Σαν σήμερα το 1969, κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία «Ζήτα» (Ζ) του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά.

Τι είναι η ταινία «Ζήτα»;

Πρόκειται για πολιτικό θρίλερ με διάρκεια 127 λεπτών. Η ταινία είναι βασισμένη στη ομώνυμη νουβέλα του Βασίλη Βασιλικού, που αναφέρεται στη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη από παρακρατικούς στην ταραγμένη δεκαετία του ’60 για την Ελλάδα και την αναζήτηση των ενόχων από τον τότε ανακριτή Χρήστο Σαρτζετάκη. Θεωρείται ένα από τα κορυφαία δείγματα του πολιτικού κινηματογράφου.

Το βιβλίο του Βασιλικού κυκλοφόρησε το 1966 με τίτλο «Ζ: Φανταστικό ντοκιμαντέρ ενός εγκλήματος» (εκδόσεις Λιβάνη). Το «Ζ» του τίτλου παραπέμπει στο σύνθημα «Ζει», που φώναζαν οι χιλιάδες κόσμου που συνόδευσαν τον Λαμπράκη στην τελευταία του κατοικία τον Μάιο του 1963. Ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, αποφάσισε να το μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη, όταν οι δικτάτορες είχαν πλέον αλυσοδέσει τη χώρα, ως ελάχιστη συνεισφορά στη διεθνοποίηση της ελληνικής υπόθεσης.

Η παραγωγή της ταινίας

Ο σκηνοθέτης πευθύνθηκε στον Ισπανό συγγραφέα Χόρχε Σεμπρούν και μαζί ετοίμασαν το σενάριο, χωρίς να έχουν χρήματα. Ο ηθοποιός Zακ Περέν τού πρότεινε να γυριστεί η ταινία στην Αλγερία, αφού εκεί είχε πάρα πολλούς φίλους που μπορούσαν να συμμετάσχουν στην παραγωγή. Τα γυρίσματα άρχισαν και ολοκληρώθηκαν στο Αλγέρι, με τη συμμετοχή γνωστών και σπουδαίων ηθοποιών, όπως ο Υβ Μοντάν, η Ειρήνη Παπά, ο Ζαν Λουί Τρεντινιάν, ο Φρανσουά Περιέ και ο Ρενάτο Σαλβατόρι.

Περιπετειώδης ήταν και η μουσική επένδυση της ταινίας: Ο Γαβράς τηλεφώνησε στον Μίκη Θεοδωράκη, που βρισκόταν εξόριστος στη Ζάτουνα Αρκαδίας, για να του ζητήσει να γράψει τη μουσική. Ο συνθέτης δέχθηκε, αλλά η Χούντα δεν του επέτρεπε καμία επαφή με τον έξω κόσμο. Έτσι τους είπε να επιλέξουν αυτοί από τους δίσκους του ποια τραγούδια του ταιριάζουν στο ύφος της ταινίας. Ο μαέστρος Μπερνάρ Ζεράρ και ο Κώστας Γαβράς ανέλαβαν το δύσκολο έργο.

Πληροφορίες για την ταινία «Ζήτα» εδώ

Αργίες και εορτές

Γιορτάζουν: Θεόκλητος, Θεοκλήτη († Θεοκλήτου του φαρμακού), Πορφύριος, Πορφυρία († Οσίου Πορφυρίου), Φωτεινός, Φωτεινή († Φωτεινής της Σαμαρείτιδος).

Κουβέιτ: Ημέρα απελευθέρωσης (1991)

1797:

Η Τράπεζα της Αγγλίας εκδίδει την πρώτη λίρα.

1802:

Γεννήθηκε ο Γάλλος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ.

1815:

Ο Ναπολέων με 1.200 οπαδούς του ξεκινά από το νησί Έλβα, όπου ήταν εξόριστος, με προορισμό το Παρίσι για να ξαναπάρει την εξουσία.

1822:

Τούρκοι επιτίθενται, λεηλατούν και καίνε την Χαλανδρίτσα Αχαΐας

1910:

Εργάτες σε λατομεία, μαρμαράδες, ράφτες και τυπογράφοι ιδρύουν το Εργατικό Κέντρο Αθήνας

1914:

Καθελκύεται ο «Βρεταννικός», ένα από τα μεγαλύτερα υπερωκεάνια της γραμμής του Βορείου Ατλαντικού στις αρχές του 20ου αιώνα και αδελφό πλοίο του θρυλικού Τιτανικού, το οποίο βρίσκεται βυθισμένο στις ακτές της Κέας.

1930:

Εγκαθίσταται στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης ο πρώτος φωτεινός σηματοδότης.

1936:

Έπειτα από μακροχρόνιες έρευνες, ο Φέρντιναντ Πόρσε παρουσιάζει το «λαϊκό αυτοκίνητο», γνωστότερο ως Volkswagen (το μετέπειτα γνωστό ως Σκαραβαίο).

1946:

Το αεροπλάνο «Lucky Lady II», Β-50, ξεκινά από το Τέξας των ΗΠΑ τον πρώτο γύρο του κόσμου χωρίς σταθμό. Με κυβερνήτη τον Τζέιμς Γκάλαχερ και πλήρωμα 14 άντρες επιστρέφει στις ΗΠΑ, στις 2 Μαρτίου μετά από 94 ώρες στον αέρα.

1983:

Το άλμπουμ «Thriller» του Μάικλ Τζάκσον ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών, όπου θα παραμείνει για 37 εβδομάδες.

2003:

Οι ΗΠΑ άρουν μετά από 23 χρόνια την απαγόρευση για ταξίδια στη Λιβύη.

2014:

Ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης ανακοινώνει την ίδρυση κόμματος με την επωνυμία «Το Ποτάμι».

Διάβασε ακόμη: Σαν σήμερα 25 Φεβρουαρίου: Καταργείται η δουλεία στην Ελλάδα

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα