Είμαι σίγουρη ότι έχεις ακούσει ιστορίες για τη γιαγιά σου που έφτιαχνε μια κρέμα με διάφορα βότανα μέσα.

Μια κρέμα που η συνταγή της ήταν επτασφράγιστο μυστικό και τα θεράπευε όλα.

Η ιστορία των αρωματικών φυτών ωστόσο είναι πολύ παλιότερη από τη γιαγιά σου.

Τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά έχουν πολύ πιο παλιές ρίζες απ’ ότι φαντάζεσαι.

Τα βότανα προϊστορικά

Οι πρωτόγονοι άνθρωποι, πολύ πριν ανακαλύψουν τη φωτιά, αναζητούσαν στα φυτά όχι μόνο την τροφή τους, αλλά και τα φάρμακα τους. Οι αρχηγοί των φυλών, οι μάγοι και οι ιερείς, γνώριζαν τις χρήσιμες ιδιότητες των φυτών αυτών και στα βότανα στήριζαν τη θεραπεία των ασθενειών, που ήταν αυτό που τους ξεχώριζε από τους απλούς ανθρώπους.

Όλοι οι αρχαίοι πολιτισμοί, σε όλες τις ηπείρους, ασχολήθηκαν επισταμένα με τα αρωματικά φυτά. Οι αρχαιότερες μαρτυρίες καταγράφονται από τους Σουμέριους και τους Ασσύριους, όπως αποδεικνύεται από τα έργα τέχνης και τα γραπτά τους. Από τότε ακόμα ήταν γνωστές οι θεραπευτικές ιδιότητες 200 περίπου φυτών, ανάμεσα στα οποία βρίσκονταν η ρίγανη, α άνηθος, ο κρόκος, το θυμάρι, το κύμινο και ο κορίανδρος.

Στην αρχαία Βαβυλώνα, σε ένα από τα 7 θαύματα του κόσμου, για το οποίο πολλά έχουν γραφτεί, οι κρεμαστοί κήποι ήταν γεμάτοι με αρωματικά φυτά για την παραγωγή αρτυμάτων (μπαχαρικών). Τα έσοδα άλλωστε από αυτά τα φυτά αποτελούσαν σημαντικό μέρος της οικονομίας τους.

Ωστόσο τα αρωματικά φυτά άρχισαν να μελετώνται και να ερευνώνται με επιστημονικό τρόπο πια, λίγο αργότερα.

Η ιστορία τους

Στην αρχαία Αίγυπτο, τα βότανα χρησιμοποιούνται στην ιατρική, στα τρόφιμα, στην αρωματοποιία και στη μουμιοποίηση νεκρών, ενώ στην αρχαία Ελλάδα γίνεται η πρώτη συστηματοποίηση τους, με την λεπτομερειακή καταγραφή των πολύτιμων ιδιοτήτων τους από τον Ιπποκράτη, τον Θεόφραστο, τον Διοσκουρίδη και τον Αναβαρζέα. Για τα αρωματικά φυτά άλλωστε διατύπωσε ο πατέρας της Ιατρικής, Ιπποκράτης, την περίφημη φράση του: «Κάνε την τροφή φάρμακο σου και το φάρμακο τροφή σου».

Η Ρώμη προσδίδει στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά «την αξία του χρυσού», κάνοντας τα προσβάσιμα μόνο για την «ελίτ».

Η Αναγέννηση σηματοδοτεί μια μεγάλη ώθηση στην εξέλιξη και την πρόοδο του τομέα. Τα μεγάλα ταξίδια του Βάσκο Ντε Γκάμα και του Χριστόφορου Κολόμβου συνοδεύονται από τη διάδοση του αρωματικού πιπεριού, της κανέλας, της αμπαρόριζας, της βανίλιας και άλλων καινούριων για την Ευρώπη βοτάνων.

Ο Yale – ναι, ο γνωστός Yale που ίδρυσε το ομώνυμο Πανεπιστήμιο – ήταν αυτός που ξεκίνησε ουσιαστικά το εμπόριο μπαχαρικών στην Αμερική, κάνοντας απ’ ότι καταλαβαίνεις μια αμύθητη περιουσία, εξού και η ίδρυση ενός από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου.

Ζούμε την εποχή της Βοτανικής Αναγέννησης

Έκτοτε πολλά έχουν αλλάξει. Σήμερα ζούμε πια μια «βοτανική αναγέννηση», με την πλειοψηφία των ανθρώπων των ανεπτυγμένων χωρών να επιστρέφουν στην υγιεινή διατροφή και σε φυσικά συστατικά. Η κατανάλωση αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών έχει αυξηθεί δραματικά την τελευταία δεκαετία, την ώρα που έχουν αναπτυχθεί καινούριες δραστηριότητες στον τομέα, όπως η αρωματοθεραπεία και ο αρωματουρισμός.

Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι τα αρωματικά φυτά δεν είναι μια μόδα ούτε καινούρια ανακάλυψη. Η ιστορία τους είναι τόσο μακρά όσο και η ιστορία του ανθρώπου.

Και όχι άδικα.

#CultivateYourDreams