Πάει καιρός που ακούμε ότι το καλαμάκι θα πρέπει να αντικατασταθεί για οικολογικούς λόγους και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς ανήκει στην ομάδα των προϊόντων πλαστικού μιας χρήσης. Βάσει πρόσφατης πολιτικής συμφωνίας της Ευρωβουλής και του Συμβουλίου της ΕΕ, το πλαστικό καλαμάκι θα πρέπει να τεθεί εκτός ευρωπαϊκής αγοράς και το 2021 να είναι πια παρελθόν.

Στην Ελλάδα καταναλώνουμε περίπου 1 δισεκατομμύριο καλαμάκια ετησίως!

Η αρχή της ιδέας:

Μια εθελοντική ομάδα η “Omnes” στο Κιλκίς, σε συνεργασία με παραγωγούς και φορείς της πόλης, έχουν ήδη ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο περίπου, τη δημιουργία σιταρένιου καλαμακιού που θα αντικαταστήσει το πλαστικο. Η καλλιέργεια του σιταριού ευδοκιμεί στην περιοχή. Το καινοτόμο αυτό καλαμάκι φτιάχνεται από το βασικό στέλεχος του σιταριού, ονομάστηκε “Staramaki” (σιτάρι+καλαμάκι) και θα είναι μίας χρήσης και βιοδιασπώμενο.

«Πραγματοποιούμε χημικές αναλύσεις και εξετάζουμε τεχνικές που εφαρμόζονται διεθνώς, ώστε το Staramaki να πληροί τις καλύτερες δυνατές προδιαγραφές» όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Omnes, Στέφανος Καμπέρης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η δημιουργία του staramaki θα στηριχθεί σε αντίστοιχα προϊόντα που κυκλοφορούν ήδη στην παγκόσμια αγορά, κυρίως από τις ΗΠΑ και την Κίνα.

“Το staramaki αποτελεί μια από τις δράσεις μας για να μπορέσουμε να τονώσουμε την οικονομία της πόλης. Το Κιλκίς είναι ένας τόπος που κυρίως βασίζεται στην αγροτική καλλιέργεια και συνήθως μιλάμε για μονοκαλλιέργεια, αφού καλλιεργούμε σιτάρι σε μεγάλη έκταση» ανέφερε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως καταλαβαίνουμε, εκτός της οικολογικής συνείδησης, μία τέτοια κίνηση ανοίγει και μια νέα αγορά στη χώρα μας!

Άρα τα πλεονεκτήματα αυτής της δημιουργίας είναι:

  1. Θα αντικατασταθεί το πλαστικό καλαμάκι
  2. Ανοίγει νέα αγορά στην Ελλάδα με καινοτόμες δράσεις – προνόμιο για την οικονομία
  3. Το staramaki αποτελεί ένα όπλο για να περιοριστεί η φυγή των νεότερων κατοίκων από την περιοχή του Κιλκίς, λόγω της μονοκαλλιέργειας σιταριού
  4. Η ποσότητα που θα διατεθεί στην αγορά εξαρτάται από τη σοδειά – δεν έχει πάνω του το αποτύπωμα μιας ενέργειας που έχει καταναλωθεί, ενέργεια που δεν το κάνει και τόσο περιβαλλοντικά φιλικό (αναφέρει ο πρόεδρος)
  5. Στο Κιλκίς υπάρχουν χιλιάδες στρέμματα σιταριού και καλές σοδειές
  6. Το staramaki θα έχει ποσοστό γλουτένης κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο, ώστε να ορίζεται ως gluten-free προϊόν

“Φέτος αισιοδοξούμε να παράξουμε 600.000- 700.000 σταραμάκια, εκ των οποίων το 70%-80% θα διατεθεί μέσω προωθητικών ενεργειών, δεν θα πουληθεί δηλαδή άμεσα”, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σε πρόσφατη συνέντευξη του ο κ. Καμπέρης, ο οποίος κλήθηκε να μιλήσει για το συγκεκριμένο εγχείρημα σε ημερίδα με θέμα “No plastic area”, που διοργάνωσε ο Όμιλος Αστυνομικών Θεσσαλονίκης.

Η αγορά δεν είναι ακόμη έτοιμη:

Επιπλέον διευκρίνισε ότι δε μπορεί να διατεθεί ακόμα στην αγορά καθώς, “επειδή είναι λίγο ακριβή η διαδικασία παραγωγής του, η τιμή του στη μαζική αγορά αναμένεται να φτάσει τα 10 λεπτά το ένα. Η αγορά δεν είναι ακόμη έτοιμη να αναγνωρίσει το περιβαλλοντικό όφελος έναντι παραπάνω 3-4 λεπτών και θέλει εκπαίδευση”.

Το μιας χρήσης, βιοδιασπώμενο και κοινωνικά υπεύθυνο προϊόν ξεκινάει από το Κιλκίς της Ελλάδας, σε μια τεράστια εν δυνάμει αγορά.

Εμείς χαιρόμαστε ιδιαιτέρως για αυτή τη δημιουργία και την υποστηρίζουμε!

#Ζούμε υγιεινά

#Καλλιεργούμε συνήθειες

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα

Πώς θα έμοιαζε η Γη αν στέρευαν οι ωκεανοί: εντυπωσιακό timelapse της NASA