Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού (World Autism Awareness Day) καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ (Ψήφισμα 62/139) στις 18 Δεκεμβρίου 2007 και διεξάγεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, αρχής γενομένης από το 2008.

Η πρωτοβουλία ανήκε στην Μοζά Μπιντ Νασέρ Αλ-Μισνέντ, δεύτερη σύζυγο του εμίρη του Κατάρ, Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ-Θάνι.

Τι στόχο έχει η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Σκοπός της είναι να ενημερώσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τον αυτισμό και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ομαλή ένταξη των αυτιστικών ατόμων στην κοινωνία.

Ο όρος «αυτισμός» προέρχεται ετυμολογικά από τη λέξη «εαυτός» και υποδηλώνει την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Ο αυτισμός, αποτελεί μια ισόβια, πολύπλοκη, εκ γενετής νευροαναπτυξιακή διαταραχή που συνήθως εκδηλώνεται στη φάση της ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (ΕΕΠΑΑ), 1 στα 42 αγόρια και 1 στα 189 κορίτσια που γεννιούνται, διαγιγνώσκεται στο φάσμα του αυτισμού. Αυτό σημαίνει πως στην χώρα μας υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 150.000 άτομα με Αυτισμό.

Επέτειοι και Λοιπές Εορτές

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Καθιερώθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για την Νεότητα (IBBY), το 1966, την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805), με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο.

Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της IBBY ετοιμάζει ένα μήνυμα και μία αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο. Το 2020, υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα της Σλοβενίας. Το μήνυμα της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου με τίτλο «Πείνα για λέξεις» υπογράφει ο Σλοβένος πανεπιστημιακός και λογοτέχνης Πέτερ Σβέτινα

Η Αργεντινή γιορτάζει την ημέρα των Μαλβίνων Νήσων ή Φόκλαντς για τους Άγγλους. Γιορτάζει την κατάληψη των νησιών στις 2 Απριλίου 1982 και τα θύματα του πολέμου που ακολούθησε και σήμανε την ήττα των δυνάμεών της.

Τι έγινε σαν σήμερα

1453:

Ο Μωάμεθ Β’, επικεφαλής 250.000 ανδρών, φτάνει προ των τειχών της Κωνσταντινούπολης.

1513:

Ο Ισπανός εξερευνητής, Χουάν Πόνχε ντε Λεόν, ψάχνοντας για την πηγή της νεότητας, ανακαλύπτει τη Φλόριντα.

1794:

Σχηματίζεται η πρώτη πολεμική αεροπορία στον κόσμο, μετά από απόφαση της Επιτροπής Κοινής Σωτηρίας, στη Γαλλία. Πρόκειται για το Γαλλικό Αεροστατικό Σώμα, το οποίο χρησιμοποιούσε αερόστατα, κυρίως για παρατήρηση.

1800:

Ο Μπετόβεν παρουσιάζει για πρώτη φορά της 1η Συμφωνία του.

1921:

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν παρουσιάζει στο κοινό της Νέας Υόρκης τη Θεωρία της Σχετικότητας.

1925:

Αποφασίζεται στην Ελλάδα η εφαρμογή του οκταώρου τμηματικά, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση των διαφόρων εταιριών.

1932:

Ο διάσημος πρωτοπόρος αεροπόρος, Τσαρλς Λίντμπεργκ, πληρώνει λύτρα για να εξασφαλίσει την ασφαλή επιστροφή του νεογέννητου γιου του από τα χέρια των απαγωγέων, ωστόσο λίγες ημέρες αργότερα το άτυχο βρέφος θα βρεθεί δολοφονημένο.

1933:

Στην Ελλάδα, σχεδιάζεται η κατάργηση του Σώματος της Γερουσίας.

1943:

Στη Γερμανία, αεροσκάφη της FAF βομβαρδίζουν το κέντρο του Βερολίνου.

1956:

Μαθητές του Γυμνασίου και του Κολεγίου Πάφου, τραγουδώντας τον Εθνικό Ύμνο και φωνάζοντας το σύνθημα «Ένωσις», έρχονται σε σύγκρουση με ισχυρές αγγλικές δυνάμεις στο Κτήμα.

1958:

Το Εθνικό Συμβούλιο Αεροναυτικής των ΗΠΑ μετονομάζεται σε NASA.

1972:

Ο Τσάρλι Τσάπλιν επιστρέφει στις ΗΠΑ, 20 χρόνια μετά την αυτοεξορία του στην Ευρώπη.

1980:

Παρουσιάζεται για πρώτη φορά ο κύκλος τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι «Η Εποχή της Μελισσάνθης», σε συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά.

2007:

Γάλλοι χειρουργοί πραγματοποιούν με επιτυχία στο Στρασβούργο την πρώτη απόλυτα αναίμακτη και ανώδυνη χειρουργική επέμβαση. Αφαιρούν τη χοληδόχο κύστη μιας ασθενούς, χωρίς την παραμικρή τομή στο σώμα της.

2008:

Η Ελλάδα ασκεί βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, κατά την Εαρινή Σύνοδο της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι. Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ δεν συμφωνούν στην ένταξη της Γεωργίας και της Ουκρανίας.

2018:

Ανακοινώνεται από αστρονόμους η ανακάλυψη του MACS J1149 Lensed Star 1, που του δόθηκε το προσωνύμιο Ίκαρος. Είναι το αστέρι με την μεγαλύτερη γνωστή απόσταση σε έτη φωτός (9 δις).

Με πληροφορίες από sansimera.gr

Διάβασε ακόμη: Σαν σήμερα 1 Απριλίου: Ημέρα Γαστρονομικού Βιβλίου

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα