Γνωρίζουμε καλά το πόσο μεγάλη σημασία έχουν οι βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά στη διατροφή μας, τόσο πολύ ώστε να πωλούνται συνέχεια συμπληρώματα βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων.Αλλά με τη βιασύνη μας να εντοπίσουμε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, παραβλέψαμε κάτι σημαντικό: τα φυτοθρεπτικά συστατικά!

Τι είναι τα φυτοθρεπτικά συστατικά;

Πρόκειται για μια σειρά ευεργετικών χημικών ουσιών που βρίσκονται μέσα στα φυτά. Τα φυτά δημιουργούν φυτοθρεπτικά συστατικά για να τα βοηθήσουν να μεγαλώσουν ή να καταπολεμήσουν τα ζιζάνια και αποδεικνύεται ότι πολλές φυτικές χημικές ουσίες (μερικές φορές αποκαλούνται δευτερογενείς μεταβολίτες) μας βοηθούν επίσης!

Η σημασία της κατανάλωσης διαφορετικών τύπων φρούτων & λαχανικών

Πηγαίνοντας πολύ πίσω στην ιστορία, οι πρόγονοί μας έτρωγαν μάλλον πολύ περισσότερα φυτοθρεπτικά συστατικά απ’ ότι εμείς. Αυτό συμβαίνει επειδή σήμερα καταναλώνουμε γενικά έναν περιορισμένο αριθμό φρούτων και λαχανικών, όχι μόνο σε ποσότητα αλλά και σε ποικιλομορφία (διαφορετικότητα).

Αν καταγράψεις μια λίστα με όλα τα διαφορετικά είδη φρούτων και λαχανικών που έχεις φάει μέσα σε ένα χρόνο, πόσοι διαφορετικοί τύποι νομίζεις ότι θα ήταν σε αυτόν τον κατάλογο; 10; 20; 30;

Μερικοί λαοί-κυνηγοί έφαγαν περίπου 800 διαφορετικούς τύπους λαχανικών – φρούτων σε ένα δεδομένο έτος! (Αν και, φυσικά, μερικά βόρεια κλίματα έφαγαν λιγότερους τύπους φυτών.)

Τα τελευταία χρόνια, τα φυτοθρεπτικά συστατικά έχουν προσελκύσει ιδιαίτερα την προσοχή μας λόγω της ικανότητάς τους να ρυθμίζουν τη χρόνια φλεγμονή. Η χρόνια συστηματική φλεγμονή είναι μια σημαντική υποκείμενη αιτία πολλών από τις σύγχρονες ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις. Με τη σύγκριση της κατανάλωσης τότε και σήμερα, όλο και περισσότεροι ερευνητές και διατροφολόγοι αναρωτιούνται: είναι η έλλειψη φυτοθρεπτικών ουσιών που προκαλεί ορισμένες από τις σύγχρονες ανισορροπίες της υγείας μας;

Ποια είναι η ποσότητα που πρέπει να παίρνουμε;

Για τις βιταμίνες και τα μέταλλα, υπάρχει καθημερινά συνιστώμενη ποσότητα. Αν έχουμε έλλειψη βιταμινών και μετάλλων, τότε μπορεί να έχουμε αρνητικές συνέπειες για τον οργανισμό μας. Όταν όμως μιλάμε για τα φυτοθρεπτικά συστατικά και μια καλή γενική υγεία, δεν είναι απαραίτητη μια συγκεκριμένη ποσότητα αλλά μια εξελισσόμενη ποικιλία διαφορετικών πηγών.

Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει σημασία η μεγάλη ποσότητα κατανάλωσης από ένα συγκεκριμένο πράγμα, αλλά η κατανάλωση από διαφορετικούς τύπους.

Με άλλα λόγια… το λίγο απ’ όλα!

Ποια είναι η καλύτερη πηγή φυτοθρεπτικών συστατικών;

Τα φυτοθρεπτικά συστατικά βρίσκονται στα φρούτα, στα λαχανικά και μάντεψε (!) στα αρωματικά φυτά – βότανα!

Στην πραγματικότητα, τα βότανα είναι μερικές από τις πλουσιότερες πηγές φυτοθρεπτικών συστατικών και η απόλαυσή τους στην καθημερινή μας διατροφή είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παίρνουμε μια ποικιλία από αυτά τα οφέλη. Η κατανάλωση φυτοθρεπτικών συστατικών μέσω των βοτάνων και των μπαχαρικών είναι πολύ ανώτερη από τη λήψη συμπληρώματος.

Και ας μη ξεχνάμε βέβαια, ότι εκτός από υγιεινή διατροφή, βάζουμε ξεχωριστή μυρωδιά και γεύση στα πιάτα μας.

Η φύση μας τα παρέχει όλα απλόχερα!

Πώς να φτιάξεις φρέσκο αρωματικό αλάτι

9+1 γνωστά προσαρμογόνα βότανα