Σκέφτεσαι να προσθέσεις στον κήπο ή τη γλάστρα σου ένα φυτό που θα είναι όμορφο και θα ευωδιάζει; Τότε μιλάμε για το γιασεμί. Τα είδη του γιασεμιού είναι πολλά, σε διάφορα μέρη της γης.

Το γιασεμί είναι γνωστό και ως ίασμος και μπουγαρίνι. Είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Ελαιίδων. Είναι αναρριχώμενο φυτό/θάμνος, τις περισσότερες φορές αειθαλής και φυλλοβόλος, με λευκά άνθη, με ευχάριστη και γλυκιά μυρωδιά.

Πού το συναντάμε;

Το γιασεμί κατάγεται από την κεντρική Ινδία, τα Ιμαλάια, το Θιβέτ και την Κίνα. Από εκεί μεταφέρθηκε στη Β. Αφρική. Οι Άραβες το έφεραν στην Ισπανία και οι Ισπανοί στη Γαλλία και την Ιταλία, όπου καλλιεργείται και μέχρι σήμερα όπως και το Μαρόκο και η Αίγυπτος.

Στην Ελλάδα καλλιεργήθηκε με επιτυχία παλαιότερα στο Πήλιο και την Χίο, ενώ το συναντάμε περισσότερο σε κήπους και μπαλκόνια ως καλλωπιστικό αρωματικό φυτό. Το σκούρο πράσινο φύλλωμα του καλύπτει φράχτες ή πέργκολες, ομορφαίνει το μέρος και μας χαρίζει την πλούσια χαρακτηριστική του ευωδία.

Ποια είναι τα είδη του γιασεμιού;

Υπάρχουν περίπου 300 είδη γιασεμιού σε εύκρατες και θερμές χώρες της γης. Τα πιο γνωστά είναι:

  • Ίασμος ο θαμνώδης, βρίσκεται αυτοφυής στην Ελλάδα και στις περιοχές της Μεσογείου.
  • Ίασμος ο φαρμακευτικός, κατάγεται από το Ιράν και τα Ιμαλάια και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στο ψύχος. Υπάρχουν μορφές ποικιλόφυλλες με διπλά άνθη.
  • Ίασμος ο ταπεινός, θάμνος που έρπει και ο βλαστός του φτάνει και τα 7 μέτρα μήκος.
  • Ίασμος ο μεγανθής, κατάγεται από τη Μαλαισία. Καλλιεργείται στις νότιες περιοχές της Γαλλίας, στην Αίγυπτο τη Σικελία, τη Συρία, το Λίβανο και την Παλαιστίνη για την παραγωγή του ιασμελαίου. Στην Ελλάδα είναι γνωστό και ως γιασεμί της Χίου.
  • Ίασμος ο αραβικός, θάμνος αναρριχώμενος που φτάνει σε μεγάλο ύψος. Τα άνθη του είναι μεγάλα και λευκά με εξαιρετικό άρωμα.
  • Ίασμος ο γυμνανθής, θάμνος ιθαγενής της Ιαπωνίας και της Κίνας με πλούσια κίτρινα άνθη που ευδοκιμεί και στην Ελλάδα.
  • Ίασμος ο καμψίφυλλος, ιθαγενής αειθαλής θάμνος της Ασίας με κίτρινα άνθη.
  • Ίασμος ο πολυανθής, αειθαλής, αναρριχώμενος θάμνος ιθαγενής της Κίνας. Τα άνθη του είναι κυρίως λευκά, υπάρχουν όμως και κόκκινα και ροζ.
  • Ίασμος ο ευοσμότατος, θάμνος με μυρωδάτα κίτρινα άνθη και κατάγεται από το νησί Μαδέιρα.
  • Ίασμος ο στιλπνός, αναρριχώμενος θάμνος με αρωματικά λευκά άνθη, ιθαγενής της Νέας Γουινέας και ευαίσθητος στους παγετούς.

Η καλλιέργεια των γιασεμιών γίνεται κοντά σε παραθαλάσσιες περιοχές, γιατί η θαλάσσια αύρα είναι ευεργετική για την ανάπτυξη τους.

Το ξέρεις ότι το αιθέριο έλαιο του γιασεμιού είναι το πιο ανυψωτικό από όλα, με ευεργετικές ιδιότητες στο σώμα και την ψυχή; Έχει ζεστό, πλούσιο, σαγηνευτικό και εξωτικό άρωμα που χαλαρώνει τα νεύρα και τα κακά συναισθήματα. Αποτελεί απαραίτητο συστατικό σχεδόν όλων των αρωμάτων.

Το συναντάμε πολύ σε κήπους και μπαλκόνια ως καλλωπιστικό αρωματικό φυτό. Το σκούρο πράσινο φύλλωμα του καλύπτει φράχτες ή πέργκολες χαρίζοντας ομορφιά και ευωδία.

Γιασεμί: Περιγραφή & Καλλιέργεια του μεθυστικού φυτού

Γιασεμί: Παραδόσεις & Μύθοι που μας «μεθάνε»