Η 4η Ιουνίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα για την Επιθετικότητα εναντίον των Παιδιών το 1983, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Αφορμή υπήρξε η επιθετικότητα του ισραηλινού κράτους κατά μεγάλου αριθμού παιδιών παλαιστινιακής καταγωγής.

Η ημέρα αυτή θα πρέπει να μας θυμίζει ότι σ’ όλο τον κόσμο υπάρχουν εκατομμύρια παιδιά, που υποφέρουν από διαφορετικών ειδών κακομεταχείριση -φυσική, ψυχική και συναισθηματική.

Οι στατιστικές τρομάζουν

2 εκατομμύρια παιδιά σκοτώθηκαν σε πολεμικές αναμετρήσεις κατά την τελευταία εικοσαετία, ενώ 20 εκατομμύρια έζησαν σε στρατόπεδα περίθαλψης προσφύγων. 80 χιλιάδες παιδιά πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας κάθε χρόνο στη Νότιο Αμερική και την Καραϊβική.

Η Επιθετικότητα εναντίον των Παιδιών πρέπει να σταματήσει! 

Εκφοβισμός – bullying

Ο εκφοβισμός περιλαμβάνει τρία βασικά είδη κακοποίησης:

  • συναισθηματική
  • λεκτική
  • σωματική

Συνήθως, πρόκειται για ανεπαίσθητες μεθόδους εξαναγκασμού όπως η ψυχολογική χειραγώγηση. Τα είδη του εκφοβισμού είναι πολύ διαφορετικά, καθώς και οι μέθοδοι με τα οποία εφαρμόζονται. Σε γενικές γραμμές, ο επιτιθέμενος έχει πάνω στο θύμα σωματική ή αριθμητική υπεροχή. Οι συνέπειες του εκφοβισμού αφορούν όλους τους εμπλεκόμενους σε βάθος χρόνου, αλλά το μεγαλύτερο αντίκτυπο έχει βέβαια στο θύμα.

Το bullying κυμαίνεται από την απλή μορφή εκφοβισμού σε πιο σύνθετες μορφές, στις οποίες ο νταής ενδέχεται να έχει έναν η περισσότερους φίλους που μπορεί να φαίνεται να είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν τον «αρχι-νταή» στις δραστηριότητές του. Το νταηλίκι στο σχολικό ή εργασιακό χώρο αναφέρεται και ως ομότιμη κακοποίηση. Είναι ακόμη ένας παράγοντας ώθησης στη μετανάστευση. Ο εκφοβισμός είναι δυνατό να λαμβάνει χώρα μεταξύ κοινωνικών ομάδων, κοινωνικών τάξεων και ακόμη και μεταξύ χωρών (υπερβολική εθνικοφροσύνη, σοβινισμός). Μερικές φορές ως «εκφοβισμός» αναφέρεται επίσης η γραφειοκρατική παρενόχληση και η ανούσια επιβολή περιορισμών ή απαιτήσεων.

Επέτειοι και Λοιπές Εορτές

Γιορτάζουν: Μάρθα, Μητροφάνης, Μητροφάνα.

  • Ημέρα Μνήμης για την φοιτητική εξέγερση του 1989 στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν του Πεκίνου. Τιμάται σε πολλά μέρη του κόσμου, εκτός από την Κίνα, όπου απαγορεύεται δια ροπάλου.
  • Το Ιράν τιμά την μνήμη του Αγιατολάχ Χομεϊνί, του ηγέτη της Ισλαμικής Επανάστασης το 1979.
  • Ημέρα του Τραπεζίτη στην Μολδαβία.
  • Ημέρα της Εθνικής Ενότητας στην Ουγγαρία.
  • Ημέρα Ελευθερίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Πολωνία.
  • Εθνική Ημέρα Τυριού στις ΗΠΑ.
  • «Αγκαλιάστε την Γάτα σας» προτρέπουν για σήμερα οι ζωόφιλοι των ΗΠΑ.

Τι έγινε σαν σήμερα

1456:

Οι Οθωμανοί Τούρκοι κυριεύουν την Αθήνα.

1878:

Υπογράφεται η Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, με την οποία η Κύπρος περιέρχεται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην Αγγλία.

1896:

Ο Χένρι Φορντ δοκιμάζει στους δρόμους του Ντιτρόιτ το πρώτο αυτοκίνητο που κινείται με βενζίνη, το «Τετράκυκλο». Δεν είναι κάτι άλλο παρά μια δικύλινδρη μηχανή ανεβασμένη πάνω σε τέσσερις τροχούς ποδηλάτου, που πιάνει μέγιστη ταχύτητα 32 χλμ./ώρα.

1912:

Μεγάλη πυρκαγιά ξεσπά στην Κωνσταντινούπολη, και αφήνει πίσω τουλάχιστον 1000 κατεστραμμένα σπίτια.

1917:

Απονέμονται από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Columbia για πρώτη φορά τα βραβεία Πούλιτζερ.

1919:

Το Αμερικανικό Κογκρέσο δίνει δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες.

1965:

Κυκλοφορεί το θρυλικό άλμπουμ «Satisfaction» των Rolling Stones.

1989:

Το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας γράφει μία από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας του, με τη σφαγή των φοιτητών στην πλατεία Τιεν Αν Μεν.

1996:

Η ελληνική κυβέρνηση προβαίνει σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας, μετά την αμφισβήτηση από τούρκο αξιωματούχο της ελληνικότητας της νήσου Γαύδου. Η νέα πρόκληση εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια σχεδιασμού νατοϊκής άσκησης στο στρατηγείο της Νάπολης. Τούρκος αξιωματούχος ζήτησε εγγράφως να μην συμπεριληφθεί η νήσος στην περιοχή που θα διεξαχθεί η στρατιωτική άσκηση, ισχυριζόμενος ότι το νησί αποτελεί αμφισβητούμενη περιοχή και κάνοντας λόγο για γκρίζα περιοχή.

1997:

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, τιμώνται με το βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας «Ιπεκτσί».

2006:

Κινηματογραφική απόδραση από τον Κορυδαλλό! Υπό την απειλή όπλου και χειροβομβίδων, οι Βασίλης Παλαιοκώστας και Αλκέτ Ριζάι καταφέρνουν να αποδράσουν από τις φυλακές. Ένα ελικόπτερο χαμηλώνει πάνω από το προαύλιο, μπροστά στα μάτια των αποσβολωμένων φρουρών, με τους δύο κρατούμενους να σκαρφαλώνουν στην ανεμόσκαλα και να επιβιβάζονται στο ελικόπτερο, το οποίο πετά προς άγνωστο προορισμό. Οι δύο κακοποιοί θα συλληφθούν μετά από λίγο καιρό, αλλά τον Φεβρουάριο του 2009 θα αποδράσουν και πάλι από τον Κορυδαλλό και μάλιστα με τον ίδιο τρόπο.

2008:

Ο δημοφιλής ηθοποιός, Νίκος Σεργιανόπουλος, βρίσκεται άγρια δολοφονημένος στο διαμέρισμά του.

Με πληροφορίες sansimera.gr

Διάβασε ακόμη: Σαν σήμερα 3 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα