Θυμάμαι πολύ χαρακτηριστικά όταν ήμουν μικρή κι έκοβα ένα φύλλο από κάποιο φυτό, που έβγαζε κάτι υγρό. Μου έλεγε λοιπόν η μαμά μου, “το πόνεσες τώρα, πληγώθηκε κι έσταξε το δάκρυ του”. Έτσι, εγώ μετά αναρωτιόμουν “μα τα φυτά αισθάνονται πόνο;” Είναι μια ενδιαφέρουσα ερώτηση που πρέπει να εξεταστεί.

Πρέπει λοιπόν να ανησυχούμε για τα συναισθήματα των φυτών; 

Τα φυτά αισθάνονται πόνο;

Υπάρχει μία απλή απάντηση: Για την ώρα, κανείς δεν είναι σίγουρος αν τα φυτά μπορούν να αισθανθούν τον πόνο. Γνωρίζουμε ότι μπορούν να νιώσουν αισθήσεις και να αντιδράσουν σε ερεθίσματα.

Μελέτες δείχνουν ότι τα φυτά μπορούν να αισθανθούν ένα άγγιγμα τόσο ελαφρύ όσο τα βήματα μιας κάμπιας. Αλλά ο πόνος συγκεκριμένα, είναι μια ικανότητα αντίδρασης και ένας αμυντικός μηχανισμός. Τα φυτά όμως δεν έχουν αυτή την ικανότητα, γιατί δεν έχουν νευρικό σύστημα ή εγκέφαλο. Έτσι μπορεί να μην έχουν καμία βιολογική ανάγκη να αισθανθούν πόνο. Απλά δεν το ξέρουμε.

Ωστόσο, είναι πιθανό τα φυτά να έχουν νοημοσύνη και ευαισθησία, που δεν μπορούν ακόμα να εντοπίσουν οι ερευνητές.

Το βίντεο που ακολουθεί μας δείχνει ότι ένα φυτό μπορεί να αντιδράσει σε ερεθισμούς. Και ίσως τελικά και να πονάει, ποιος ξέρει…

 

Τι γίνεται με τα φυτοφάγα πλάσματα;

Τα φυτά αισθάνονται πόνο όταν τρώγονται;

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Oecologia και πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μισσούρι: Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα συγκεκριμένο είδος φυτών απελευθέρωσε αμυντικές χημικές ουσίες που το καθιστούσαν λιγότερο ελκυστικό για τα φυτοφάγα πλάσματα, απαντώντας στις ηχητικές δονήσεις των κάμπιων που έτρεχαν πάνω σε αυτό.

Ισχυρίζονται ότι τα φυτά “ξέρουν” πότε πρόκειται να καταναλωθούν και δεν είναι “χαρούμενα” γι ‘αυτό.

“Βρήκαμε ότι οι δονήσεις τροφοδοσίας σηματοδοτούν αλλαγές στο μεταβολισμό των φυτικών κυττάρων, δημιουργώντας πιο αμυντικές χημικές ουσίες που μπορούν να αποκρούσουν επιθέσεις από κάμπιες”, αναφέρει ο Δρ Heidi Appel, ένας από τους ερευνητές που πραγματοποίησαν τη μελέτη.

Αυτή τη στιγμή, η αντίληψή μας για τον πόνο περιλαμβάνει αισθητηριακά και συναισθηματικά στοιχεία. Ανάλογες νευρολογικές δομές εντοπίζονται τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα, σύμφωνα με μελέτη του 2009 στο National Academies Press.

Τα φυτά μπορούν να ανταποκριθούν σε ερεθίσματα, όμως δεν έχουν την ίδια αντίδραση στην απειλή του πόνου, με τους ανθρώπους και τα ζώα.

“Τα φυτά δεν είναι τα άψυχα αντικείμενα που πολλοί πιστεύουν ότι είναι, αλλά ένα φυτό δεν μπορεί να υποστεί υποκειμενικό πόνο απουσία ενός εγκεφάλου, δεν πιστεύω επίσης ότι σκέφτεται”, αναφέρει ο καθηγητής Daniel Chamovitz. Είναι κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Ζωής στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, είναι επιστήμονας φυτών που διεξήγαγε έρευνα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα φυτά βιώνουν τον κόσμο.

Υπάρχουν επίσης, ηχογραφήσεις επιστημόνων που αποκαλύπτουν πως τα φυτά μιλάνε. Πρόκειται για μία έρευνα από τον Itzhak Khait και τους συναδέλφους του σε Πανεπιστήμιο του Ισραήλ, όπου καταγράφουν τα φυτά να παράγουν ήχους όταν διψάνε και όταν πονάνε.

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα