Η σημερινή Δευτέρα μας βρίσκει να αρχίζουμε την επάνοδό μας σε μια καινούρια πραγματικότητα, αλλά τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Σήμερα στις 6 το πρωί ξεκίνησε η μερική άρση των περιοριστικών μέτρων που μας επιβλήθηκαν πριν από 42 ημέρες λόγω του κορωνοϊού. Η αποστολή sms στο 13033 για τον έλεγχο των μετακινήσεων καταργήθηκε από σήμερα τα ξημερώματα και τα πρώτα καταστήματα ανοίγουν.

Η φάση που ξεκινάει ωστόσο δεν είναι εύκολη. Η ατομική ευθύνη σήμερα αποκτάει πολύ μεγαλύτερη αξία, ενώ η ευλαβική τήρηση των μέτρων ασφαλείας από όλους μας θα καθορίσει το πώς θα εξελιχτούν τα πράγματα για την ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Η καινούρια πραγματικότητα

Όποιος πιστεύει ότι η ζωή μας από σήμερα θα γίνει όπως ήταν πριν, μάλλον βιάζεται. Η απειλή ενός νέου lockdown αν τα πράγματα δεν εξελιχτούν όπως πρέπει – κι αυτό είναι κάτι που θα φανεί μέχρι τις 18 Μαϊού – δεν είναι τόσο μακριά όσο φανταζόμαστε.

Γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ βασικό να γνωρίζουμε καλά και να τηρούμε ευλαβικά τους κανόνες που ισχύουν αυτή τη στιγμή:

  • Πλένουμε και απολυμαίνουμε χέρια με την ίδια ίσως και μεγαλύτερη προσοχή και συνέπεια από πριν, καθώς πλέον δεν είμαστε απομονωμένοι, αλλά εκτιθέμεθα μέσω της κοινωνικής συναναστροφής.
  • Κρατάμε αποστάσεις τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Ο κίνδυνος στους εξωτερικούς χώρους δεν παύει να υφίσταται, απλά μειώνεται.
  • Φοράμε μάσκες όχι μόνο όπου επιβάλλεται, αλλά και όπου συνίσταται.
  • Τηρούμε τους κανόνες μετακίνησης και κοινωνικής επαφής. Τουτέστιν δεν μετακινούμαστε άσκοπα, δεν βρισκόμαστε σε παρέες μεγαλύτερες των 10 ατόμων και δεν βγαίνουμε εκτός νομού.
  • Η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα Ταξί, τα ασανσέρ, τα νοσοκομεία, τα ιατρεία, τα διαγνωστικά κέντρα.
  • Η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, Ταξί, στα super market, στα καταστήματα τροφίμων που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα, σε νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.
  • Η μάσκα συνίσταται στα γραφεία, στους επισκέπτες κομμωτηρίων και καταστημάτων και γενικότερα σε οποιοδήποτε κλειστό χώρο.

Ο κίνδυνος για νέο lockdown

Προκειμένου να προστατευτούμε από το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown είναι απαραίτητο να συμπεριφερθούμε ώριμα. Το στοίχημα των επόμενων εβδομάδων είναι πιο δύσκολο, πιο σύνθετο και πιο σημαντικό.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά την χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, τόνισε πως αν τηρούμε τους κανόνες, ερχόμαστε πιο κοντά στο στόχο, μειώνουμε τις περιπτώσεις μετάδοσης και εξάπλωσης του ιού και προχωράμε στο σχέδιο αποκλιμάκωσης των περιορισμών. Αν όχι, ο κίνδυνος για νέα κρούσματα είναι ορατός. «Ο κίνδυνος για φρένο στην αποκλιμάκωση των μέτρων ή για νέα περιοριστικά μέτρα φαντάζει μονόδρομος».

Διάβασε ακόμα: Το δίλημμα του φυλακισμένου μέσα από ένα βίντεο κι ένα παιχνίδι