Ίσως τώρα αναρωτιέσαι τι είναι η Ευρωπαϊκή Ημέρα του 112 και γιατί είναι τόσο σημαντική, ώστε να έχει δική της ημέρα.

Ο σκοπός της ημέρας

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα του 112, υπάρχει με στόχο να γνωστοποιήσει τον κοινό αριθμό έκτακτης ανάγκης (112) στους πολίτες της Ευρώπης, οι οποίοι όπως φαίνεται δεν τον γνωρίζουν όσο θα έπρεπε (ή και καθόλου). Πρόκειται για μια απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,.

Το 112 για επείγουσες ανάγκες λειτουργεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1991. Σύμφωνα όμως με πρόσφατη έρευνα, τρεις στους τέσσερις Ευρωπαίους εξακολουθούν να αγνοούν το 112 και να μην το χρησιμοποιούν, παρ’ όλη τη σημαντικότητα της ύπαρξης του.

Το 24% των Ελλήνων, έχει πλήρη άγνοια για την ύπαρξη και λειτουργία του αριθμού!

Ο κοινός αριθμός κλήσης για έκτακτες ανάγκες λειτουργεί σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στην Κροατία, τα νησιά Φαρόε, τη Σερβία, την Ελβετία, την Τουρκία, τη Ρωσία και το Ισραήλ.

Το 112 μπορούμε να το καλέσουμε από κάθε είδους τηλεφωνική συσκευή, σταθερή ή κινητή, χωρίς χρέωση. Με την κλήση ειδοποιούνται ταυτόχρονα οι υπηρεσίες της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ στην κάθε χώρα και κινητοποιούνται ανάλογα με την ανάγκη που έχει προκύψει.

Στην Ελλάδα η υπηρεσία ενεργοποιήθηκε πλήρως την Πρωτοχρονιά του 2020.

Επέτειοι και εορτές

Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη. Η ημέρα καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στις 22 Δεκεμβρίου 2015, για να επισημάνει πως: «Η γεφύρωση του χάσματος των φύλων στην επιστήμη είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης και την εκπλήρωση της υπόσχεσης της Ατζέντας του 2030, “να μην μείνει κανείς πίσω”».

Στο μήνυμά του, ο ΟΗΕ αναφέρει ότι: «Η σημερινή ημέρα αποτελεί ευκαιρία να πάρουμε θέση και να σπάσουμε τα στερεότυπα. Ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη και η επιστήμη τις γυναίκες, πρέπει να ενθαρρύνουμε και να υποστηρίζουμε τα κορίτσια και τις γυναίκες να αξιοποιούν πλήρως το δυναμικό τους ως επιστημονικοί ερευνητές και καινοτόμοι».

Για πολλές γυναίκες, πηγή έμπνευσης αποτελεί  Έμπνευση αποτελεί η Πολωνίδα φυσικός Μαρί Σκλοντόφσκα – Κιουρί, η οποία ήταν η πρώτη γυναίκα που κέρδισε Νόμπελ το 1903.

Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Η ημέρα καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Βιβιάν Ρέντινγκ, με στόχο να ευαισθητοποιήσει μικρούς και μεγάλους για την ασφαλή και ηθικά σωστή χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και όλων των διαδραστικών τεχνολογιών που είναι πια κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Υπάρχει επίσης, Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας για τα Προσωπικά Δεδομένα.

Γιορτάζουν: Βλάσιος, Βλασία († Βλασίου ιερομάρτυρος).

Τι έγινε σαν σήμερα;

1939:

Το Βατικανό αναγνωρίζει το βασίλειο της Ιταλίας με πρωτεύουσα τη Ρώμη και η Ιταλία την κυριαρχία του Βατικανού πάνω στο έδαφός της.

1959:

Μονογράφεται στη Ζυρίχη από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον τούρκο ομόλογό του Αντνάν Μεντερές η συμφωνία για την Κύπρο.

1964:

Το Γενικό Χημείο του Κράτους δίνει το πράσινο φως για την κυκλοφορία της Coca Cola στη χώρα μας.

1978:

Η κυβέρνηση της Κίνας αίρει την απαγόρευση των βιβλίων του Αριστοτέλη, του Γουίλιαμ Σέξπιρ και του Ντίκενς και επιτρέπει την κυκλοφορία τους.

1990:

Απελευθερώνεται ο Νέλσον Μαντέλα, έπειτα από 27 χρόνια κράτησης στις φυλακές Victor Vester, στα περίχωρα του Κέιπ Τάουν.

2016:

Ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας συντρίβεται στη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης στη νήσο Κίναρο, δυτικά της Λέρου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 αξιωματικοί.

Τα tips της ημέρας

  • Ήξερες ότι…

Ο παγκόσμιος πληθυσμός το 1900 ήταν 1,6 δισεκατομμύρια, ενώ το 2000 περίπου 6 δισεκατομμύρια.

  • Κάποιος είπε μια φορά…

“Εύκολα βλέπουμε το σφάλμα των άλλων, αλλά το δικό μας δύσκολα” ~ Βούδας, θρησκευτικός ηγέτης, ιδρυτής του βουδισμού.

Διάβασε ακόμη: Σαν σήμερα 10 Φεβρουαρίου: Διεθνής Ημέρα κατά της Επιληψίας

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα