Αν θέλεις να αποξηράνεις τον βασιλικό, να ξέρεις ότι δεν είναι δύσκολος τρόπος. Έτσι θα μπορείς να χρησιμοποιείς τα πολύτιμα φύλλα του και τους χειμερινούς μήνες.

Ο βασιλικός είναι ένα από τα πιο ευπροσάρμοστα βότανα και μπορεί να σου δώσει μεγάλες αποδόσεις σε ηλιόλουστες καλοκαιρινές καιρικές συνθήκες. Τα φύλλα του φυτού αποτελούν το κύριο συστατικό της γευστικής σάλτσας πέστο και χρησιμοποιούνται φρέσκα σε σαλάτες, σάλτσες, σάντουιτς και πολλές άλλες συνταγές.  Βέβαια, μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις και ως αφέψημα. Τα φρέσκα φύλλα χρησιμοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας, αλλά το φυτό θα πεθάνει μόλις αρχίσει να πέφτει η θερμοκρασία.

Πώς να αποξηράνεις τον βασιλικό

Τα αποξηραμένα βότανα είναι συνήθως 3-4 φορές ισχυρότερα από τα φρέσκα. Τα φύλλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία και πρέπει να στεγνώσουν γρήγορα για να μη μουχλιάσουν. Ο αέρας πρέπει να κυκλοφορεί ελεύθερα γύρω από τις δύο πλευρές του φύλλου για ταχύτερη ξήρανση.

Η ξήρανση του φρέσκου βασιλικού είναι ένας εύκολος τρόπος για να διατηρήσεις το φρέσκο άρωμα λεμονιού και του γλυκάνισου στην πικάντικη γεύση του βοτάνου.

Το πρώτο βήμα για να αποξηράνεις τον βασιλικό είναι η συγκομιδή. Τα βότανα που συγκομίζονται για ξήρανση θα πρέπει να συλλέγονται το πρωί μόλις η δροσιά έχει στεγνώσει από τα φύλλα. Κόψε το φυτό πριν ζεσταθεί.

Και μη ξεχνάς να παίρνεις περισσότερο από ότι θα χρησιμοποιήσεις στην ξήρανση, επειδή τα φύλλα θα μειωθούν σε μέγεθος κατά περισσότερο από το μισό.

Υπάρχουν γρήγορες και αποτελεσματικές μέθοδοι για να αποξηράνεις τον βασιλικό. (δες εδώ 5 μεθόδους αποξήρανσης βοτάνων)

Μπορείς να κόψεις τους βλαστούς 15 εκ. περίπου και να τους συνδέσεις μαζί σε μικρές δέσμες για να τους κρεμάσεις. Βάλε τα ματσάκια σε μια χάρτινη σακούλα και κάνε μικρές τρυπούλες. Κρέμασε τον βασιλικό σε ένα δωμάτιο με χαμηλή φωτεινότητα έως σκοτεινό, με χαμηλή υγρασία και ζεστές θερμοκρασίες. Η σακούλα θα πιάσει τα ξηρά κομμάτια των φύλλων καθώς θα πέφτουν.

Μπορείς επίσης να ξηράνεις τον βασιλικό με έναν αφυγραντήρα. Τοποθέτησε κάθε φύλλο σε ένα στρώμα στα ράφια του και άφησε τα να στεγνώσουν στο μηχάνημα μέχρι να γίνουν τελείως ξηρά και τραγανά.

Μια σούπερ γρήγορη μέθοδος για να αποξηράνεις τον βασιλικό είναι ο φούρνος μικροκυμάτων. Τοποθέτησε τα φύλλα σε μια χαρτοπετσέτα και θέρμανε τα για 1-3 λεπτά περίπου, γυρίζοντας τα ανά 30 δευτερόλεπτα. Κατά την ξήρανση των βοτάνων, οι φούρνοι μικροκυμάτων θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως έσχατη λύση και όχι ως επιλογή. Ενώ αυτή η μέθοδος ξήρανσης είναι ταχύτερη, μπορεί να μειώσει τόσο την περιεκτικότητα σε λάδι όσο και τη γεύση, ειδικά εάν στεγνώσουν πάρα πολύ γρήγορα.

Αποθήκευση των φύλλων του ξηρού βασιλικού

Τα αποξηραμένα βότανα χάνουν τη γεύση τους με την πάροδο του χρόνου και το υπερβολικό φως αυξάνει αυτή τη διαδικασία. Είναι καλύτερο να τα αποθηκεύσεις σε ένα ντουλάπι ή σε σκοτεινό ντουλάπι, όπου το φως δεν μπορεί να διεισδύσει. Το δοχείο αποθήκευσης πρέπει να είναι στεγνό και αεροστεγές. Αφαίρεσε τους βλαστούς και τα άνθη αν τα είχες ξηράνει όλα μαζί και τσάκισε τα φύλλα σε δοχεία έτσι ώστε να είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν σε συνταγές.

Και να ξέρεις κάτι…

Κανόνας Νο1: Nα χρησιμοποιείς το ¼ ή το 1/3 της ποσότητας φρέσκων φύλλων βασιλικού που αναφέρονται σε μια συνταγή.

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα