Έλα να γίνουμε λίγο Ισλανδία… Θα ταξιδέψουμε σε μια μικρή χώρα του βορρά -την Ισλανδία- και θα γνωρίσουμε μια φιλοσοφία τους που μου αρέσει πολύ!

Δεν έχω πάει.. όμως αυτός είναι ο ταξιδιωτικός προορισμός των ονείρων μου.

Η Ισλανδία είναι γνωστή ως “η χώρα του πάγου και της φωτιάς”. Θα μπορούσε να έχει ως εθνικό σύνθημα το “þetta reddast” (προφέρεται thet-ta red-ust),  δηλαδή σε μετάφραση το “όλα θα πάνε καλά”.

Η φιλοσοφία του “Þetta reddast”

Οι Ισλανδοί περάσανε πολλές γενιές που διαδέχτηκε η μία την άλλη, μέσα σε μία άγονη και σκληρή χώρα με δύσκολες καιρικές συνθήκες, φτώχεια , αλλά και ηφαιστειακές εκρήξεις. Μέσα από όλες τις δύσκολες καταστάσεις, ανέπτυξαν και υιοθέτησαν μια νοοτροπία που αποδείχτηκε ανθεκτική στον χρόνο. Μια “ξένοιαστη” -θα έλεγα- νοοτροπία.

Το “þetta reddast”, δείχνει πως μερικές φορές καλό είναι να αφήνουμε λιγάκι τα πράγματα να παίρνουν τον δρόμο τους από μόνα τους. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε εμείς είναι να το ζούμε, να είμαστε αισιόδοξοι, να έχουμε εμπιστοσύνη στη ζωή και στο μέλλον και να απολαμβάνουμε τη διαδρομή –κάτι σαν τη δική μας Ιθάκη.

Και αν μη τι άλλο, όλοι μας έχουμε την ανάγκη να πιστέψουμε πως όλα θα πάνε καλά, ακόμη και όταν φαίνεται το αντίθετο!

Το ισλανδικό þetta reddast λοιπόν, περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο οι Ισλανδοί προσεγγίζουν τη ζωή: με χαλαρή, ήρεμη στάση και ομοψυχία.

«Είναι μια φιλοσοφία ζωής που κυματίζει στον αέρα», λέει η Alda Sigmundsdóttir, συγγραφέας πολλών βιβλίων για την ιστορία και τον πολιτισμό της Ισλανδίας.

“Þetta reddast” και πραγματικότητα

Στην παγωμένη Ισλανδία, μπορείς να μαγευτείς από το Βόρειο Σέλας και να “πιστέψεις στα παραμύθια” ξανά, όπως τότε που ήσουν παιδί.

Η Ισλανδία όμως σαν χώρα, βρίσκεται συχνά στο έλεος του καιρού και έρχεται αντιμέτωπη με τις ιδιαίτερες γεωλογικές δυνάμεις του νησιού.

Αν το δεις έτσι, η συγκεκριμένη φράση τους, έρχεται σε αντίφαση με την πραγματικότητα.

Κι όμως, αυτό ακριβώς είναι το νόημα της!

Οι Ισλανδοί έχουν μάθει να ελπίζουν για το καλύτερο και να το περιμένουν.

Μερικές φορές άλλωστε, το μόνο που μπορείς και που έχεις να κάνεις είναι αυτό: να ελπίζεις.

Όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες οι Ισλανδοί, διατηρούν πάντα την πεποίθηση ότι τα πράγματα θα επιλυθούν στο τέλος. Δεν έχει σημασία πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα, μια λύση θα εμφανίζεται πάντα!

Για τους στωικούς Ισλανδούς μάλιστα, þetta reddast σημαίνει να μην αρνείσαι τα προβλήματα σου και να τα αντιμετωπίζεις. Να είσαι εκεί γι’ αυτά. Σημαίνει να ταυτίζεσαι με το ότι μερικές φορές ο άνθρωπος πρέπει να κάνει ό, τι καλύτερο περνά από το χέρι του, όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες. Έστω κι αν αυτό, είναι απλώς και μόνο να ελπίζει.

Οι Ισλανδοί κάνουν το αδύνατο δυνατό

Το έχουμε δει να το κάνουν!

Ας θυμηθούμε το 2008, όταν μετέτρεψαν την οικονομική κατάρρευσή τους σε επιτυχία, αποφασίζοντας με δημοψήφισμα να μη σώσουν τις τράπεζες και να προχωρήσουν σε υποτίμηση του νομίσματος της χώρας.

Αλλά και το 2010, η έκρηξη ενός ηφαιστείου μετατράπηκε σε ευκαιρία. Η Ισλανδία προσέλκυσε εκατομμύρια επισκέπτες και έγινε ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στον κόσμο. Έτσι, απέκτησε ισχυρό τουρισμό σαν χώρα και μια επίσης ισχυρή οικονομία.

Η ιδέα ότι όλα θα πάνε καλά, υιοθετήθηκε στην ισλανδική κουλτούρα και διαρκεί μέσα στους αιώνες.

Το 2017, μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί Ισλανδοί έχουν το “þetta reddast” ως φιλοσοφία ζωής.

Και μέχρι στιγμής, για την νησιωτική χώρα της βόρειας Ευρώπης… όλα πάνε καλά.

Μερικές πληροφορίες είναι από το doctv.gr

Διάβασε ακόμη: Εντυπωσιακό ξενοδοχείο στη Σουηδία πάνω σε ποταμό, με θέα το Βόρειο Σέλας

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα