Η Πάτμος είναι ένας ευλογημένος τόπος, που επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες όλο τον χρόνο.

Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, ο ιστορικός οικισμός της Χώρας συγκαταλέγονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Το Ιερό σπήλαιο της Αποκάλυψης

Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση, η Πάτμος είναι ένας από τους δύο τόπους στον κόσμο που ακούστηκε η φωνή του Θεού.

Πιο συγκεκριμένα στο «Ιερό σπήλαιο της Αποκάλυψης», που υπάρχει ακόμα και σήμερα, ο Ευαγγελιστής Ιωάννης συνομίλησε με τον Θεό και εκείνος του απήγγειλε το ιερό βιβλίο της Αποκάλυψης που ο Ιωάννης κατέγραψε με τη βοήθεια του μαθητή του Πρόχορου.

Το βιβλίο αυτό έχει προκαλέσει τον θαυμασμό και το δέος μεταξύ των Χριστιανών πιστών, οι οποίοι το θεωρούν προφητικό και προσέρχονται από τα πέρατα του κόσμου για να επισκεφθούν και προσκυνήσουν τούτο τον τόπο.

Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Το «νησί της Αποκάλυψης» ή «η Ιερουσαλήμ του Αιγαίου» που αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες και πιστούς από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, με νόμο του Ελληνικού Κράτους ανακηρύχθηκε το 1981 «Ιερά Νήσος».

Το 1999 η «UNESCO» ενέταξε τον ιστορικό οικισμό της Χώρας της Πάτμου, τη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Η Πάτμος είναι ένας τόπος ευλογημένος από τον Θεό με αξιοθαύμαστη φυσική ομορφιά και πλούσια πολιτισμική και κυρίως θρησκευτική κληρονομιά. Είναι ένας πνευματικός «φάρος» που ακτινοβολεί στα πέρατα του κόσμου, καλώντας τους πιστούς να προσέλθουν για να βιώσουν την μοναδική του θεϊκή και μυστηριακή αύρα βιώνοντας μία μοναδική εμπειρία στο Μοναστήρι, το Ιερό Σπήλαιο και τις δεκάδες εκκλησίες του νησιού!

Τι αναφέρει ο αντιδήμαρχος τουρισμού της Πάτμου Νικήτας Τσαμπαλάκης

«Σε απόλυτη αρμονία με τη θρησκευτική κατάνυξη, βρίσκεται η απαράμιλλη ομορφιά του τόπου και της φύσης του. Η ακτογραμμή της Πάτμου εμφανίζει μια εντυπωσιακή ποικιλία από ακτές, κόλπους, λιμενίσκους, ακρωτήρια, όρμους και βράχους με τα πιο περίεργα σχήματα που εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που μεγάλες προσωπικότητες από το εξωτερικό έχουν βρει τον προσωπικό τους παράδεισο και καταφύγιο στην Πάτμο

Τα Μονοπάτια πολιτισμού με τις διαδρομές τους που διασχίζουν σχεδόν ολόκληρο το νησί, δίνουν ακόμη μία μοναδική εμπειρία στον επισκέπτη να γνωρίσει τη διαχρονική Πάτμο της φύσης, του πολιτισμού και την παράδοσης.

Χωρίς αμφιβολία η Πάτμος διαθέτει τα συστατικά στοιχεία να δημιουργήσει και να διαπρέψει σε όλα τα πεδία μένοντας για πάντα στη μνήμη και την καρδιά του ταξιδιώτη».

Τι αξίζει να δεις στο νησί

Είναι εκείνη η αύρα που σε συνεπαίρνει, είναι η φιλοξενία των ανθρώπων, είναι ο μυστηριακός τόνος που η μονή Αγ. Ιωάννη Θεολόγου αποπνέει. Η ηρεμία και η γαλήνη συνδυάζεται απόλυτα με τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα σε αυτό το Αιγαιοπελαγίτικο νησί…

Επισκέψου:

  • το γραφικό λιμανάκι της Πάτμου
  • τη Σκάλα με τα ποικίλα εμπορικά καταστήματα και παραδοσιακά ταβερνάκια που βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο
  • την κεντρική πλατεία η οποία σφύζει από ζωή όλες τις ώρες της ημέρας
  • τους Ανεμόμυλους, που ανακαινίσθηκαν το 2010 και απονεμήθηκε το βραβείο Europa Nostra για την αναστήλωση και επαναλειτουργία τους
  • τις παραλίες Κάμπος, Ψιλή Άμμος (η πρόσβαση γίνεται και με βαρκάκι) και Αγριολιβάδι – Οι παραλίες στην Πάτμο, είναι πολυθεματικές: Οικογένειες, ζευγάρια, παρέες νεαρών… για όλους υπάρχει μία θέση!

Πληροφορίες από: ΑΜΠΕ και CNN Greece

Διάβασε ακόμη:

Μετέωρα: Θρησκευτικός προορισμός και σπάνια αρχιτεκτονική που προκαλεί δέος

Βόρεια Ελλάδα: Θρησκευτικός προορισμός και προσκύνημα για χιλιάδες τουρίστες

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα