Η Ημέρα της Ερυθράς Χειρός ή Ημέρα του Κόκκινου Χεριού που γιορτάζεται σήμερα, έχεις ως σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει όλο τον κόσμο για τα παιδιά που στρατεύονται παρά τη θέλησή τους σε πολέμους και ένοπλες συγκρούσεις.

Μιλάμε για τη χειρότερη μορφή παιδικής κακοποίησης!

Σήμα της Ημέρας είναι μια κόκκινη παλάμη, η οποία περικλείει το περίγραμμα ενός λευκού παιδιού – στρατιώτη.

Τέτοιες περιπτώσεις χρησιμοποίησης παιδιών ως στρατιωτών παρατηρούνται κυρίως σε χώρες της Αφρικής (Κονγκό, Ρουάντα, Ουγκάντα, Σουδάν, Ακτή Ελεφαντοστού), αλλά και στις Φιλιππίνες, τη Μυανμάρ (Βιρμανία) και την Κολομβία.

Υπολογίζεται ότι ο αριθμός τους ανέρχεται σε περίπου 300.000, το 1/3 των οποίων είναι κορίτσια!

Ημέρα του Κόκκινου Χεριού καθιερώθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2002, όταν τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των Παιδιών στις Ένοπλες Συγκρούσεις. Η Ελλάδα επικύρωσε τη συνθήκη στις 22 Οκτωβρίου 2003.

Ο «Συνασπισμός για τη μη χρησιμοποίηση Παιδιών ως Στρατιωτών», που εδρεύει στο Λονδίνο και έχει την πρωτοβουλία των εκδηλώσεων, περιλαμβάνει στους κόλπους του οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Human Right Watch) και συνεργάζεται με τη UNICEF, τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.

Σήμερα γιορτάζουν: Μελέτιος, Μελετία, Πλωτίνος († Μελετίου αρχιεπισκόπου Αντιοχείας).

Τι έγινε σαν σήμερα;

1502:

Ξεκινά το δεύτερο ταξίδι του Βάσκο ντα Γκάμα στην Ινδία

1709:

Ο σκοτσέζος ναυτικός Αλεξάντερ Σέλκιρκ διασώζεται, έπειτα από τέσσερα χρόνια που έμεινε απομονωμένος στο νησί Φερνάντεζ. Θα αποτελέσει την έμπνευση για το μυθιστόρημα του Ντάνιελ Ντεφόε «Ροβινσών Κρούσος».

1878:

Δύναμη 2.000 Κρητών επαναστατών επιτίθεται εναντίον του τουρκικού φρουρίου Ιτζεδίν στα Χανιά. Το γεγονός αυτό αποτελεί την αρχή της γενικής εξεγέρσεως στη Δυτική Κρήτη.

1944:

Ανοικτά του Σουνίου βυθίζεται το ατμόπλοιο Όρια. Πνίγονται 4.000 Ιταλοί αιχμάλωτοι πολέμου.

1945:

Υπογράφεται η Συμφωνία της Βάρκιζας για τον τερματισμό του εμφυλίου πόλεμου

1946:

Αστυνομικός αφήνει τυφλό -μετά από άγριο ξυλοδαρμό- τον Αφρομερικανό βετεράνο πολέμου Ισαάκ Γούνταρντ. Το περιστατικό αποτέλεσε έμπνευση για την ταινία “Άγγιγμα του Κακού” του Όρσον Ουέλς.

1950:

Ιδρύεται η European Broadcasting Union (EBU), η γνωστή μας Eurovision.

1994:

Κλοπή του πίνακα του Έντβαρντ Μουνκ « Η κραυγή» από την Εθνική Πινακοθήκη του Όσλο.

2005:

Έκρηξη βόμβας έξω από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Ανάληψη ευθύνης από την οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας.

Τα tips της ημέρας

  • Ήξερες ότι…

Οι Led Zeppelin είναι το μοναδικό συγκρότημα, που όλα τα άλμπουμ ανέβηκαν στα δέκα πρώτα του αμερικανικού πίνακα επιτυχών.

  • Κάποιος είπε μια φορά…

“Μπορεί στα αισθήματα να επιβάλεις σιγή, όμως δεν μπορείς να βάλεις όρια” ~ Ζακ Νεκέρ (1732 – 1804), Γάλλος πολιτικός.

Διάβασε ακόμη: Σαν σήμερα 11 Φεβρουαρίου: Ευρωπαϊκή Ημέρα του 112

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα