Η Παγκόσμια Ημέρα Ακοής ( World Hearing Day), καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ).

Η Παγκόσμια Ημέρα Ακοής έχει ως σκοπό να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό για την υγιεινή του αυτιού, που έχει καθοριστικές συνέπειες στην ακοή του ανθρώπου.

Η ημερομηνία επελέγη, επειδή το σχήμα των αριθμών 3.3 μοιάζει με τα δύο αυτιά του ανθρώπου!!!

Η απώλεια της ακοής είναι μία από τις διαδεδομένες αναπηρίες των αισθήσεων παγκοσμίως, καθώς πάνω από 275 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής ή είναι κωφοί. Οι σημαντικότερες αιτίες είναι:

  • Χρόνιες μολύνσεις του αυτιού.
  • Ερυθρά, Ιλαρά, Μηνιγγίτιδα, Παρωτίτιδα
  • Θόρυβος
  • Δραστικές φαρμακευτικές ουσίες, όπως η στρεπτομυκίνη και η γενταμικίνη
  • Γεροντική ηλικία
  • Ελλιποβαρές νεογνό (κάτω από 2,5 κιλά), νεογνικός ίκτερος και έλλειψη οξυγόνου του νεογνού

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα προβλήματα ακοής μπορούν να αντιμετωπισθούν επαρκώς με μέτρα δημόσιας υγείας, όπως η ανοσοποίηση, η βελτίωση της μητρικής και παιδικής υγείας και οι ασφαλείς συνθήκες στους χώρους εργασίας.

«Η απώλεια ακοής είναι σε άνοδο στην Ελλάδα, ακούστε το μέλλον και προετοιμαστείτε γι αυτό!», προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σήμερα, στην Ελλάδα υπάρχουν 1,2 εκατ. άτομα με απώλεια ακοής. O αριθμός αυτός, το 2030 υπολογίζεται ότι θα φτάσει το 1,5 εκατ. και το 2050 τα 1,8 εκατομμύρια.

Επέτειοι και Λοιπές Εορτές

  • Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής (World Wildlife Day), η οποία ανακηρύχτηκε από την 68η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στις 20 Δεκεμβρίου 2013.

Ο σκοπός της Ημέρας είναι να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος για τα θέματα προστασίας της άγριας πανίδας και χλωρίδας.

Η ημερομηνία που επιλέχθηκε δεν είναι τυχαία, αφού στις 3 Μαρτίου 1973 υιοθετήθηκε η Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών της Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας, γνωστή ως «CITES», η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για να εξασφαλιστεί ότι το διεθνές εμπόριο δεν αποτελεί απειλή για την επιβίωση των ειδών.

  • H Βουλγαρία γιορτάζει την επέτειο της ανεξαρτησίας της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στις 3 Μαρτίου 1878, με τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου.
  • Γιορτή των Κοριτσιών στην Ιαπωνία και Φεστιβάλ Κούκλας («Χιναματσούρι» στα Γιαπωνέζικα).

Όλη την προηγούμενη εβδομάδα τα νεαρά κορίτσια φτιάχνουν κούκλες, τις οποίες θα εκθέσουν σήμερα. Όσο πιο πολύ τις αφήσουν εκτεθειμένες, τόσο πιο αργά θα παντρευτούν. Παλιά πίστευαν ότι οι κούκλες έχουν τη δύναμη να διώξουν τα κακά πνεύματα.

  • Το Μαλάουι γιορτάζει την Ημέρα των Μαρτύρων και τιμά τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για την αποτίναξη του βρετανικού ζυγού.
  • Ημέρα του Αθλητή στην Αίγυπτο.

Γιορτάζουν: Βασιλίσκος, Βασιλίσκη, Ευτρόπιος, Ευτροπία, Θεοδώρητος, Κλεόνικος, Κλεονίκη.

Τι έγινε σαν σήμερα;

1802:

Η «Σονάτα υπό το Σεληνόφως» του Μπετόβεν, η πιο φημισμένη σύνθεση για πιάνο, τυπώνεται σε παρτιτούρα.

1827:

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης αποκρούει στο Κερατσίνι του Πειραιά επίθεση του Κιουταχή, αρχικώς 800 και την άλλη ημέρα 6.000 Τούρκων. Η μάχη αυτή υπήρξε μία από τις λαμπρότερες νίκες του.

1879:

Η πρώτη γυναίκα δικηγόρος (Belva Ann Bennett Lockwood) αγορεύει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αμερικής.

1894:

Εκδίδεται στην Αμερική το πρώτο έντυπο σε Ελληνική γλώσσα, το “New York Atlantis”.

1913:

Ελληνικό στρατιωτικό τμήμα απελευθερώνει τους Αγίους Σαράντα, κατά τη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου.

1923:

Το περιοδικό Time κυκλοφορεί το πρώτο του τεύχος.

1934:

Ο John Dillinger κάνει την περίφημη απόδρασή του από τη φυλακή χρησιμοποιώντας ένα ξύλινο πιστόλι.

1938:

Ανακαλύπτεται πετρέλαιο στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας.

1939:

Στην Ινδία, ο Μαχάτμα Γκάντι αρχίζει απεργία πείνας, αντιδρώντας στην απολυταρχική διακυβέρνηση των Βρετανών.

1944:

Λειψυδρία απειλεί την Αθήνα, καθώς η ΟΥΛΕΝ ανακοινώνει ότι το νερό της λίμνης του Μαραθώνα επαρκεί μόνο για εννιά μήνες ακόμη.

1955:

Ο Elvis Presley κάνει την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση.

1966:

Το BBC ανακοινώνει ότι θα μεταδίδεται σε χρώμα, από την επόμενη χρονιά.

1978:

Άγνωστοι κλέβουν το φέρετρο του Τσάρλι Τσάπλιν από το κοιμητήριο της ελβετικής πόλης Βεβέ και ζητούν λύτρα 600.000 δολαρίων για την επιστροφή του. Η χήρα του Τσάπλιν αρνείται και τα λείψανα βρίσκονται 11 εβδομάδες αργότερα κοντά στη λίμνη της Γενεύης.

1991:

Καταγράφεται σε ερασιτεχνικό βίντεο ο άγριος ξυλοδαρμός του αφροαμερικανού Ρόντνεϊ Κινγκ από αστυνομικούς, στο Λος Άντζελες. Θα προκληθούν σοβαρές ταραχές από τη μαύρη κοινότητα της πόλης.

2003: 

Αρχίζει σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού η δίκη της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη».

2010:

Η κυβέρνηση Παπανδρέου ανακοινώνει νέο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Μεταξύ άλλων, περικόπτονται κατά 30% τα δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας στο Δημόσιο, ενώ αυξάνονται ο ΦΠΑ και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα. Έντονες είναι οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα συνδικάτα.

2017:

26η μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατατάσσεται η Ελλάδα, όσον αφορά τις επιδόσεις της στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν).

Διάβασε ακόμη: Σαν σήμερα 2 Μαρτίου: Εμφανίζεται ο γιγαντιαίος γορίλας «Κινγκ Κονγκ»

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα