Σαν σήμερα στις 19 Φεβρουαρίου 1991 έγινε ένα σπάνιο φαινόμενο, κάτι που φαντάζει απίστευτο και αδιανόητο για όλους μας… πέφτει χιόνι στη Σαχάρα, για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια.

Η Σαχάρα είναι η αμμώδης έκταση ερήμου που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Αφρικής. Πρόκειται για περιοχή ακαλλιέργητη και με δύσκολες συνθήκες διαβίωσης. Αυτή η περίφημη αφρικανική έρημος, έχει ταυτιστεί με τις υψηλές θερμοκρασίες και τη ξηρασία.

Τι κλίμα επικρατεί στη Σαχάρα;

Η Σαχάρα βρίσκεται στη ζώνη του βορειοανατολικού αληγούς που περιορίζει την εμφάνιση βροχών. Μόνο στην περιοχή της Μεσογείου και του Σουδάν σημειώνονται περιστασιακά βροχοπτώσεις και υπάρχει μια περιορισμένη βλάστηση. Το μεγαλύτερο μέρος της δυτικής Σαχάρας δεν είναι κατοικήσιμη λόγω της ξηρασίας. Σε αυτές τις ακατοίκητες και ανεκμετάλλευτες περιοχές, υπάρχουν τοποθεσίες όπου ενδέχεται να μην σημειωθεί βροχόπτωση έως και για διάστημα δέκα ετών.

Επίσης, ο βαθμός ξηρασίας του αέρα είναι πολύ υψηλός, κάτι που επηρεάζει τα όποια πιθανά βραχυπρόθεσμα αποθέματα νερού και τα κάνει να εξατμίζονται γρήγορα. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ τη μέρα η θερμοκρασία ανεβαίνει στους 50 °C, το βράδυ κατεβαίνει υπό το μηδέν. Αυτές οι διαφορές της θερμοκρασίας, συντελούν στην δημιουργία ανέμων που είναι αρκετά ισχυροί και συχνά οδηγούν σε εμφάνιση ανεμοστρόβιλων γνωστών με το όνομα τζιμπλί, χαμσίν ή και χαρματάν.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν, πόσο αδύνατο μοιάζει το να δούμε χιόνι στη Σαχάρα!

Έτσι, το κόκκινο τοπίο μετατράπηκε σε λευκό!

Σήμερα γιορτάζουν: Φιλοθέη, Φιλόθεος († Φιλοθέης οσιομάρτυρος).

Επέτειοι και Λοιπές Εορτές

  • Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων στο Μεξικό
  • Ημέρα του Κονσταντίν Μπρανκούζι στην Ρουμανία, προς τιμήν του σπουδαίου Γαλλο – Ρουμάνου γλύπτη.
  • Ημέρα του Βασίλι Λέφσκι στην Βουλγαρία, προς τιμήν του εθνικού ήρωα της χώρας, του επονομαζομένου και «Αποστόλου της Ελευθερίας» (1837-1873). Αγωνιζόμενος για την αποτίναξη του Οθωμανικού ζυγού εκτελέστηκε δια απαγχονισμού στην Σόφια σε ηλικία 36 ετών.
  • Εθνική Ημέρα της Σοκολάτας με Μέντα στις ΗΠΑ.
  • Ημέρα του Ορνιθολόγου στην Ρωσία.

Τι έγινε σαν σήμερα;

1844:

Ψηφίζεται το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας, με το οποίο καθιερώνεται η συνταγματική μοναρχία.

1878:

Υπογράφεται η – μεταξύ Ρώσων και Τούρκων – Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, με την οποία προσαρτούνται εδάφη της Μακεδονίας και της Θράκης στη Βουλγαρία. Η συνθήκη αυτή ανετράπη από του Βερολίνου στις 13 Ιουλίου του ίδιου έτους.

1918:

Εκδίδεται στην ΕΣΣΔ το διάταγμα, με το οποίο καταργείται η ατομική ιδιοκτησία. Η κυριότητα κάθε πλουτοπαραγωγικής πηγής περιέρχεται στο κράτος.

1936:

Ο αρχηγός των Φιλελευθέρων, Θεμιστοκλής Σοφούλης, και ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας του Παλλαϊκού Μετώπου, Στυλιανός Σκλάβαινας, υπογράφουν μυστικό σύμφωνο, με το οποίο το Παλλαϊκό Μέτωπο δεσμεύεται να υποστηρίξει τον Σοφούλη κατά την εκλογή προέδρου της Βουλής, ενώ οι Φιλελεύθεροι με τη σειρά τους να καταργήσουν το Ιδιώνυμο, την υπηρεσία κρατικής ασφαλείας, και να αμνηστεύσουν ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ (Σύμφωνο Σοφούλη-Σκλάβαινα).

1942:

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Φράνκλιν Ρούζβελτ, υπογράφει το εκτελεστικό διάταγμα 9066, επιτρέποντας στους Αμερικανούς στρατιωτικούς να μεταφέρουν Ιάπωνες Αμερικανούς σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

1947:

Αποφασίζεται από την κυβέρνηση Μαξίμου η ίδρυση του στρατοπέδου πολιτικών κρατουμένων στη Μακρόνησο, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

1952:

Η Ελλάδα επικυρώνει το Σύμφωνο του ΝΑΤΟ.

1956:

Εκλογές στην Ελλάδα, όπου για πρώτη φορά ψηφίζουν οι Ελληνίδες. Επικρατεί η ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή, λόγω του «τριφασικού» εκλογικού συστήματος.

1959:

Υπογράφεται στο Λονδίνο μεταξύ Βρετανίας, Ελλάδας, Τουρκίας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, η τελική συμφωνία για την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. (Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου)

1962:

Πέθανε ο Γεώργιος Παπανικολάου, γιατρός, ερευνητής και δημιουργός του «Τεστ Παπ». Σήμερα το τεστ Παπανικολάου (τεστ-παπ) χρησιμοποιείται παγκοσμίως για την διάγνωση του καρκίνου της μήτρας, επί της προκαρκινικής δυσπλασίας και άλλων κυτταρολογικών ασθενειών του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.

1971:

Ο Πολ ΜακΚάρτνεϋ κινείται νομικά ενάντια των Beatles.

1978:

Μακελειό στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Αιγύπτιοι κομάντος επεμβαίνουν χωρίς την άδεια των κυπριακών αρχών για να σώσουν 12 αιγύπτιους ομήρους, που κρατούν 2 άραβες τρομοκράτες σε ένα αεροπλάνο των Κυπριακών Αερογραμμών. Η Εθνική Φρουρά και η Αστυνομία σκοτώνουν 15 από τους κομάντος και καταστρέφουν το C-130 που τους μεταφέρει.

1986:

Η Αμερικανική Γερουσία, μετά από 37 χρόνια αναμονής, ψηφίζει τη συνθήκη που απαγορεύει τις γενοκτονίες.

2008:

Η τιμή του πετρελαίου σημειώνει νέο ιστορικό ρεκόρ, καθώς κλείνει για πρώτη φορά πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι (100,01 δολ.).

Διάβασε ακόμη: Σαν σήμερα 18 Φεβρουαρίου: Θεσπίζονται τα κινηματογραφικά Βραβεία Όσκαρ

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα