Η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010 για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι ζούνε υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας. Οι φιλοζωικές οργανώσεις καλούν τον καθένα μας να υιοθετήσει ένα ζώο ή να συνδράμει προγράμματα και καμπάνιες για την προστασία τους.

Η 4η Απριλίου επιλέχθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων για τρεις λόγους:

 1. Χρονικά είναι ακριβώς στο μέσο της 4ης Οκτωβρίου, που γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων
 2. Είναι ευκολομνημόνευτη ημερομηνία (4/4)
 3. Δεν υπάρχει κάποια άλλη άξια λόγου εορτή την ημέρα αυτή

Σε αυτό το σημείο δε γίνεται να μην κάνουμε αναφορά στις κρίσιμες ημέρες που βιώνουμε λόγω της πανδημίας

Αυτές τις ώρες οφείλουμε να δείξουμε τη συμπόνια και την ανθρωπιά μας στους μικρούς μας φίλους, τα αδέσποτα ζώα, γιατί εξαρτώνται απόλυτα από εμάς. Λόγω του εγκλεισμού μας και της μη κυκλοφορίας μας, αυτά τα ζώα βρίσκονται εκεί έξω και υποφέρουν ή και πεθαίνουν από έλλειψη τροφής και εγκατάλειψης.

Μπορούμε να τα βοηθήσουμε:

– Βάζοντας τα λίγη τροφή και νερό

– Προσφέροντας τροφές στη Φιλοζωική Οργάνωση

– Στειρώνοντας το σκύλο ή τη γάτα μου

– Υιοθετώντας αδέσποτα ζώα και όχι αγοράζοντας από εκτροφεία

Επέτειοι και Λοιπές Εορτές

Διεθνής Ημέρα κατά των Ναρκών

Καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το Νοέμβριο του 2005, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες του κόσμου σχετικά με τα ναρκοπέδια και την ανάγκη εξάλειψής τους.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση (2018) του «Διεθνούς Παρατηρητηρίου Ναρκοπεδίων», κάθε χρόνο έχασαν την ζωή τους 2.793 άνθρωποι-κυρίως σε Αφγανιστάν και Συρία. Το 87% ήταν πολίτες και το 47% παιδιά. Ο αριθμός τους βαίνει συνεχώς μειούμενος τα τελευταία χρόνια, χάρη στις συντονισμένες παρεμβάσεις των μ.κ.ο. και των διεθνών οργανισμών, στις κυβερνήσεις των χωρών που διαθέτουν ναρκοπέδια. Το 2017, διατέθηκαν 673 εκατομμύρια δολάρια από την διεθνή κοινότητα για την εκκαθάριση ναρκοπεδίων.

Στην Ελλάδα, από το 1999 έως 2016, τουλάχιστον 66 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 43 τραυματίστηκαν από νάρκες, στην συντριπτική τους πλειονότητα παράνομοι μετανάστες, που προσπάθησαν να εισέλθουν στην Ελλάδα από τον Έβρο και την ελληνοαλβανική μεθόριο.

Από το 1954 έως σήμερα, 31 ναρκαλιευτές σκοτώθηκαν εν ώρα υπηρεσίας και 17 τραυματίστηκαν. Το ίδιο χρονικό διάστημα η αρμόδια υπηρεσία του Στρατού (ΤΕΝΞ) έχει εκκαθαρίσει 153.610 στρέμματα ναρκοπεδίων και έχει περισυλέξει 420.000 νάρκες και 855.000 πυρομαχικά πάσης φύσεως.

 • Η Σενεγάλη γιορτάζει την 60η επέτειο από την απελευθέρωση της από τη Γαλλία (4 Απριλίου 1960).
 • Η Ταϊβάν και το Χονγκ-Κονγκ γιορτάζουν την Ημέρα του Παιδιού.
 • Οι Ρωμαίοι γιόρταζαν από τις 4 έως τις 10 Απριλίου τα Μεγαλήσια προς τιμήν της θεάς-μητέρας Κυβέλης.
 • Ημέρα 404 στις ΗΠΑ. Το μήνυμα σφάλματος 404 είναι όρος του Ίντερνετ και υποδηλώνει πως μια σελίδα ενός ιστότοπου που ζητήθηκε από ένα χρήστη δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμη.

Τι έγινε σαν σήμερα

1913:

Ο ανθυπολοχαγός Εμμανουήλ Αργυρόπουλος, πιλοτάροντας ένα «Μπλεριό 11», χάνει τη ζωή του, λόγω πτώσης του αεροσκάφους του. Είναι ο πρώτος νεκρός της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.

1932:

Ο αμερικανός χημικός Τσαρλς Γκλεν Κινγκ κατορθώνει να απομονώσει τη βιταμίνη C.

1938: 

Η Τράπεζα της Ελλάδος εγκαινιάζει το κεντρικό της κτίριο στην Αθήνα.\

1949:

Δώδεκα έθνη υπογράφουν τη Διακήρυξη του Βορείου Ατλαντικού, δημιουργώντας το ΝΑΤΟ.

1960:

«Η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινή Αγορά θα αποτελέσει δοκιμασία, όχι μόνο για τη βιομηχανία, αλλά και για όλη τη χώρα, η οποία προσέρχεται στην Κοινή Αγορά με ολόκληρο τον φόρτο των αμαρτιών τού άμεσου ή έμμεσου παρεμβατικού παρελθόντος», αναφέρει ο πρόεδρος του απελθόντος Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) Γεώργιος Δράκος («ΙΖΟΛΑ») στην έκθεση πεπραγμένων της διοίκησης.

1964: 

Τραγούδια των Beatles καταλαμβάνουν και τις πέντε πρώτες θέσεις του αμερικανικού Billboard, σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ.

1968:

Η ΑΕΚ στέφεται κυπελλούχος Ευρώπης στο μπάσκετ και γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που καταφέρνει κάτι τέτοιο. Νικά στο Παναθηναϊκό Στάδιο τη Σλάβια Πράγας με 89-82, ενώπιον 80.000 θεατών – ρεκόρ όλων των εποχών για αγώνα μπάσκετ στην Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη.

1968:

Δολοφονείται ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Αμερικανός υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ στεκόταν στο μπαλκόνι του μοτέλ στο οποίο είχε καταλύσει με τους στενούς συνεργάτες του στο Μέμφις του Τενεσί. Στις 10 Μαρτίου 1969 ο Τζέιμς Ιρλ Ρέι ομολογεί την ενοχή του, αλλά τρεις ημέρες μετά την αναίρεσε. Το δικαστήριο τον θεώρησε ένοχο και τον καταδίκασε σε φυλάκιση 99 ετών.

Μερικές από τις σκέψεις και τις ρήσεις του ακτιβιστή, οι οποίες έχουν μεγάλη σημασία και συμβολή στη σημερινή μας ζωή

 • «Το σκοτάδι δεν μπορεί να διώξει το σκοτάδι. Μόνο το φως μπορεί να το κάνει αυτό. Το μίσος δεν μπορεί να διώξει το μίσος. Μόνο η αγάπη μπορεί να το κάνει αυτό».
 • «Έχω αποφασίσει να επιμένω στην αγάπη. Το μίσος είναι ένα πολύ μεγάλο βάρος για να σηκώνει κανείς».
 • «Αγάπη: η μοναδική δύναμη, που έχει την ικανότητα να κάνει τον εχθρό φίλο». «Στο τέλος δεν θα θυμόμαστε τα λόγια των εχθρών μας, αλλά τη σιωπή των φίλων μας».
 • «Αν δεν μπορείς να πετάξεις, τρέξε, αν δεν μπορείς να τρέξεις, περπάτα, αν δεν μπορείς να περπατήσεις σύρσου. Αλλά ό,τι και να κάνεις, θα πρέπει να συνεχίσεις να προχωράς».
 • «Αν ένας άνθρωπος δεν έχει βρει κάτι για το οποίο θα πέθαινε, δεν αξίζει να ζει».
 • «Κανείς δεν μπορεί να σε καβαλήσει, αν δεν είσαι σκυμμένος».
 • «Μην επιτρέψεις σε κανέναν να σε σύρει τόσο χαμηλά κάνοντάς να τον μισήσεις».
 • «Πάντα είναι ο κατάλληλος χρόνος για να κάνεις αυτό που είναι σωστό».
 • «Περιμένω την μέρα που οι άνθρωποι δεν θα κρίνονται από το χρώμα του δέρματός τους, αλλά από το περιεχόμενο του χαρακτήρα τους».
 • «Δεν είναι δυνατό να είσαι υπέρ της δικαιοσύνης για κάποιους ανθρώπους και να μην είσαι υπέρ της δικαιοσύνης για όλους τους ανθρώπους».

1969:

Ο Ντέντον Κούλεϊ εμφυτεύει την πρώτη προσωρινή τεχνητή καρδιά.

2002: 

Τα αιώνια παιδιά, ο Φοίβος και η Αθηνά επιλέγονται ως οι μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Δύο κούκλες, ηλικίας τριών χιλιάδων χρόνων, φέρνουν το παρελθόν στο παρόν και στο μέλλον.

2008:

Σύμφωνα με στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, περισσότερα από 120.000 Ελληνόπουλα γεννήθηκαν εκτός γάμου τα τελευταία χρόνια.

Με πληροφορίες από: sansimera.gr

Διάβασε ακόμη: Σαν σήμερα 2 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα