Περισσότεροι από 15.000 απόφοιτοι Γενικών Λυκείων από σχολικές μονάδες της Κεντρικής Μακεδονίας εξετάστηκαν χτες, πρώτη μέρα στις πανελλαδικές εξετάσεις, στο μάθημα Γενικής Παιδείας της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας -με το παλιό, είτε με το νέο σύστημα εξέτασης- πάνω σε θέματα σχετικά με τη φιλαναγνωσία, τη γραφή και τη λογοτεχνία.

Πώς πήγε η πρώτη μέρα

«Γύρω στις 8.00 – 8.30 το πρωί, οι υποψήφιοι βρίσκονταν μέσα στις αίθουσες των εξεταστικών κέντρων και πριν από τις 9.00 τους δόθηκαν τα θέματα και τρεις ώρες στη διάθεσή τους για να τα απαντήσουν», δήλωσε ο περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης, διευκρινίζοντας πως δεν αναφέρθηκε κάποιο πρόβλημα σε οποιοδήποτε εξεταστικό κέντρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η διεύθυνση εκπαίδευσης, η αποχή από τις πανελλαδικές εξετάσεις υπολογίζεται στο 3%, ποσοστό λίγο χαμηλότερο σε σχέση με πέρυσι.

Πώς είναι τα εξεταστικά κέντρα

Ο αριθμός των εξεταστικών κέντρων για τα Γενικά Λύκεια ανέρχεται φέτος στα 155, ενώ μαζί με τα εξεταστικά κέντρα των Επαγγελματικών Λυκείων και τα βαθμολογικά κέντρα φτάνουν τα 230. Λόγω των μέτρων για την πρόληψη της διασποράς του κορονοϊού και τήρησης των αναγκαίων αποστάσεων, κάθε ένα από τα εξεταστικά κέντρα αποτελείται από σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό αιθουσών σε σχέση με πέρυσι.

«Η στελέχωση αυτών των κέντρων ήταν φέτος πολυσύνθετο εγχείρημα, με τον αριθμό των επιτηρητών σε όλη την περιφέρεια να ξεπερνά τους 5.000 εκπαιδευτικούς», σημείωσε ο κ. Κόπτσης.

Σήμερα, 4.000 απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων από την Κεντρική Μακεδονία θα εξεταστούν στο μάθημα των Νέων Ελληνικών (Γενικής Παιδείας), ενώ την Τετάρτη 17 Ιουνίου, οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων θα εξεταστούν -με το παλιό, είτε το νέο σύστημα- στα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικά και στα Μαθηματικά, ανάλογα με την ομάδα προσανατολισμού που έχουν επιλέξει.

Φέτος, οι υποψήφιοι είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν να εξεταστούν είτε με το παλαιό είτε με το νέο σύστημα. Με το νέο σύστημα οι υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών δεν εξετάζονται στα Λατινικά, αλλά στην Κοινωνιολογία και παράλληλα δεν υπάρχουν συντελεστές βαρύτητας στις βαθμολογίες των μαθημάτων.

Η προστασία μέσα στην αίθουσα

Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων η χρήση μάσκας από τους υποψηφίους είναι προαιρετική. Είναι, όμως, υποχρεωτική για τους επιτηρητές εκπαιδευτικούς στις αίθουσες, στις οποίες τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των υποψηφίων και ο αερισμός γίνεται με φυσικό τρόπο.

Ομαλά εξελίσσεται η πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων στον Έβρο

Ομαλά εξελίσσεται στα σχολεία του Έβρου η πρώτη ημέρα στις πανελλαδικές εξετάσεις, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού, Στέργιο Αποστολακούδη.

«Δεν είχαμε προβλήματα ούτε με τη λήψη των θεμάτων ούτε με τη διανομή των θεμάτων στους υποψηφίους. Η υπηρεσία πήρε στις 8:28 το πρώτο θέμα, που ήταν με το νέο σύστημα, Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, και στις 8:29 πήρε το δεύτερο θέμα, που ήταν με το παλιό σύστημα στην Ελληνική Γλώσσα», ανέφερε ο κ. Αποστολακούδης.

«Σε κάποια σχολεία η ώρα έναρξης ήταν στις 8:45 και μόνο σε ένα σχολείο στις 9:00. Τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν ότι από το σύνολο των υποψηφίων με το νέο σύστημα, οι οποίοι ανέρχονται στους 775, δεν προσήλθαν οι 16 και από τους υποψηφίους του παλιού συστήματος, οι οποίοι ήταν 130, απουσίαζαν οι έντεκα», πρόσθεσε.

Η διάρκεια της γραπτής εξέτασης των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων είναι τρίωρη και ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου, «στην περιοχή μας θα υπάρχει ώρα λήξης της εξέτασης και παράδοσης των γραπτών στις 12:00».

Πληροφορίες: ΑΜΠΕ

Διάβασε ακόμη: Πώς να αντιμετωπίσεις το άγχος στις εξετάσεις

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η ομάδα μας για να μοιραζόμαστε υγιεινά tips και τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα