Σαν σήμερα το 1940 κάνει την πρεμιέρα της η ταινία κινουμένων σχεδίων του Ντίσνεϊ «Πινόκιο». Πρόκειται για έναν φανταστικό χαρακτήρα που πρωτοεμφανίστηκε το 1883, ως κεντρικός ήρωας στο ιταλικό παραμύθι «Οι Περιπέτειες του Πινόκιο» του Κάρλο Κολόντι.

Το παραμύθι

Ο ξυλογλύπτης Τζεπέτο σκάλισε τον Πινόκιο ως ξύλινη μαριονέτα, στο μικρό ιταλικό χωριό όπου ζούσε. Όταν όμως ονειρεύτηκε να γίνει πραγματικό αγόρι, το όνειρο πραγματοποιήθηκε. Ο Πινόκιο κάθε φορά που αγχόνεται αλλά κυρίως όταν λέει ψέματα, η μύτη του μακραίνει. Και με αυτή την ιδιαιτερότητα έχει μείνει γνωστός.

Γι’ αυτό πολλές φορές λέμε: μη λες ψέματα θα μακρύνει η μύτη σου!

Τα ρούχα του είναι φτιαγμένα από λουλουδιασμένο χαρτί, τα παπούτσια του από ξύλο και το καπέλο του από ψωμί. Το όνομα του φαίνεται να προέρχεται από την ιταλική λέξη pino που σημαίνει πεύκο. Ωστόσο, στο βιβλίο ξεκάθαρα αναφέρεται πως ο Πινόκιο είναι φτιαγμένος από ξύλο κερασιάς. Στην πραγματικότητα το όνομα προέρχεται από ένα ψευδώνυμο, καθώς ο Τζεπέτο του έδωσε το όνομα ως ένας οιωνός καλής τύχης: «Ho conosciuto una famiglia intera di Pinocchi, e tutti se la passavano bene. Il più ricco di loro chiedeva l’elemosina» (Γνωρίζω όλη την οικογένεια Πινόκιο και όλοι τους τα καταφέρανε καλά. Ο πλουσιότερος ζητιάνεψε).

Ο Πινόκιο χρησιμοποιείται συχνά ως όρος για να περιγράψει κάποιον ο οποίος είναι επιρρεπής στα ψέματα, την μυθοπλασία και την υπερβολή. Αποτελούσε – μέχρι και σήμερα – έναν διασκεδαστικό τρόπο να μάθουν τα παιδιά από μικρά, ότι δεν πρέπει να λένε ψέματα.

Σήμερα γιορτάζουν: Παρθένιος, Παρθενία.

Τι έγινε σαν σήμερα;

1497:

Οπαδοί του Τζιρόλαμο Σαβοναρόλα καίνε στη Φλωρεντία έργα τέχνης και βιβλία, επειδή οδηγούν στην αμαρτία. Θα μείνει στην ιστορία ως η «Πυρά της ματαιοδοξίας» («Falò delle vanità»).

1828:

Ο Ιωάννης Καποδίστριας συγκροτεί τον πρώτο τακτικό ελληνικό στρατό.

1900:

Οι Αλβανοί ζητούν την αυτονομία τους από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, κατά το υπόδειγμα της Κρήτης.

1935:

Αρχίζει να πωλείται το – εξαιρετικά δημοφιλές μέχρι σήμερα – επιτραπέζιο παιχνίδι «Monopoly»

1964:

Οι Beatles φτάνουν για πρώτη φορά στις ΗΠΑ. Οι εμφανίσεις τους σε τηλεοπτικές εκπομπές τις επόμενες εβδομάδες απογειώνει τη φήμη τους και παγιώνει τη δύναμη της μουσικής «Βρετανικής Εισβολής»

1991:

Έρχεται στην Ελλάδα ο μετέπειτα χρυσός ολυμπιονίκης Πύρος Δήμας.

1995:

Συλλαμβάνεται ο εγκέφαλος της τραγωδίας στους Δίδυμους Πύργους, Ramzi Yousef, στο Πακιστάν.

Τα tips της ημέρας

  • Ήξερες ότι…

Οι οδοντίατροι συνιστούν οι οδοντόβουρτσες να βρίσκονται 2 μέτρα μακριά από την λεκάνη της τουαλέτας για να αποφεύγεται η μετάδοση σωματιδίων μέσω του αέρα κάθε φορά που τραβιέται το καζανάκι.

  • Κάποιος είπε μια φορά…

“Κανένας από τους θνητούς δεν είναι ευτυχής” – Σόλων, Αθηναίος νομοθέτης και φιλόσοφος.

Σαν σήμερα 6 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλειτοριδεκτομής

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα