Μειώθηκε δραματικά η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κίνα, μετά το ξέσπασμα της επιδημίας του ιού του κορονοϊού.

Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της NASA

Νέοι χάρτες που χρησιμοποιούν δεδομένα που συλλέγονται από τους δορυφόρους της NASA και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, δείχνουν πως το διοξείδιο του αζώτου, ένα επικίνδυνο αέριο που απελευθερώνεται από οχήματα, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και άλλες βιομηχανικές μονάδες, έχουν μειωθεί σημαντικά μετά τη μαζική καραντίνα που επιβλήθηκε λόγω του κορονοϊού.

Οι χάρτες που απεικονίζουν τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου στο Wuhan της Κίνας από την 1η Ιανουαρίου έως τις 25 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους, δείχνουν την περιοχή που καλύπτεται με φλογερά χρώματα, με τμήματα σε βαθύτερο κόκκινο που υποδηλώνουν υψηλές συγκεντρώσεις του ρύπου. Στο ίδιο διάστημα αυτού του έτους, οι χάρτες της ίδιας περιοχής παρουσιάζουν μια έντονη διαφορά: είναι σχεδόν όλα μπλε, παρουσιάζοντας χαμηλότερες συγκεντρώσεις.

Μειώθηκε δραματικά η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κίνα, σύμφωνα με τη NASA - δες εικόνες

Τι δήλωσε η Fei Liu, επιστήμονας της NASA – ερευνητής της ποιότητας του αέρα στο κέντρο πτήσεων Goddard Space Flight της NASA

Παρόλο που η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνεται συνήθως κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, καθώς η χώρα γιορτάζει το Νέο Σεληνιακό Έτος, οι επιστήμονες λένε ότι αυτό που βλέπουν φέτος είναι πολύ διαφορετικό.

“Αυτή είναι η πρώτη φορά που βλέπω μια τόσο δραματική πτώση σε μια τόσο μεγάλη έκταση για ένα συγκεκριμένο γεγονός”.

Η απότομη πτώση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, συνέβη ταχύτερα από ό,τι παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης του 2008 και επίσης παρατείνεται περισσότερο από τη μείωση της ρύπανσης στο Πεκίνο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων εκείνου του έτους.

“Δεν με εκπλήσσει, γιατί πολλές πόλεις σε εθνικό επίπεδο έχουν λάβει μέτρα για την ελαχιστοποίηση της εξάπλωσης του ιού”, συμπλήρωσε ο Liu.

Ο νέος κορονοϊός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Wuhan τον Δεκέμβριο. Μέχρι τον Ιανουάριο, οι αξιωματούχοι είχαν τοποθετήσει σε καραντίνα τα αεροσκάφη, τα τρένα, τα μετρό και τα περισσότερα ιδιωτικά οχήματα. Καθώς ο ιός εξαπλώθηκε πέρα από το Wuhan, το ίδιο συνέβη και με τις καραντίνες που σταμάτησαν τις επιχειρήσεις, που σταμάτησαν τον κόσμο να ταξιδεύει και μείωσαν τις εκπομπές. Ένας χάρτης της χώρας πριν από την απομόνωση (από την 1η Ιανουαρίου έως και την 20ή) καλύπτεται με πορτοκαλί και κόκκινα στίγματα, ενώ απουσιάζουν αισθητά σε έναν άλλο χάρτη που απεικονίζει την Κίνα μετά τη θέση σε καραντίνα (από τις 10 έως τις 25 Φεβρουαρίου).

Ο καθαρότερος αέρας δίνει την ελπίδα ότι θα προσφέρει κάποια ανακούφιση, καθώς η Κίνα αντιμετωπίζει έναν νέο κοροναϊό που επηρεάζει τους πνεύμονες, αφού το διοξείδιο του αζώτου μπορεί να αναφλέξει τους αεραγωγούς και να δυσκολέψει την αναπνοή των ανθρώπων.

Πηγή: THE VERGE

Διάβασε ακόμη: 15 μύθοι για τον κορονοϊό καταρρίπτονται από τον ΠΟΥ

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα