Η στέβια είναι μια καινούρια εναλλακτική καλλιέργεια ζάχαρης. Το εκχύλισμα των φύλλων του φυτού, δίνει ένα φυσικό χωρίς θερμίδες υποκατάστατο της. Υπάρχει αιώνες, αλλά μόνο τα τελευταία 10 χρόνια έχει γίνει γνωστή και γίνεται όλο και περισσότερο.

Πώς ξεκίνησε η καλλιέργεια της στέβια στην περιοχή της Λαμίας;

Πριν από εφτά χρόνια, μια ομάδα Ελλήνων αγροτών σταμάτησε να καλλιεργεί καπνό και προχώρησε στην καλλιέργεια της στέβια, μιας και οι ομοιότητες τους σε καλλιεργητικό επίπεδο είναι μεγάλες. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για όσους έχουν ασχοληθεί με την καπνοκαλλιέργεια και τώρα θέλουν να καλλιεργήσουν στέβια.

Για την αλλαγή αυτή τους έπεισε ένας  μηχανολόγος μηχανικός, ο Χρήστος Σταμάτης, ο οποίος έψαξε για αγρότες στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Φθιώτιδα. Στήριξε το επιχείρημα του στο ότι η καλλιέργεια της στέβια είναι πιο κερδοφόρα. Έτσι, 150 αγρότες έδωσαν από 500 ευρώ για να δημιουργηθεί ο Συνεταιρισμός «Stevia Hellas», του οποίου διευθύνων σύμβουλος είναι ο κ. Σταμάτης.

«Ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη»,

απάντησε ο κ. Σταμάτης. στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, όταν ρωτήθηκε για τα μελλοντικά σχέδια του συνεταιρισμού. «Στόχος μας είναι να καλλιεργηθούν εκτάσεις στέβια και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας».

Ποια είναι η πορεία της εταιρίας;

Ήταν η πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη που παρήγαγε στέβια και τώρα απασχολεί περίπου 300 εργαζομένους. Δημιουργήθηκε το 2012 και στεγάζεται λίγες ώρες βόρεια της Αθήνας. Ο συνεταιρισμός κατάφερε στο τέλος του 2018 να ισοσκελίσει κέρδη και ζημιές και φέτος αναμένεται να είναι κερδοφόρος. Πουλάει το εκχύλισμα του φυτού σε υγρή και στερεή μορφή με δίκη του επωνυμία, “La Mia Stevia”. Επίσης εξάγει χονδρική στην δυτική Ευρώπη, τον Καναδά, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Εξελίσσεται σε μια βιομηχανία που έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης.

Οι παγκόσμιες πωλήσεις της στέβια προβλέπεται σχεδόν να διπλασιαστούν σε 736 εκ. ευρώ έως το 2024, σύμφωνα με μια μελέτη της συμβουλευτικής εταιρείας “Research and Markets”.

Μετατρέπεται σε μια βιομηχανία με τεράστια περιθώρια ανάπτυξης

Όμως, το μερίδιο της στέβια είναι ακόμα αρκετά κάτω από τα τεχνητά υποκατάστατα όπως η ασπαρτάμη ή σουκραλόζη, που αναμένεται να έχουν αύξηση 2 δις. ευρώ το χρόνο μέχρι τότε. Η παγκόσμια αγορά ζάχαρης προβλέπεται να φτάσει τις ετήσιες πωλήσεις στα 89 δις. ευρώ την ίδια περίοδο – μολονότι αυξάνεται με μικρότερο ρυθμό.

Τι είπε ο κ. Σταμάτης στο BBC;

«Ανακαλύψαμε το crowdsourcing πολύ πριν γίνει γνωστό, στο χωριό μου. Οι άνθρωποι έχουν δύναμη και την εκμεταλλευτήκαμε. Με την πρώτη ματιά η στέβια φαίνεται ακριβή, σε σχέση με τα υπόλοιπα. Αλλά είναι στην πραγματικότητα πιο συμφέρουσα καθώς  χρησιμοποιείται λιγότερη ποσότητα, μιας και είναι 200 φορές πιο γλυκιά από την ζάχαρη.

Τι είπες ο Andrew Ohmes, πρόεδρος του εμπορικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου της Στέβια, στο BBC;

«Η στέβια είναι ακόμη νέα στην αγορά, αλλά η κατανάλωσή της θα αυξάνεται όσο οι καταναλωτές περιορίζουν την ποσότητα ζάχαρης στην διατροφή τους. Τα άλλα γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη ή η σουκραλόζη είναι γνωστές για περισσότερο καιρό, αλλά η κατανάλωση της στέβια θα αυξηθεί κατά 19-21% στα επόμενα 5 – 10 χρόνια».

Η χρήση της στέβια αντί της ζάχαρης, επιτρέπει σημαντική μείωση των θερμίδων

Το μέλλον της εταιρίας

Η “Stevia Hellas” στοχεύει τώρα σε περαιτέρω ανάπτυξη. «Τα επόμενα σχέδια μας είναι να δημιουργήσουμε μια αλυσίδα προμήθειας στέβια με τις Μεσογειακές χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία η Γαλλία ή η Πορτογαλία» λέει ο κ. Σταμάτης.

Τα φυτά στέβια που καλλιεργεί ο συνεταιρισμός στέλνονται τώρα στην Γαλλία για την επεξεργασία και μια δεύτερη μονάδα επεξεργασίας πρόκειται να ανοίξει στα Βαλκάνια τα επόμενα δύο χρόνια.

«Έχουμε ένα μοναδικό κλίμα για την καλλιέργεια στέβια»

Διάβασε ακόμη: “Η ελαιοκομία είναι υπερμαραθώνιος”, δηλώνει ελαιοπαραγωγός με μοναδικό ρεκόρ

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα