Τι σχέση έχει το μικροβίωμα του εντέρου σου με τον κορωνοϊό ίσως να αναρωτηθείς

Μεγάλη, θα σου απαντήσω.

Τον τελευταίο καιρό ζούμε πρωτοφανείς καταστάσεις και βαδίζουμε σε έναν δρόμο άγνωστο για τη γενιά μας. Σύνορα κλειστά, lockdown σε επιχειρήσεις, καραντίνα, πρόστιμα και χαρτί υγείας. Πολύ χαρτί υγείας! Και φυσικά μακαρόνια στοκαρισμένα σε ντουλάπια, δίπλα σε στοίβες αντισηπτικά.

Μέσα σε μια τέτοια κατάσταση όπου όλα μοιάζουν να είναι εκτός ελέγχου είναι φυσικό κι επόμενο να νιώθουμε ότι τα χέρια μας είναι δεμένα και ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να προστατευτούμε.

Η αλήθεια είναι βέβαια άλλη. Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να προστατέψουμε τόσο τον εαυτό μας όσο και τους γύρω μας.

Πρώτα απ’ όλα, ακολουθούμε με ευλάβεια τις οδηγίες των επίσημων οργανισμών: περιορίζουμε τις κοινωνικές μας επαφές στις απολύτως απαραίτητες, πλένουμε τα χέρια μας – ναι, ωσάν ψυχαναγκαστικοί – και ΔΕΝ πιάνουμε ΠΟΤΕ το πρόσωπό μας. Δεν είναι τόσο δύσκολο λοιπόν να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους άλλους.

Χτίζουμε την άμυνα του οργανισμού μας

Εκτός από το να προστατευόμαστε από το εξωτερικό μας περιβάλλον ωστόσο, είναι βασικό να χτίσουμε και την άμυνα του οργανισμού μας από μέσα. Πώς; Ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας.

Πολλοί άνθρωποι, ειδικά οι νεότεροι, ακόμα κι όταν νοσούν, εμφανίζουν ήπια συμπτώματα. Το ανοσοποιητικό του οργανισμού είναι πολύπλοκο και σε άμεση συνάρτηση με το περιβάλλον μας. Αυτό σημαίνει ότι επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες.

Αυτό που είναι σημαντικό να καταλάβουμε είναι ότι η υγεία μας δεν είναι «γραμμένη» στα γονίδιά μας, αλλά επηρεάζεται στον μεγαλύτερο βαθμό από τον τρόπο ζωής μας.

Έλεγξε το μικροβίωμα του εντέρου σου

Στο έντερό σου ζουν τρισεκατομμύρια μικρόβια, συνθέτοντας το μικροβίωμα του εντέρου. Όλες οι έρευνες αποδεικνύουν ότι το μικροβίωμα του εντέρου παίζει ουσιαστικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται το ανοσοποιητικό μας σε μολύνσεις, επηρεάζοντας με αυτόν τον τρόπο την υγεία μας.

Ένα υγιές μικροβίωμα δημιουργεί μια σημαντική προστασία του οργανισμού από μολυσματικά παθογόνα, όπως ο κορωνοϊός, ενώ την ίδια ώρα μας βοηθάει να προστατευτούμε από πιθανές αντιδράσεις του ανοσοποιητικού που καταστρέφουν τους πνεύμονες και άλλα ζωτικά όργανα.

Υγιές μικροβίωμα, υγιές έντερο, υγιές σώμα

Από τι εξαρτάται το μικροβίωμά σου; Από τις τροφές που καταναλώνεις.

Αντί λοιπόν να παίρνεις συμπληρώματα διατροφής που υποτίθεται ότι «ενισχύουν» το ανοσοποιητικό σου, χωρίς όμως να υπάρχουν αποδείξεις των ισχυρισμών τους, προτίμησε να φας σωστά.

Ένα υγιές μικροβίωμα περιέχει πολλά διαφορετικά είδη μικροβίων και βακτηρίων, καθένα από τα οποία παίζει σημαντικό ρόλο για την υγεία και το ανοσοποιητικό σου. Δυστυχώς όμως, καθώς μεγαλώνουμε αυτή η ποικιλία μειώνεται, με αποτέλεσμα να γερνάμε και να αναπτύσσουμε ασθένειες που συνδέονται με την ηλικία.

Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να διατηρούμε υγιές το μικροβίωμά μας!

Μπορεί να μη γνωρίζουμε ακόμα πώς λειτουργεί ακριβώς η σχέση μεταξύ των μικροβίων του εντέρου μας και του ανοσοποιητικού, φαίνεται όμως ότι το μικροβίωμα σχeτίζεται άμεσα με τις φλεγμονές. Τα βακτήρια του εντέρου παράγουν χημικές ουσίες και ενεργοποιούν τη βιταμίνη Α των τροφών, κάτι που θεραπεύει τις φλεγμονές και ρυθμίζει το ανοσοποιητικό μας.

Τάισε το μικροβίωμά σου

Ο καλύτερος τρόπος να αυξήσεις την ποικιλία των βακτηρίων που συνθέτουν το μικροβίωμά σου, είναι να τρως μια μεγάλη ποικιλία φυτικών τροφών, με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και να περιορίσεις τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Και φυσικά τα fast food.

Η μεσογειακή διατροφή έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει αυτήν την ποικιλία των βακτηρίων και μειώνει τις φλεγμονές.

  • Πολλά φρούτα, λαχανικά, βότανα, ξηροί καρποί, σπόροι ολικής άλεσης.
  • Καλά λιπαρά που περιέχει το ελαιόλαδο, οι ελιές και τα ψάρια.
  • Σημαντικό είναι να αποφεύγεις το αλκοόλ, το αλάτι, τη ζάχαρη και τα αναψυκτικά. Ακόμα και οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και τα πρόσθετα τροφίμων, βλάπτουν την ισορροπία στο έντερό σου.

Φάε γιαούρτι, τυριά και πιες κεφίρ

Πολύ σημαντικές τροφές είναι το δικό μας παραδοσιακό ελληνικό γιαούρτι που το λατρεύουν σε όλον τον κόσμο και τα τυριά μας. Επίσης το ξινόγαλο ή κεφίρ. Αυτές οι τροφές περιέχουν προβιοτικά και βακτήρια που είναι θαυματουργά για το μικροβίωμα.

Αντί για χαρτί υγείας αγόρασε ωφέλιμα τρόφιμα

Κακά τα ψέματα, το να αγοράζεις σωρούς από χαρτί υγείας δεν θα προστατέψει την υγεία ούτε τη δική σου ούτε των ανθρώπων που αγαπάς.

Επένδυσε σε καλές και ωφέλιμες τροφές, φρόντισε την ψυχική σου υγεία και το πνεύμα σου, γυμνάσου και κοιμήσου αρκετά.

Και φυσικά μην ξεχνάς να πλένεις τα χέρια σου! Επειδή όλα από εκεί ξεκινάνε!

Διάβασε ακόμα: Φάε φυτικές ίνες για μακροζωία και ένα χαρούμενο έντερο

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα