Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλειτοριδεκτομής κηρύχτηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ώστε να στρέψουμε το βλέμμα μας στο μαρτύριο αναρίθμητων γυναικών.

Η κλειτοριδεκτομή είναι ο ακρωτηριασμός των εξωτερικών γεννητικών οργάνων της γυναίκας. Πρόκειται για μορφή «σεξουαλικού ευνουχισμού», για να υποδηλώσει την απόλυτη υποταγή της γυναίκας στον μελλοντικό της σύζυγο. Η πρακτική συνδέεται με πολιτιστικά ιδεώδη περί της γυναικείας φύσης και με την ιδέα ότι τα κορίτσια πρέπει να είναι «καθαρά» και «όμορφα», κάτι που μπορεί να γίνει μέσω της αφαίρεσης τμημάτων του σώματος.

Πιστεύουν πως μέσω αυτής της πρακτικής, οι γυναίκες έχουν σωστή σεξουαλική συμπεριφορά και μειωμένη επιθυμία για ερωτικές συναναστροφές, και έτσι παραμένουν πιστές στο μεγάλωμα των παιδιών και στον σύζυγό τους.

Σε ποιες χώρες γίνεται η κλειτοριδεκτομή;

Αυτό το «άγριο έθιμο» το συναντάμε κυρίως στις μουσουλμανικές χώρες της Αφρικής, χωρίς να υπάρχει καμία σχετική αναφορά στο Κοράνι. Η πρακτική εφαρμόζεται σε 28 χώρες της Αφρικής, αλλά και σε χώρες της Ασίας.

Αναφορές για την κλειτοριδεκτομή υπάρχουν στους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς. Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι τον 5ο αιώνα π.Χ. οι Φοίνικες, οι Χετταίοι και οι Αιθίοπες πραγματοποιούσαν κλειτοριδεκτομή στα κορίτσια τους, ενώ ο Στράβων στους ελληνιστικούς χρόνους την αποκαλεί «γυναικεία περιτομή». Παράλληλα, ιστορικοί και ανθρωπολόγοι έχουν μελετήσει την πρακτική σε περιοχές της Αφρικής, σε φυλές του Αμαζονίου, στις Φιλιππίνες, στους Ίνκας του Μεξικού και στους Αβορίγινες της Αυστραλίας

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας:

150 εκατομμύρια γυναίκες στον πλανήτη έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται 2 εκατομμύρια!

Κάθε λεπτό, 6 κορίτσια ακρωτηριάζονται για να διώξουν την κατάρα!

Τον Ιούλιο του 2014, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους διέταξαν ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων σε όλες τις γυναίκες από ηλικίες 11 έως 46 χρονών στην πόλη της Μουσούλης στο Ιράκ.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλειτοριδεκτομής έχει ως στόχο της ευαισθητοποίηση του κόσμου και ιδιαίτερα των Αφρικανών γι’ αυτή τη βάρβαρη πρακτική που εφαρμόζεται, η οποία φυσικά προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών, καθώς αυξάνει και τους κινδύνους για την υγεία της.

Ήδη, σχεδόν όλες οι χώρες της Αφρικής έχουν ποινικοποιήσει την κλειτοριδεκτομή.

Ξέρω ότι για εμάς του Δυτικού κόσμου, ακούγεται πολύ αποτρόπαιο και μάλιστα, βασανιστήριο. Το πρόβλημα είναι πως υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που υποστηρίζουν τέτοιες μεθόδους και ασπάζονται τέτοιες αντιλήψεις!

Τι άλλο έχουμε για σήμερα;

Σήμερα γιορτάζει ο Φώτιος (Φωτίου πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως).

1820:

Ξεκινά η πρώτη προσπάθεια επαναπροώθησης των μαύρων από την Αμερική στην Αφρική, με τη δημιουργία του κράτους της Λιβερίας.

1833:

Ο Όθωνας γίνεται ο πρώτος βασιλιάς του νέου ελληνικού κράτους.

1885:

Η κυβέρνηση του Χαρίλαου Τρικούπη καταρρέει, εξαιτίας του επεισοδίου Νίκολσον και της βαριάς φορολογίας.

1922:

Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Ελεύθερο Βήμα» (σήμερα «Το Βήμα»), που πρόσκειται στο κόμμα των Φιλελευθέρων (Βενιζελική παράταξη). Μεταξύ των ιδρυτών της, ο Δημήτριος Λαμπράκης.

1930:

Η Αλίκη Διπλαράκου εκπροσωπεί τη χώρα μας στον διαγωνισμό ομορφιάς «Μις Ευρώπη», που διεξάγεται στο Παρίσι. Επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά, αναδεικνύεται η ομορφότερη γυναίκα της Ευρώπης για το 1930.

1958:

Οκτώ παίκτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και άλλοι 15 επιβάτες σκοτώνονται σε αεροπορικό δυστύχημα στο Μόναχο.

1982:

Το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας καταργεί τις ποδιές των μαθητριών στα σχολεία.

1987:

Η πρώτη γυναίκα δικαστής διορίζεται στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστραλίας

Διάβασε ακόμη: Σαν σήμερα 5 Φεβρουαρίου: Οι Ελληνίδες αποκτούν δικαίωμα ψήφου

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα