Είμαστε στην εποχή που τα αψού και τα γκούχου παίρνουν και δίνουν. Υπάρχουν όμως αρκετοί τρόποι να αποφύγεις το κρυολόγημα ή έστω να πέσεις στα μαλακά.

Και ένα παραπάνω, τώρα που ζούμε στην εποχή μιας πανδημίας!

8τρόποι να αποφύγεις το κρυολόγημα αυτήν την εποχή

  1. Ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα

Το έχω στην κορυφή της λίστας μου γιατί ένας γερός οργανισμός, αντιδρά καλύτερα.

Οπότε τι κάνεις; Ενισχύεις το ανοσοποιητικό σου:

  1. Πλύνε τα χέρια σου με τον σωστό τρόπο

Ο νούμερο ένα τρόπος να μείνεις μακριά από τα μικρόβια, σύμφωνα με τους γιατρούς;

Γίνε ένα συνεχές πλυντήριο χεριών!!!

«Είναι σημαντικό να πλένουμε τακτικά τα χέρια με σαπούνι και νερό, ειδικά πριν από το φαγητό ή την προετοιμασία φαγητού και μετά τη φροντίδα ενός άρρωστου ατόμου.

Αλλά δεν αρκεί να κάνεις ένα γρήγορο ξέβγαλμα:

Πρέπει να τα πλύνεις σωστά για να απαλλαγείς από τα μικρόβια που μπορεί να σε αρρωστήσουν. Βρέξε τα χέρια σου και ξεπλύνε, τρίψε όλα τα σημεία, μπρος πίσω και ανάμεσα στα δάχτυλά σου για 20 δευτερόλεπτα (τραγουδήστε δύο φορές “Happy Birthday”), ξέπλυνε και στέγνωσε καλά.

  1. Άλλαξε τον χαιρετισμό σου

Εάν δεν θέλεις να αλλάξεις τον χαιρετισμό σου σε μια τηλεφωνική κλήση λέγοντας «δεν μπορώ να βγω, είμαι άρρωστος», τότε άλλαξε τον δικό σου χαιρετισμό.

«Τα χέρια είναι ένας κοινός τρόπος εξάπλωσης ιών και βακτηρίων, οπότε η αποφυγή χειραψιών μπορεί να είναι μια καλή στρατηγική για την πρόληψη του κρυολογήματος και της γρίπης. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να χαιρετίσεις τους άλλους χωρίς να αγγίξετε τα χέρια σας, όπως ένα νεύμα, ένα χαμόγελο, ένας χαιρετισμός με απόσταση».

  1. Μην ξενυχτάς επανειλημμένα

Ίσως μπαίνεις στον πειρασμό να δεις ένα επεισόδιο ακόμη της αγαπημένης σου σειράς ή να σερφάρεις το διαδίκτυο, όμως κοιμήσου καλά, ώστε να ενισχύσεις κι άλλο το ανοσοποιητικό σου.

«Η χρόνια απώλεια ύπνου μειώνει την παραγωγή κυτοκινών στο ανοσοποιητικό σου σύστημα, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καταπολέμηση της λοίμωξης και της φλεγμονής, λέει ο ειδικός του ύπνου Richard Shane, PhD, δημιουργός της μεθόδου Sleep Easily. Αντίθετα, όταν κοιμάσαι καλά, το ανοσοποιητικό σου παράγει περισσότερες κυτοκίνες που βοηθούν το σώμα σου να αντισταθεί σε κρυολογήματα, γρίπη και λοιμώξεις. Σε μελέτες στις οποίες οι ερευνητές εκθέτουν τους ανθρώπους στον ιό του κοινού κρυολογήματος, εκείνοι με ανεπαρκή ύπνο είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν».

  1. Ρύθμισε τον κύκλο του ύπνου σου

Κοιμήσου ποιοτικά και ποσοτικά

Η υγιεινή του ύπνου, η οποία μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις την υγεία σου, δεν αφορά μόνο την ποσότητα του ύπνου, αλλά και την ποιότητα. Όσο το δυνατόν περισσότερο, κρατήσεις τον κύκλο ύπνου/αφύπνισης τον ίδιο κάθε μέρα για να διατηρήσεις τους κιρκάδιους ρυθμούς σου, η έρευνα δείχνει ότι αυτό μπορεί να ενισχύσει την ανοσία.

«Το να κρατάς συνεπή την ώρα του ύπνου και του ξυπνήματος, μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα, κάτι που μπορεί να σε βοηθήσει να παραμείνεις υγιής», λέει ο Δρ Shane. Κράτησε το δωμάτιό σου σκοτεινό και δροσερό, παρέλειψε τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών λίγο πριν τον ύπνο και ξύπνησε σταδιακά με ένα ξυπνητήρι που φωτίζει το δωμάτιο. (δες εδώ τι κάνει στο σώμα και τον εγκέφαλο ο καλός και ο κακός ύπνος)

  1. Προστάτεψε τα χέρια σου με ένα χαρτομάντιλο

Συνήθως σου λένε να καλύπτεις τη μύτη και το στόμα σου όταν φταρνίζεσαι ή βήχεις, αλλά τώρα η συμβουλή είναι λίγο πιο συγκεκριμένη.

«Το να καλύψεις το στόμα σου εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντικό, αλλά είναι πιο σημαντικό να σκεφτείς το πώς καλύπτουμε το στόμα μας. Το να καλύψουμε το στόμα μας με τα χέρια μας μπορεί να καταλήξει να εκθέσει τα χέρια μας σε μικρόβια και αυτά τα μικρόβια θα μπορέσουν τότε να εξαπλωθούν αν αγγίξουμε αντικείμενα ή άλλους ανθρώπους με το ίδιο χέρι. Έτσι, χρησιμοποίησε ένα χαρτομάντιλο για να καλύψεις το στόμα και τη μύτη σου».

  1. Ή χρησιμοποίησε τον αγκώνα σου

Αν δεν έχεις χαρτομάντιλο εκείνη τη στιγμή, μην χρησιμοποιείς καθόλου τα χέρια σου για να καλύψεις το στόμα σου.

«Ένας άλλος από τους καλύτερους τρόπους για να καλύψουμε το στόμα μας είναι ο βήχας ή το φτέρνισμα στον αγκώνα μας. Αυτή η τεχνική μας επιτρέπει να αποτρέψουμε την εξάπλωση ιών και βακτηρίων στον αέρα, αλλά επίσης μας εμποδίζει να πάρουμε ιούς και βακτήρια στα χέρια μας που θα τους εξαπλώσουν με άγγιγμα. Αν και αυτό στην πραγματικότητα προστατεύει τους άλλους από το κρυολόγημα παρά τον εαυτό σου, αν όλοι το έκαναν, όλοι θα ήταν λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουμε».

  1. Μην αγγίζεις τις δημόσιες επιφάνειες

Δεν μπορείς να ζήσεις σε μια φούσκα, αλλά μπορείς να λάβεις ορισμένα μέτρα για να αποτρέψεις την έκθεση σε δημόσιες επιφάνειες που φιλοξενούν πολλά μικρόβια.

«Τα χέρια μας μπορούν να καλυφθούν από μικρόβια από άλλους με βάση τις καθημερινές αλληλεπιδράσεις με το περιβάλλον μας, όπως το άνοιγμα της πόρτας με το πόμολο ή η χρήση κοινόχρηστων πόρων στην εργασία. Τα χέρια μας χρησιμεύουν ως μεταφορά για αυτά τα μικρόβια να μεταπηδήσουν μεταξύ ανθρώπων».

Πώς να το αποφύγεις;

Αν μπορείς άνοιξε την πόρτα με το πόδι ή τον ώμο ή φόρεσε γάντι και μετά πέταξε το. Σε γενικές γραμμές, εάν μπορείς να αποφύγεις να αγγίξεις κάτι με τα χέρια σου… κάντο.

Σε επόμενα άρθρα θα σου πω κι άλλους τρόπους να αποφύγεις το κρυολόγημα, δες εδώ το δεύτερο μέρος του άρθρου με ακόμη 9 τρόπους.

Με πληροφορίες από το Reader’s Digest

#ΝαΣεΦροντιζεις

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η ομάδα μας για να μοιραζόμαστε υγιεινά tips και τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα