Για να προσελκύσεις πεταλούδες στο σπίτι, το μπαλκόνι, τον κήπο ή την αυλή σου, πρέπει να τις κάνεις να νιώσουν σαν στο σπίτι τους!

Σου έχω όμως 7 tips για να προσελκύσεις αυτά τα φτερωτά όμορφα πλάσματα στον κήπο σου…

1. Φύτεψε μια μεγάλη ποικιλία λουλουδιών

Ειδικά κίτρινες και μοβ ποικιλίες με απλές ανοιχτές ανθίσεις. Τα παλιομοδίτικα μα κλασικά λουλούδια, πολλές φορές έχουν πολύ περισσότερο από το νέκταρ που αποζητούν οι πεταλούδες, από τα μοντέρνα πιο πολύχρωμα υβρίδια.

2. Σέρβιρε νερό σε μορφή φιλική προς τις πεταλούδες

Οι πεταλούδες θα πίνουν απλό παλιό νερό που βρίσκουν, αλλά υπάρχουν δύο απλές εκδοχές που αγαπούν ακόμη περισσότερο…

Στην πρώτη περίπτωση πάρε ένα ταψί ή κάποιο άλλο ρηχό σκεύος και γέμισε το με άμμο και νερό. Οι πεταλούδες θα απορροφήσουν νερό από την άμμο μαζί με άλλα μέταλλα που λαχταρούν.

Στη δεύτερη – πιο σούπερ εκδοχή – άπλωσε την άμμο σε μια ανοιχτή περιοχή σε ένα παρτέρι. Η βροχή, η δροσιά και το πότισμα θα εκπλύσουν τα μεταλλικά στοιχεία στο στρώμα άμμου για να τα απολαύσουν οι πεταλούδες.

3. Πρόσφερε έναν θάλαμο μητρότητας πεταλούδας

Οι θηλυκές πεταλούδες γεννούν συχνά αυγά, κι ενώ μερικές τα ρίχνουν σε μια ποικιλία φυτών, άλλες μπορεί να είναι αρκετά ιδιότροπες. Οι πεταλούδα “Μονάρχης”, για παράδειγμα, αφήνει τα αυγά της μόνο σε φυτά ζιζανίων.

4. Φτιάξε ένα στέκι

Οι πεταλούδες αρέσκονται σε μικρές γωνίες όπου μπορούν να κρυφτούν από τα αρπακτικά το καλοκαίρι. Η  έρευνα δείχνει ότι προσελκύονται περισσότερο σε ένα φυσικό περιβάλλον όπως σχισμές, κούφιους κορμούς, ρωγμές σε πέτρα, χαλαρό φλοιό ή μια στοίβα από καυσόξυλα.

5. Δημιούργησε ένα σημείο για ηλιοθεραπεία

Ναι, καλά διάβασες.. ηλιοθεραπεία! Οι πεταλούδες απολαμβάνουν τον ήλιο νωρίς το πρωί μέχρι να ζεσταθούν αρκετά για να συνεχίσουν την ημέρα τους. Η τρύπα ποτίσματος μπορεί να εξυπηρετήσει διπλή λειτουργία εάν είναι τοποθετημένη στον ήλιο. Διαφορετικά, τούβλα ή πέτρες από σκυρόδεμα που βρίσκονται σε μια ηλιόλουστη περιοχή του κήπου σου, τους δίνουν επίσης ένα ωραίο μέρος για ηλιοθεραπεία.

6. Πρόσφερε καταφύγιο από την καταιγίδα

Όσο πιο ήρεμο είναι το περιβάλλον, τόσο πιο ελκυστικό είναι για τις πεταλούδες. Εντόπισε λοιπόν ένα άνετο μέρος, σε μια περιοχή προστατευμένη από φράχτη ή κτίριο, ή μια συστάδα δέντρων ή μεγάλων φυτών.

7. Να τις παρέχεις ασφάλεια

Απέφυγε τη χρήση φυτοφαρμάκων ή επιβλαβών χημικών σε φυτά ή πηγές νερού που παρέχεις για πεταλούδες.

Είναι άξιο λόγου να πούμε πως τα χημικά φυτοφάρμακα υψηλής τοξικότητας που χρησιμοποιούνται για την απεντόμωση των καλλιεργειών, είναι η Νο1 απειλή για τις μέλισσες – ο πιο σημαντικός οργανισμός του πλανήτη – επειδή δηλητηριάζονται. Δες εδώ πώς εξαρτάται η ζωή μας από τις μέλισσες και τι θα συμβεί αν εξαφανιστούν.

Δες ένα απίστευτο βίντεο του National Geographic, με τη ζωή της πεταλούδας από τη γέννηση της ως κάμπια μέχρι τη μεταμόρφωση της.

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα