Η σημερινή ημέρα είναι καθιερωμένη να γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα των Τελωνείων, με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων, για την ανάδειξη του έργου, το οποίο επιτελούν.

Τελωνείο ή τελωνειακός σταθμός ονομάζεται το κτήριο (δημόσιο κατάστημα) που στεγάζει τα γραφεία κρατικών υπαλλήλων, των τελωνειακών, οι οποίοι φροντίζουν για τα εμπορεύματα που εισάγονται στη χώρα και για εκείνα που εξάγονται από αυτή. Οι τελωνειακοί υπάλληλοι υπάγονται στην Τελωνειακή Υπηρεσία της χώρας.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Τελωνείων υπάρχει με σκοπό την ανάδειξη του έργου που επιτελούν

Ειδικότερα, οι ελληνικές τελωνειακές αρχές διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο, καθώς διαφυλάσσουν την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών, των οικονομικών συμφερόντων της χώρας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών – μελών της από το αθέμιτο και παράνομο εμπόριο, υποστηρίζοντας τη νόμιμη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Σήμερα όμως είναι επίσης, η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λέπρας, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Ιανουαρίου με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά της Λέπρας (ILEP) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με στόχο την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για την ασθένεια της λέπρας, που πλήττει 3 εκατομμύρια ανθρώπους σ’ όλο τον κόσμο.

Η Λέπρα – ή αλλιώς η νόσος του Χάνσεν – είναι μια μεταδοτική λοιμώδης πάθηση, γνωστή από την αρχαιότητα με τα ονόματα «λεύκη» και «ελεφαντίαση». Προκαλείται από το μυκοβακτηρίδιο «Mycobacterium leprae», που απομονώθηκε από τον νορβηγό γιατρό Γκέρχαρντ Χάνσεν.

Παλαιότερα ήταν ανίατη αρρώστια και οι λεπροί απομονώνονταν υποχρεωτικά σε ορισμένες περιοχές (Σπιναλόγκα κλπ). Σήμερα θεωρείται ιάσιμη. Η λέπρα πλήττει τις αναπτυσσόμενες χώρες και κυρίως την Ινδία, ενώ στην Ελλάδα έχει εξαλειφθεί.

Σήμερα γιορτάζουν: Ξενοφών, Ξενοφωνία.

Αργίες και λοιπές εορτές

  • Αυστραλία – Ημέρα της Αυστραλίας, εθνική γιορτή
  • Ινδία – Ημέρα της Δημοκρατίας, εθνική γιορτή
  • Ουγκάντα – Ημέρα της Απελευθέρωσης (1986)

Τι έγινε σαν σήμερα;

1500:

Ο Ισπανός θαλασσοπόρος Βιθέντε Γιάνες Πιζόν ανακαλύπτει τη Βραζιλία.

1838:

Η πολιτεία του Τενεσί επικυρώνει νόμο για την ποτοαπαγόρευση, τον πρώτο σχετικό με το ζήτημα στην ιστορία των ΗΠΑ.

1821:

Αρχίζει η Διάσκεψη της Βοστίτσας (Αίγιο). Ο Παπαφλέσας ανακοινώνει στους προκρίτους ότι η επανάσταση εναντίον των Οθωμανών έχει οριστεί για τις 25 Μαρτίου.

1907:

Διακόπτονται οι παραστάσεις της Σαλώμης του Όσκαρ Ουάιλντ στη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης επειδή η σκηνή του χορού των επτά πέπλων θεωρείται προκλητική.

1910:

Το Παρίσι πλημμυρίζει για μια βδομάδα. Τα εκθέματα του Λούβρου μεταφέρονται στις αποθήκες του μουσείου.

1932:

Η αγροτική εξέγερση, λόγω της οικονομικής κρίσης, παίρνει πανελλαδικές διαστάσεις.

2008:

Έρευνα δείχνει ότι σε κάθε Ευρωπαίο στην Ευρωπαϊκή Ένωση των «27» αναλογούν σχεδόν 500 κιλά σκουπίδια, κυρίως από την κατανάλωση τροφών και από διαφόρων συσκευασιών. «Πρωταθλητές» αναδεικνύονται οι Έλληνες, οι Ιρλανδοί και οι Κύπριοι, βάσει πληθυσμού και έκτασης.

Τα tips της ημέρας

  • Ήξερες ότι…

Μία αστραπή χτυπάει με τέτοια ταχύτητα που θα μπορούσε να κάνει την περιφορά της Γης 8 φορές σε 1 δευτερόλεπτο.

  • Κάποιος είπε μια φορά…

“Δεν υπάρχει κανένα ζωντανό πλάσμα που αναπνέει ή έρπει στη γη, που να είναι πιο άθλιο από τον άνθρωπο” – Όμηρος, επικός ποιητής. (έζησε τον 8ο πΧ αιώνα).

Διάβασε ακόμη: Σαν σήμερα 25 Ιανουαρίου: Απονέμονται στο Χόλιγουντ τα πρώτα βραβεία Έμμυ

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα