Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού (World Water Day) καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας το 1992. Τη σχετική απόφαση πήρε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η σημερινή Ημέρα έχει οικολογική συνείδηση

Η  Παγκόσμια Ημέρα Νερού έχει φετινό θέμα (2020): «Νερό και Κλιματική Αλλαγή», καθώς είναι αδιάρρηκτη η διασύνδεσή τους.

Η σωστή διαχείριση των υδατικών πόρων μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πλημμύρες, τις ξηρασίες, τις ελλείψεις και τις ρυπάνσεις και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις σοβαρές επιπτώσεις που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, ένα φαινόμενο που βλέπουμε όλο και περισσότερο.

Αυτή η ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων, αποτελεί κύρια προτεραιότητα αν θέλουμε να έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία, όχι μόνο στη κοινωνία του σήμερα αλλά και τη μελλοντική.

Το νερό στις μέρες της πανδημίας

Ο ΟΗΕ μας υπενθυμίζει ακόμη ότι το νερό είναι βασικός σύμμαχος της ανθρωπότητας στην πρόληψη και την αποφυγή της μετάδοσης της πανδημίας του κορονοϊού. «Νερό και σαπούνι κατά του κορονοϊού» είναι το επίκαιρο μήνυμα του διεθνούς οργανισμού για την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Δες εδώ: Η επιστήμη του σαπουνιού – Πώς το σαπούνι σκοτώνει τον κορωνοϊό

Το νερό είναι λευκός χρυσός και πηγή ζωής για τον άνθρωπο

Στατιστικά στοιχεία του ΟΗΕ

  • 1 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς ασφαλές νερό στο σπίτι.
  • Ένα στα τέσσερα δημοτικά σχολεία δεν έχουν πόσιμο νερό με τους μαθητές να χρησιμοποιούν μη ασφαλείς πηγές ή να διψούν.
  • Περισσότερα από 700 παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε μέρα από διάρροια που συνδέεται με το μη ασφαλές νερό και την κακή υγιεινή.
  • Το 80% των ανθρώπων που χρησιμοποιούν μη ασφαλείς πηγές ύδατος ζουν σε αγροτικές περιοχές.
  • Οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι υπεύθυνα για τη συλλογή νερού σε οκτώ στα δέκα νοικοκυριά, που δεν διαθέτουν νερό στο σπίτι τους.
  • Πάνω από 800 γυναίκες πεθαίνουν κάθε μέρα από επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό.
  • Για τα 68,5 εκατομμύρια άτομα που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, η πρόσβαση σε ασφαλείς υπηρεσίες ύδρευσης είναι ιδιαίτερα προβληματική.
  • Περίπου 159 εκατομμύρια άνθρωποι συλλέγουν το πόσιμο νερό τους από τα επιφανειακά ύδατα, όπως λιμνούλες και ρυάκια.
  • Περίπου 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι – σχεδόν τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού – βιώνουν έντονα την έλλειψη νερού για τουλάχιστον ένα μήνα του έτους.
  • 700 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να μεταναστεύσουν λόγω έντονης λειψυδρίας έως το 2030.
  • Οι πιο πλούσιοι λαμβάνουν γενικά υψηλά επίπεδα υπηρεσιών ύδατος με (συχνά πολύ) χαμηλό κόστος, ενώ οι φτωχοί καταβάλλουν πολύ υψηλότερη τιμή για μια υπηρεσία παρόμοιας ή μικρότερης ποιότητας.

Η παγκόσμια ζήτηση για νερό αναμένεται να αυξηθεί κατά 20-30% σε σχέση με το τρέχον επίπεδο ως το 2050, αναφέρουν ο ΟΗΕ και η UNESCO στην ετήσια έκθεσή τους.

Επέτειοι και Λοιπές Εορτές

Γιορτάζουν: Δρόσος, Δροσίς, Δροσίδα, Δροσούλα.

Ημέρα της Βαλτικής Θάλασσας. Εορτασμός με οικολογικό περιεχόμενο.

Τι έγινε σαν σήμερα

1821:

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με 2.000 άνδρες καταλαμβάνει τους λόφους της Καλαμάτας προς τη Σπάρτη. Ο Παπαφλέσσας με τον Αναγνωσταρά και τον Σταματελόπουλο «πιάνουν» την άλλη πλευρά. Η πόλη βρίσκεται σε ελληνικό κλοιό.

1821:

Οι επαναστάτες μπαίνουν στην Πάτρα. Ο Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος και ο Ανδρέας Λόντος υψώνουν επαναστατική σημαία (κόκκινη με μαύρο σταυρό στη μέση). Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός κατασκευάζει ξύλινο σταυρό, τον οποίο τοποθετεί στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου. Στο σταυρό αυτό ορκίζονται οι επαναστάτες.

1829:

Οι τρεις προστάτιδες δυνάμεις (Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Ρωσία) οριοθετούν τα σύνορα της Ελλάδας.

1919:

Ιδρύεται το Λιμενικό Σώμα, με απόφαση της κυβέρνησης Βενιζέλου.

1930:

Απεργία πείνας πραγματοποιούν όλοι οι κρατούμενοι στις φυλακές της Ελλάδας, λόγω κακής διατροφής.

1933:

Ανοίγει τις πύλες του το πρώτο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου της Βαυαρίας.

1963:

Οι Beatles κυκλοφορούν το πρώτο άλμπουμ τους υπό τον τίτλο «Please, Please Me».

1982:

Ψηφίζεται στη Βουλή των Ελλήνων το νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο.

1987:

Αυτοκτονεί στο κελί του σε ηλικία 75 ετών ο Έλληνας στρατιωτικός, Οδυσσέας Αγγελής, πρόσωπο-κλειδί για το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967.

1994:

Η ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ «η Λίστα του Σίντλερ» κερδίζει επτά βραβεία Οσκαρ.

2016:

Tο κέντρο των Βρυξελλών συγκλονίζεται από τρομοκρατική ενέργεια με δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο και ακόμη μία στo μετρό της πόλης. Την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

2017:

Τρομοκρατική επίθεση με τέσσερις νεκρούς λαμβάνει χώρα έξω από το Βρετανικό Κοινοβούλιο στο Λονδίνο. Ο δράστης ήταν γνωστός στις Αρχές και είχε ασπαστεί το Ισλάμ.

Με πληροφορίες από: sansimera.gr

#ΖουμεΥγιεινα

Διάβασε ακόμη:

Πόσιμο ζεστό νερό: Πώς βελτιώνει την υγεία μας

Σαν σήμερα 21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down & 5 ακόμη Παγκόσμιες

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα