Η σημερινή ημέρα είναι καθιερωμένη ως Ημέρα Ενημέρωσης για το Σύνδρομο Μέμπιους, με πρωτοβουλία οργανώσεων πασχόντων και γιατρών από όλο τον κόσμο.

Το Σύνδρομο Μέμπιους είναι μια εξαιρετικά σπάνια συγγενής νευρολογική διαταραχή, με παράλυση του προσώπου και ανικανότητα κίνησης των ματιών από τη μια πλευρά στην άλλη. Δεν υπάρχει ενιαία θεραπεία, αλλά αναλόγως από την συμπτωματολογία, υπάρχει η σχετική υποστήριξη.

Τι λέει στην βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» ο Ρολάν Μπιενβενί, ο οποίος πάσχει από το σύνδρομο Μέμπιους:

«Ουσιαστικά είναι σαν να έχεις μια μάσκα στο πρόσωπό σου»

Οι περισσότεροι άνθρωποι με σύνδρομο Μέμπιους γεννιούνται με πλήρη παράλυση του προσώπου και δεν μπορούν να κλείσουν τα μάτια τους ή να σχηματίσουν εκφράσεις του προσώπου, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν προβλήματα επικοινωνίας με τους συνανθρώπους τους, επειδή δεν μπορούν να δείξουν τα συναισθήματά τους.

«Όταν δεν μπορείς να χαμογελάσεις, οι άλλοι μπορούν να δημιουργήσουν μια εσφαλμένη εντύπωση για σένα. Σχεδόν μπορείς να διαβάσεις τις σκέψεις τους. Αναρωτιούνται: «Τι πρόβλημα έχει αυτός; Έπαθε κάποιο ατύχημα;» Αμφιβάλλουν για την πνευματική σου ικανότητα, σκέφτονται ότι ίσως έχεις κάποια νοητική αναπηρία εξαιτίας αυτού του κενής έκφρασης στο πρόσωπό σου».

Η νόσος παίρνει την ονομασία της από τον Γερμανό νευρολόγο Πάουλ Γιούλιους Μέμπιους (1853-1907), ο οποίος ήταν πρώτος που την περιέγραψε διεξοδικά το 1888, αν και ο πρώτος γιατρός που τη διέγνωσε ήταν ο γερμανός οφθαλμίατρος Άλφρεντ Γκρέφε (1830-1899), το 1880.

Η 24η Ιανουαρίου, που επελέγη ως Ημέρα Ενημέρωσης για το Σύνδρομο Μέμπιους, είναι η ημερομηνία γέννησης του Πάουλ Γιούλιους Μέμπιους.

Ποια άλλη Διεθνή ημέρα έχουμε για σήμερα;

Η σημερινή ημέρα είναι καθιερωμένη ως Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης. Η μέρα υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 3 Δεκεμβρίου 2018, με σκοπό την ανάδειξη της συμβολής της εκπαίδευσης στην ειρήνη και την ανάπτυξη.

Σε αυτόν τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας για την Εκπαίδευση, η UNESCO καλεί τις κυβερνήσεις των μελών της και όλους τους εταίρους της να θέσουν την ποιοτική εκπαίδευση ως κύρια προτεραιότητα παγκοσμίως.

Σήμερα γιορτάζουν: Ζωσιμάς, Νεόφυτος, Ξένη, Φίλων.

Τι έγινε σαν σήμερα;

1837:

Ψηφίζεται στην Ελλάδα ο πρώτος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις με ζώα.

1961:

Η Μέριλιν Μονρόε χωρίζει με τον τρίτο σύζυγό της και θεατρικό συγγραφέα Άρθουρ Μίλερ, έπειτα από 4,5 χρόνια έγγαμου βίου. Η ξανθιά σταρ θα πεθάνει ενάμιση χρόνο μετά, από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών. Τα βαρβιτουρικά είναι φάρμακα τα οποία καταστέλλουν το νευρικό σύστημα. Στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν κατά κόρον ως αγχολυτικά και για την πρόκληση ύπνου ή αναισθησίας.

1984:

Το πρώτο Macintosh διατίθεται προς πώληση

1986:

Το διαστημόπλοιο Βόγιατζερ 2 διέρχεται από τον πλανήτη Ουρανό.

1991:

Η Βουλή των Σκοπίων ψηφίζει διακήρυξη ανεξαρτησίας από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία με την ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Τα tips της ημέρας

  • Ήξερες ότι…

Η μαργαρίνη χρωστάει το όνομά της στην ελληνική λέξη μαρ-γαριτάρι.

  • Κάποιος είπε μια φορά…

“Η εγκράτεια βάζει ξύλα στη φωτιά, τρόφιμα στην αποθήκη, αλεύρι στ’ αμπάρι, λεφτά στο πορτοφόλι, υπόληψη στη χώρα, χαρά στο σπίτι, ρούχα στα παιδιά, δύναμη στο κορμί, ορθή κρίση στο νου, και σωφροσύνη σ’ ολόκληρο το κοινωνικό οικοδόμημα” – Βενιαμίν Φραγκλίνος (1706 – 1790), Αμερικανός πολιτικός και εφευρέτης.

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα