Ως γνωστόν, τα αρωματικά φυτά πρέπει να διαχειρίζονται ορθολογικά με στόχο την ανάπτυξη και άνθιση τους. Η συγκομιδή των Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών, παίζει σημαντικό ρόλο στην ποσότητα και την ποιότητα του προϊόντος που παράγεται. Είτε παράγεται νωπή ή ξηρή δρόγη, αλλά ειδικότερα του αιθέριου ελαίου.

Τι πρέπει να προσέχει ο καλλιεργητής στη συγκομιδή των Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών;

1. Θα πρέπει να συγκομίζεται μόνο το εμπορεύσιμο μέρος του φυτού, γιατί αργότερα ο διαχωρισμός θα είναι χρονοβόρος, δαπανηρός ή ακόμα και αδύνατος.

Αυτό γίνεται με το χέρι ή με μηχανές. Το εμπορεύσιμο μέρος του φυτού μπορεί να είναι ο καρπός, τα φύλλα, τα άνθη μεμονωμένα, οι ρίζες, ολόκληρες ταξιανθίες. Επίσης μπορεί να είναι ολόκληρο το φυτό πριν ανθίσει ή ολόκληρο το φυτό μετά την ανθοφορία. Τα περισσότερα αρωματικά φυτά, καλλιεργούνται για τα φύλλα και τα άνθη τους που περιέχουν τα πολύτιμα αιθέρια έλαια.

2. Η συγκομιδή θα πρέπει να γίνεται στο σωστό στάδιο ανάπτυξης του φυτού. Αυτό εξαρτάται από το είδος του και από τη χρήση για την οποία προορίζεται.

Κάθε βότανο ανθίζει στον δικό του χρόνο και η περίοδος συγκομιδής είναι διαφορετική, ανάλογα με την άνθιση του. Δηλαδή, άλλα φυτά πρέπει να συλλέγονται πριν την ανθοφορία, άλλα κατά τη διάρκεια αυτής και άλλα μετά που θα έχουν ωριμάσει οι σπόροι. Κάποια συλλέγονται μία φορά τον χρόνο και άλλα περισσότερες φορές. Επίσης, η περίοδος συγκομιδής διαφέρει και από περιοχή σε περιοχή κι από χρονιά σε χρονιά.

Γιατί έχει τόσο μεγάλη σημασία η χρονική περίοδος;

Γιατί από το στάδιο ανάπτυξης του φυτού, εξαρτάται η απόδοση σε φυτική μάζα και η περιεκτικότητα σε δραστικά συστατικά και αιθέρια έλαια, τα οποία καθορίζουν την ποιότητα του. Συνεπώς η κατάλληλη εποχή συλλογής, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα του βοτάνου που συλλέγουμε. Για τον ίδιο λόγο πρέπει να αποφεύγεται η καθυστέρηση κάποιας συγκομιδής σε φυτά που χρειάζονται περισσότερο από μία, γιατί αυτό θα επιφέρει σοβαρές απώλειες ή και χάσιμο.

3. Εκτός από τη σωστή χρονική περίοδο, η συγκομιδή πρέπει να γίνεται στη σωστή ώρα της ημέρας.

Τα αρωματικά φυτά πρέπει να συλλέγονται ηλιόλουστες μέρες και όχι βροχερές για να μην υπάρχει υγρασία στα άνθη και τα φύλλα και σαπίσουν. Την άνοιξη, γίνεται πολύ νωρίς πριν πέσει ή δροσιά ή το απόγευμα αφού απομακρυνθεί. Το καλοκαίρι γίνεται με το πρώτο φως της ημέρας και σταματάει πριν το μεσημέρι.

4. Σωστή μεταχείριση κατά τη μεταφορά και την ξήρανση.

Η μεταφορά της φυτομάζας σε αποστακτήριο ή ξηραντήριο θα πρέπει να γίνεται με τελάρα και καλάθια που αερίζονται καλά και όχι με τσουβάλι. Το στοίβαγμα στο μέσο μεταφοράς πρέπει να είναι χαλαρό για να μην υπάρχει ο κίνδυνος αλλοιώσεων. Επιπλέον, θα πρέπει να περιορίζεται η έκθεση στον ήλιο.

Η ξήρανση των αρωματικών φυτών είτε χρησιμοποιηθούν ως δρόγη είτε ως αιθέρια έλαια, δεν πρέπει να γίνεται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Οι εργασίες και οι φροντίδες που έχει να κάνει ο καλλιεργητής, από την εγκατάσταση και την καλλιέργεια μέχρι τη συγκομιδή, εξαρτώνται από το είδος του φυτού. Σε κάποια αρωματικά φυτά δε χρειάζεται να επεμβαίνει πολύ (χαμομήλι), σε άλλα μερικές φορές (άνηθος), ενώ σε άλλα αρκετές ή πολλές φορές (βασιλικός).