Σαν σήμερα το 1929, έγινε η σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου στο Σικάγο. Η ταύτιση του εορτασμού της μνήμης του Αγίου, με την Ημέρα των Ερωτευμένων ξεκίνησε από την Αγγλία του ύστερου Μεσαίωνα, έχοντας παγανιστικές και χριστιανικές αναφορές.

Τι γινόταν την ημέρα της γιορτής;

Κατά την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, από τις 13 έως τις 15 Φεβρουαρίου, γιόρταζαν τα Λουπερκάλια προς τιμή του θεού Φαύνου (του Πάνα των Ελλήνων). Οι Ρωμαίοι θυσίαζαν κατσίκια και σκυλιά, ενώ νεαρά αγόρια χτυπούσαν με λωρίδες από δέρμα κατσίκας τις νεαρές κοπέλες για να τους μεταδώσουν τη γονιμότητα. Μία ανάλογη γιορτή υπήρχε και στην Αρχαία Αθήνα τον μήνα Γαμηλιώνα (αντιστοιχούσε στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου και το πρώτο του Φεβρουαρίου), τα Θεογάμια, προς τιμή του Δία και της Ήρας.

Ποιος ήταν ο Βαλεντίνος;

Η γιορτή καταργήθηκε από την Εκκλησία τον 5ο αιώνα μ.Χ., ως ειδωλολατρική. Στη θέση της μπήκε ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου Βαλεντίνου, μάρτυρα της χριστιανικής πίστης από τη Ρώμη, με απόφαση του Πάπα Γελάσιου. Ο Βαλεντίνος, σύμφωνα με τον θρύλο, υπήρξε ιερωμένος του 3ου αιώνα, ο οποίος σε πείσμα των αυτοκρατορικών διαταγών δεχόταν να παντρέψει νεαρούς ερωτευμένους, γλιτώνοντας με αυτό τον τρόπο τους άντρες από τη στρατιωτική θητεία.

Ένας άλλος θρύλος λέει ότι όσο καιρό ο Βαλεντίνος ήταν μέσα στη φυλακή, αρνούμενος να αποκηρύξει την πίστη του, ερωτεύτηκε την τυφλή κόρη του δεσμοφύλακά του, στην οποία μάλιστα έστειλε κι ένα γράμμα με την υπογραφή: Με αγάπη από τον Βαλεντίνο σου.

Η δημοτικότητα της γιορτής

Στις αρχές του 17ου αιώνα η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ως Ημέρα των Ερωτευμένων θα πρέπει να ήταν αρκετά γνωστή στην Αγγλία, αφού έχουμε σχετική αναφορά στον Άμλετ του Σαίξπηρ. Το 1840, οι ερωτευμένοι αντάλλασσαν μεταξύ τους μικρά χειρόγραφα σημειώματα με ευχές. Σήμερα, η γιορτή έχει γίνει αρκετά εμπορική με κάρτες, σοκολατάκια, λουλούδια, κοσμήματα κλπ.

Η Ημέρα των Ερωτευμένων στην Ελλάδα

Το Ορθόδοξο εορτολόγιο δε μνημονεύει πουθενά και έτσι η εκκλησία μας δεν τον παραδέχεται.

«Ο άγιος αυτός είναι για μας ανύπαρκτος. Είναι μια μυθοπλασία δυτικής προέλευσης», δηλώνουν άνθρωποι της Εκκλησίας.

Η Καθολική Εκκλησία επίσης, το 1969 υποβίβασε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σε τοπική εορτή, επειδή δεν γνώριζε σχεδόν τίποτα για τον βίο του, παρά μόνο ότι ετάφη στη Βία Φλαμίνια της Ρώμης στις 14 Φεβρουαρίου.

Στα τέλη όμως, της δεκαετίας του ’70, ο ξενόφερτος Άγιος άρχισε να μπαίνει για τα καλά στη ζωή των Ελλήνων.

Οι τρεις προτάσεις εορτής…

Το 1994, ο Γιάννης Χατζηφώτης (ο τότε εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου), πρότεινε να καθιερωθεί ως ημέρα των ερωτευμένων η γιορτή του Αγίου Υακίνθου, που τιμάται στις 3 Ιουλίου.

Το 2000 ο μακαριστός Aρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, πρότεινε να εορτάζεται η γιορτή των ερωτευμένων στις 13 Φεβρουαρίου, ημέρα που η Ορθοδοξία τιμά τη μνήμη των Αποστόλων Ακύλα και Πρίσκιλλας, ενός ενάρετου ζευγαριού Ιουδαίων σκηνοποιών, που ζούσε στην Κόρινθο και ασπάστηκε τον Χριστιανισμό.

Η Τρίτη πρόταση λέει να γιορτάζονται ως προστάτες των ερωτευμένων στις 14 Φεβρουαρίου, ο πολυμήχανος Οδυσσέας και η πιστή του Πηνελόπη.

Λοιπές γιορτές και επέτειοι

Γιορτάζουν: Βαλεντίνος, Βαλεντίνη († Αγίου Ουλεντίνου ή Βαλεντίνου).

Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών (Congenital Heart Defects Awareness Day). Η διοργάνωση της ημέρας είναι μια πρωτοβουλία οργανώσεων προστασίας των ατόμων με συγγενείς καρδιοπάθειες (στην Ελλάδα από τον σύλλογο «Η Καρδιά του Παιδιού»).

Οι συγγενείς καρδιοπάθειες είναι ανωμαλίες διάπλασης της καρδιάς, που φέρει μαζί του το άτομο από την ημέρα της γέννησής του. Δηλαδή, οι πάσχοντες, γεννιούνται με κάποιο «κατασκευαστικό» πρόβλημα στην καρδιά.  Εάν ένα παιδί γεννηθεί με συγγενή καρδιοπάθεια, έχει σήμερα πολύ μεγάλες πιθανότητες να έχει μία ζωή φυσιολογικού ενήλικα. Τουλάχιστον το 80% των παιδιών που έχουν  γεννηθεί με συγγενή καρδιοπάθεια, (με σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση) μπορούν να εργαστούν, να δημιουργήσουν οικογένεια και να ενταχθούν πλήρως στο κοινωνικό σύνολο.

Τι έγινε σαν σήμερα;

1876:

Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ εφαρμόζει μια πατέντα για τηλέφωνο.

1946:

Ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής, που ονομάζεται ENIAC και κατασκευάστηκε από την IBM, τίθεται σε λειτουργία στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.

1961:

Μεγάλη αγανάκτηση στην Ήπειρο, καθώς άρμα του πατρινού καρναβαλιού διακωμωδεί τη διένεξη Πατρών – Ηγουμενίτσας για την απόληξη της πορθμειακής γραμμής Ελλάδας – Ιταλίας. Τα δημοτικά συμβούλια Ιωαννίνων, Άρτας και Πρέβεζας απαιτούν την άμεση απόσυρση του εν λόγω άρματος.

1987:

Υπογράφεται η ιδρυτική διακήρυξη των Special Olympics, που έχουν αναπτύξει ένα πλούσιο αθλητικό και εκπαιδευτικό έργο για τα άτομα με διανοητική ανεπάρκεια.

1989:

Τίθενται σε τροχιά οι πρώτοι 24 δορυφόροι του Παγκόσμιου Συστήματος Εντοπισμού Θέσης (GPS).

1992:

Συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για το Σκοπιανό.

2003:

Πεθαίνει η Ντόλι, το πρώτο κλωνοποιημένο πρόβατο, που είχε «γεννηθεί» 10 χρόνια πριν στη Σκοτία.

2005:

Ιδρύεται το youtube.

Διάβασε ακόμη: Σαν σήμερα 13 Φεβρουαρίου: Διεθνής Ημέρα Προφυλακτικού

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα