Σαν σήμερα το 1984, παρουσιάζεται σε διαφήμιση κατά τη διάρκεια του “Super Bowl”, ο Macintosh, ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής με ποντίκι και γραφικό περιβάλλον χρήστη, σε αντίθεση με το τότε τυπικό περιβάλλον γραμμής εντολών.

Υπενθυμίζουμε ότι οι τελικοί του Super Bowl αποτελούν τα τηλεοπτικά προγράμματα με την μεγαλύτερη τηλεθέαση στις ΗΠΑ. Ο μέσος όρος τηλεθεατών ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια στις ΗΠΑ και τα 160 στον πλανήτη. Εννέα στα δέκα Super Bowl έχουν θέση στην λίστα του top 10 των τηλεοπτικών προγραμμάτων με την μεγαλύτερη τηλεθέαση στην ιστορία της αμερικανικής τηλεόρασης.

Μπορεί η πανάκριβη διαφημιστική καμπάνια, με τίτλο “1984”, την οποία σκηνοθέτησε ο διάσημος σκηνοθέτης Ρίντλεϊ Σκοτ, να χάρισε ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο στο Macintosh, ωστόσο ο πρώτος Mac κόντεψε να τινάξει στον αέρα την Apple. Δεν ήταν λίγοι οι αναλυτές και οι δημοσιογράφοι που θεωρούσαν τον Macintosh καμένο χαρτί.

Οι Macintosh, κοινώς γνωστοί και ως Mac, είναι το εμπορικό όνομα σειράς προσωπικών υπολογιστών που σχεδιάζονται, αναπτύσσονται και προωθούνται από την εταιρεία Apple Inc. Φέρουν το όνομα μιας ποικιλίας μήλων που αποκαλείται McIntosh.

Ποια ήταν η διαφήμιση ορόσημο;

Η διαφήμιση παρουσιάζει μια γυναίκα, υποδυόμενη την Anya Major που τρέχει μέσα σε μια γκρι αίθουσα, όπου ένα πλήθος ανθρώπων παρακολουθεί υποταγμένα μια οθόνη τύπου big-brother (ο μεγάλος αδερφός aka Big Brother ήταν φυσικά η IBM που εκείνη την περίοδο κυριαρχούσε στην αγορά), και πετά αψήφιστα μια βαριοπούλα στην οθόνη. Αυτό συμβόλιζε την πρόκληση της Apple στην απρόσωπη γραμμή εντολών που χαρακτήριζε τους υπολογιστές της εποχής, και παρέπεμπε στο μυθιστόρημα του George Orwell “1984”…

το οποίο περιγράφει μια ουτοπιστική μελλοντική κυβέρνηση η οποία ελέγχει την κοινωνία μέσω ενός τηλεοπτικού μέσου

Ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής άρχισε να κυκλοφορεί μέσα σε κλίμα εορτασμού 2 μέρες μετά, στις 24 Ιανουαρίου και να πωλείται για 2,495 $ στις ΗΠΑ (αποπληθωρίζοντας την τιμή αυτή αντιστοιχεί με περίπου 5,000 $ σημερινά).

Σήμερα γιορτάζουν: Αναστάσιος, Τιμόθεος, Τιμοθέα.

Τι έγινε σαν σήμερα;

1830:

Η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο κράτος με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου.

1863:

Ο Όθωνας και η δυναστεία του κηρύσσονται έκπτωτοι στην Ελλάδα.

1870:

Ιδρύεται στη Γερμανία η Ντόιτσε Μπανκ, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου.

1889:

Ιδρύεται η δισκογραφική εταιρεία Columbia στην Ουάσινγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών.

1915:

Κάνει πρεμιέρα στον αθηναϊκό κινηματογράφο «Πάνθεον» η ταινία του Κωνσταντίνου Μπαχατώρη «Γκόλφω», με πρωταγωνιστές τον Γιώργο Πλουτή και τη Βιργινία Διαμάντη. Πρόκειται για την πρώτη ελληνική ταινία μεγάλου μήκους.

1927:

Πραγματοποιείται στην Αγγλία η πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση ποδοσφαιρικού αγώνα.

1970:

Το Boeing 747, το πρώτο “jumbo jet” στον κόσμο, πραγματοποιεί την πρώτη του εμπορική πτήση.

1987:

Ο Αμερικανός πολιτικός Μπαντ Ντουάιερ αυτοκτονεί μπροστά στις κάμερες, ανοίγοντας μία έντονη συζήτηση για τα όρια της δημοσιογραφίας.

Τα tips της ημέρας

  • Ήξερες ότι…

Η μεγαλύτερη κατασκευή στον κόσμο, που έφτιαξε ποτέ άνθρωπος είναι η χωματερή Fresh Kills στο Staten Island της Νέας Υόρκης.

  • Κάποιος είπε μια φορά…

Άμιλλα είναι η τάση να φτάσει κανένας τον άλλον που τον θαυμάζει ή και να τον ξεπεράσει, χωρίς να αισθάνεται φθόνο αν ο άλλος τον ξεπερνάει. Αριστοτέλης (384 – 322), Αρχαίος έλληνας φιλόσοφος, από τα Στάγειρα της Χαλκιδικής.

Διάβασε ακόμη:

Σαν σήμερα 21 Ιανουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς

Σαν σήμερα 20 Ιανουαρίου: Η πιο μελαγχολική μέρα του έτους

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα