20 Νοεμβρίου 2019 και σαν σήμερα:

1820:

Το φαλαινοθηρικό πλοίο Έσεξ, 2.000 ναυτικά μίλια δυτικά των ακτών της Νοτίου Αμερικής, δέχεται επίθεση από λευκή φάλαινα 80 τόνων. Μπήκανε 20 άτομα στις τρεις βάρκες του πλοίου, αλλά επέζησαν μόνο τα 8. Το συμβάν πηγή έμπνευσης για το αριστούργημα του Χέρμαν Μέλβιλ, «Μόμπι Ντικ».

1873:

Η Βούδα και η Πέστη, που τις χωρίζει ο ποταμός Δούναβης, ενώνονται και δημιουργούν την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, Βουδαπέστη.

1920:

Ιδρύεται η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στη ναυτιλία.

1922:

Ιδρύονται συνοικισμοί σε ολόκληρη την Ελλάδα για τη στέγαση των προσφύγων της Μικρασίας. Υπολογίζεται ότι θα ανεγερθούν περίπου 100.000 σπίτια.

1952:

Το σπίτι του μεγάλου λογοτέχνη μας Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στη Σκιάθο, γίνεται μουσείο και δέχεται επισκέπτες.

1985:

Η Microsoft λανσάρει το λειτουργικό σύστημα Windows 1.0.

1989:

Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η ημέρα για την Εκβιομηχάνιση της Αφρικής. Σκοπός είναι η κινητοποίηση της Διεθνούς Κοινότητας για την εκβιομηχάνιση και την ανάπτυξη της Αφρικής, αλλά και για να μας υπενθυμίζει ότι 30 από τις 48 πιο υπανάπτυκτες χώρες του κόσμου βρίσκονται στη Μαύρη Ήπειρο.

1989:

Υπογράφεται από τον ΟΗΕ η Διακήρυξη για τα δικαιώματα του παιδιού.

Έκτοτε με αφορμή την επέτειο υιοθέτησης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κάθε χρόνο η 20η Νοεμβρίου γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι επικυρωμένη απ’ όλα τα κράτη του κόσμου, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας. Η Ελλάδα την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου 1992 με τον νόμο 2101. Τα 54 άρθρα της σύμβασης, καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.

Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού στην Αθήνα

Φωταγωγήθηκε μπλε η Ακρόπολη, καθώς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποδέχθηκε το αίτημα του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα, ώστε ο ιερός βράχος και επίσημα στις 20 Νοεμβρίου να πάρει το επίσημο χρώμα του οργανισμού.

Στην επέτειο, φωταγωγημένα με μπλε χρώμα, συμμετέχουν μνημεία και σημαντικά κτήρια σε όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους είναι: το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ο Πύργος της Σαγκάης στην Κίνα, το Πάνθεον στην Γαλλία, η Πέτρα στην Ιορδανία. Στον περσινό εορτασμό, συμμετείχαν μεταξύ άλλων, η Όπερα του Σίδνεϊ, η Αψίδα του Θριάμβου ο Πύργος στο Παρίσι, το Empire State Building στη Νέα Υόρκη και το Ολυμπιακό Κέντρο Κολύμβησης στο Πεκίνο και άλλα προβεβλημένα διεθνώς μνημεία.