζώνεται να μην ξαναφυτρώνει.

Γεγονός είναι ένα

Ότι οι διεθνείς κουζίνες θα συνεχίσουν να κινούνται σε όλο και πιο εκλεπτυσμένα μονοπάτια, ενισχύοντας το γαστριμαργικό ρόλο των αρωματικών φυτών, την ίδια ώρα που οι καταναλωτές, αναζητώντας ότι πιο ποιοτικό, θα αυξήσουν δραματικά την κατανάλωσή τους.

Το θέμα είναι καταρχήν τι θα κάνουμε εμείς ως χώρα για να προστατεύσουμε αυτόν τον «πράσινο θησαυρό» της Ελλάδας, που τόσο γενναιόδωρα μας χάρισε η φύση. Και φυσικά κατά δεύτερον, πώς θα συντονιστούμε επιτέλους, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ώστε να το θέσουμε σε μαζική παραγωγή.

Τροφή για σκέψη!

#ΚαλλιεργούμεΣυνήθειες