Ήξερες εσύ ότι το τσάι περιέχει θεανίνη;

Ή μάλλον γνωρίζεις τι είναι η θεανίνη και γιατί πρέπει να τη σέβεσαι και να τη βάλεις στη ζωή σου άμεσα;

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Εδώ και χιλιάδες χρόνια, οι μοναχοί όταν βιώνουν περιόδους διαλογισμού, κρατούν το μυαλό τους σε εγρήγορση πίνοντας τσάι. Αυτό είναι ένα μυστικό 4.000 χρόνων. Ωστόσο μόνο τα τελευταία χρόνια έχουν δει το φως της δημοσιότητας έρευνες που αποκαλύπτουν τους μηχανισμούς με τους οποίους δρα το τσάι στον εγκέφαλο.

Τα δύο κύρια συστατικά του τσαγιού που επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου είναι η L-Θεανίνη και η καφεΐνη και μάλιστα όχι ξεχωριστά, αλλά σε συνδυασμό.

Αυτό είναι λοιπόν το μυστικό που κάνει το τσάι να ξεχωρίζει από όλα τα υπόλοιπα ροφήματα.

Ας το πάρουμε επιστημονικά: Τι προκαλεί η L-Θεανίνη και η καφεΐνη στον εγκέφαλο

  • Δημιουργεί ένα αίσθημα χαλάρωσης
  • Του δίνει τη δυνατότητα να κάνει πολλές δουλειές συγχρόνως, και μάλιστα να τις κάνει και καλά
  • Αυξάνει την ταχύτητα της αντίληψης
  • Αυξάνει την απόδοση του εγκεφάλου σε περιόδους στρες
  • Βελτιώνει την ικανότητα μάθησης και συγκέντρωσης
  • Μειώνει το άγχος
  • Μειώνει την κούραση της καθημερινότητας

Η επιστήμη του πράγματος

Η L-Θεανίνη είναι ένα αμινοξύ, το οποίο ουσιαστικά βοηθάει τον εγκέφαλο – ο οποίος ούτως ή άλλως παρουσιάζει ηλεκτρική δραστηριότητα – να εμφανίζει δραστηριότητα σε χαμηλές συχνότητες. Ένα εγκεφαλογράφημα λοιπόν καταγράφει (όταν καταναλώνουμε L-Θεανίνη) κύματα συχνότητας άλφα. Τα κύματα άλφα είναι τα «κύματα της ηρεμίας» δηλαδή αυτά που έχουμε όταν ηρεμούμε με τα μάτια κλειστά.

Αν αυτό το συνδυάσουμε με τη διέγερση που προκαλεί η καφεΐνη, αντιλαμβανόμαστε ότι το τσάι προκαλεί μια αίσθηση αυξημένης συγκέντρωσης για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, συγκρινόμενο με την καφεΐνη από μόνη της.

Κάποιοι «ειδικοί» του τσαγιού θα σου πουν ότι το τσάι «απελευθερώνει» την καφεΐνη στο σώμα πιο αργά από ότι ο καφές, ενώ στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει είναι ότι η δράση της καφεΐνης μετριάζεται από την L-Θεανίνη.

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι το τσάι όταν πίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ικανότητα της αντίληψης και να σε βοηθήσει να λειτουργείς πιο αποτελεσματικά στην πνευματική σου εργασία. Η L-Θεανίνη εμφανίζεται να ανταγωνίζεται τη διέγερση που προκαλεί η καφεΐνη, μειώνοντας τα επίπεδα της σεροτονίνης, που τεχνητά τα αυξάνει η καφεΐνη.

Το αποτέλεσμα; Το σώμα σου βρίσκεται σε μια κατάσταση εγρήγορσης, την οποία δε μπορείς να πετύχεις με την καφεΐνη που προσλαμβάνεις όταν πίνεις καφέ ή αναψυκτικά τύπου cola.

Ενημερωτικά! Ο μοριακός τύπος της θεανίνης είναι C7H14N2O3

Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι το τσάι μας προσφέρει κι άλλα σημαντικά οφέλη, εκτός από την εγρήγορση. Σε μια μελέτη των Eschenauer και Sweet, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η αυξημένη δραστηριότητα άλφα του εγκεφάλου, την οποία προκαλεί η L-Θεανίνη, συνδέεται με αυξημένη δημιουργικότητα, αυξημένη απόδοση σε συνθήκες στρες και βελτιωμένες μαθησιακές ικανότητες και ικανότητες συγκέντρωσης, την ίδια ώρα που το άγχος παρουσιάζεται μειωμένο.

Μια μελέτη του 2001 λέει συγκεκριμένα ότι ο συνδυασμός L-Θεανίνης και καφεΐνης “βελτιώνει την ικανότητα να κάνουμε πολλά πράγματα συγχρόνως και μειώνει την κούραση που προκαλεί η εργασία”.

Αυτό κι αν είναι χρήσιμο!

Πού βρίσκεται η L-Θεανίνη

Η L-Θεανίνη είναι εξαιρετικά σπάνια!

Την βρίσκουμε μόνο στο τσάι, σε ένα είδος μανιταριού και στην huayusa, ένα είδος δέντρου που φύεται μόνο στο δάσος του Αμαζονίου, στο Εκουαδόρ.

Η L-Θεανίνη συντίθεται στις ρίζες του τσαγιού, συγκεντρώνεται στα φύλλα, όπου το ηλιακό φως την μετατρέπει σε πολυφαινόλες. Αυτό σημαίνει ότι ποικιλίες τσαγιού που μεγαλώνουν σε σκιερά μέρη, έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις σε L-Θεανίνη, επειδή το αμινοξύ δεν μετατρέπεται σε πολυφαινόλες όσο στα φύλλα τσαγιού που εκτίθενται στο άμεσο ηλιακό φως.

Συμπέρασμα

Ο μοναδικός συνδυασμός L-Θεανίνης και καφεΐνης στο τσάι, το καθιστά το ιδανικό εναλλακτικό του καφέ. Ειδικά το πρωί που χρειαζόμαστε ενέργεια και πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι επί ώρες στις εργασιακές μας υποχρεώσεις, αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη ο οργανισμός μας είναι ένα ή και περισσότερα φλιτζάνια τσαγιού.

Μπορείς λοιπόν να πειραματιστείς με διαφορετικές ποικιλίες και να δεις πώς σε επηρεάζει η κάθε μία.

Εμείς έχουμε πολλά ακόμα να πούμε για το τσάι.

#ΚαλλιεργούμεΣυνήθειες

Διάβασε ακόμα: 5 εναλλακτικοί τρόποι να χρησιμοποιούμε το τσάι στην κουζίνα μας

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα