Αν υπάρχει ένα βιβλίο με το οποίο κάποιος θα πρέπει να ξεκινήσει το διάβασμα, αυτό σίγουρα είναι ο “Μικρός Πρίγκιπας” του Antoine de Saint-Exupéry.

Είναι ένα βιβλίο, που μαζί με τον Αλχημιστή του λατρεμένου μου Paulo Coelho, μου θυμίζουν πάντα τους 1000+1 λόγους που με κάνανε να έχω αυτή την άριστη σχέση με τα βιβλία και τη λογοτεχνία.

Ο Μικρός Πρίγκηπας, αν και θεωρείται παιδικό βιβλίο απευθύνεται σε μικρούς, μεσαίους και μεγάλους. Έχει μεταφραστεί σε 300 γλώσσες (!) και έχει αγαπηθεί φοβερά από όλο τον κόσμο. Και όχι άδικα.

Ο φανταστικός αυτός Πρίγκιπας ήταν, είναι και θα είναι, το μικρό παιδί που κρύβουμε όλοι μέσα μας!!!

Αυτό το εσωτερικό μας παιδί που πρέπει να το φροντίζουμε καλά.

Λίγα λόγια για την πλοκή του βιβλίου

Ο αφηγητής του βιβλίου πέφτει με το αεροπλάνο του – που έχει πάθει βλάβη – στην έρημο. Εκεί συναντά ένα ασυνήθιστο παιδί, τον Μικρό Πρίγκιπα, που γνωρίζονται και γίνονται φίλοι. Ο Μικρός πρίγκιπας κάνει τις πιο εύστοχες ερωτήσεις, βλέπει τον κόσμο με εντελώς διαφορετική ματιά και δεν φοβάται να πει στους ενήλικες σκληρές ενήλικες.

Ο Μικρός πρίγκιπας διηγείται την επίσκεψή του σε άλλους πλανήτες, όπου υπάρχουν άνθρωποι ματαιόδοξοι αλλά και κάποιοι περισσότερο «ανθρώπινοι» άνθρωποι (ελάχιστοι βέβαια). Στο ταξίδι του κάνει μερικές βαθυστόχαστες και ιδεαλιστικές παρατηρήσεις σχετικά με τη ζωή και την ανθρώπινη φύση.

Ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας μέσα σε μερικές σελίδες, όλη η επιπολαιότητα, ο εγωισμός, η μιζέρια, η υπεροψία, η δίψα για εξουσία και χρήματα και η μοναξιά των ανθρώπων.

Η ουσία βρίσκεται μέσα σε μηνύματα, που για να τα καταλάβεις πρέπει να διαβάσεις το βιβλίο με την ψυχή σου…

“Δεν βλέπεις καθαρά παρά μόνον με την καρδιά. Η ουσία είναι αόρατη στα μάτια”.

1. Μη σκοτώνεις τη φαντασία σου

O αφηγητής ζωγραφίζει έναν βόα που χωνεύει έναν ελέφαντα. Οι ενήλικες βρίσκουν ότι το σκίτσο του μοιάζει με καπέλο. Ξέρεις γιατί; Επειδή όλοι έχουν χάσει την φαντασία που είχαν ως παιδιά και αντιλαμβάνονται με βαρετό τρόπο τα πράγματα γύρω τους.

Όλοι οι μεγάλοι ήταν παιδιά πρώτα. Αλλά λίγοι το θυμούνται!

Τα παιδιά πρέπει να είναι επιεική με τους μεγάλους.

8 σημαντικά πράγματα που μας διδάσκει ο Μικρός Πρίγκιπας για τη ζωή

2. Μην καταπιέζεις τα συναισθήματά σου

Όταν ο Μικρός Πρίγκιπας θέλει να εξερευνήσει και άλλους πλανήτες, το λουλούδι του – το οποίο έχει φροντίσει στοργικά – υποστηρίζει ότι δεν τον χρειάζεται και ότι μπορεί να ζήσει μόνο του. Κάπως έτσι, το εγκαταλείπει, κάτι που δείχνει ότι δεν πρέπει να καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας αλλά να μιλάμε για αυτά και να ζητάμε αυτό που θέλουμε από τους ανθρώπους που έχουμε στη ζωή μας.

Αυτό που κάνει την έρημο όμορφη είναι ότι κάπου κρύβει ένα ποτάμι. – Είναι η όαση που περιμένουμε όλοι μας στη ζωή μας, εκείνο το κατιτίς που θα είναι ξεχωριστό.

8 σημαντικά πράγματα που μας διδάσκει ο Μικρός Πρίγκιπας για τη ζωή

3. Μην κρίνεις τους άλλους πριν από σένα

Στον πρώτο πλανήτη που πηγαίνει ο Μικρός Πρίγκιπας, συναντάει ένα βασιλιά που είναι ολόκληρος ο πληθυσμός του πλανήτη του και υποστηρίζει ότι κυβερνάει τα πάντα στον κόσμο. Το μάθημα είναι ότι το να κρίνεις τον εαυτό σου είναι πολύ πιο δύσκολο και ορισμένες φορές πιο σημαντικό από το να κρίνεις τους άλλους. Ενώ σημειώνεται ότι μόνο αν κρίνουμε τον εαυτό μας μπορούμε να εξελιχθούμε ως άτομα.

Οι άνθρωποι στριμώχνονται μέσα στις ταχείες μα μήτε που ξέρουν καθόλου τι ψάχνουν να βρουν.

8 σημαντικά πράγματα που μας διδάσκει ο Μικρός Πρίγκιπας για τη ζωή

4. Μην παίρνεις πολύ σοβαρά τον εαυτό σου

Ο Μικρός Πρίγκιπας συναντάει έναν επιχειρηματία, ο οποίος είναι φοβερά απασχολημένος και μετράει συνέχεια τα αστέρια του γαλαξία ώστε να του ανήκουν στο τέλος.

“Τα διαχειρίζομαι. Τα μετράω όλα και τα ξαναμετράω. Είναι δύσκολη δουλειά αλλά είμαι σοβαρός άνθρωπος”

Ο τρόπος που βλέπει τον εαυτό του, τον έχει οδηγήσει να ζει μια βαρετή, μονότονη και μοναχική ζωή, καθώς δεν μπορεί να αντιληφθεί την ομορφιά που κρύβουν τα αστέρια που μετράει συνέχεια!

Οι μεγάλοι νιώθουν σπουδαίοι και λατρεύουν τα νούμερα.

5. Μην ξεχνάς να απολαμβάνεις τη ζωή

Στον επόμενο πλανήτη, ζει ένας άνθρωπος που το μόνο που κάνει όλη μέρα είναι να σβήνει και ανάβει μια λάμπα όταν νυχτώνει και όταν ξημερώνει. Ο πλανήτης όμως, κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον ήλιο ανά 1 λεπτό, έτσι αυτός σπαταλάει μήνες ολόκληρους δουλεύοντας χωρίς να απολαμβάνει τη ζωή του, που περνάει τόσο γρήγορα.

Οι μεγάλοι δεν καταλαβαίνουν τίποτα από μόνοι τους.

8 σημαντικά πράγματα που μας διδάσκει ο Μικρός Πρίγκιπας για τη ζωή

6. Μη φοβάσαι το διαφορετικό – μπορεί να σου μάθει κάτι

Μια από τις πιο δυνατές στιγμές του βιβλίου είναι η συνάντηση του Μικρού Πρίγκιπα με μια αλεπού, ένα ζώο που είναι γνωστό για τις ύπουλες προθέσεις του, γεγονός που το εμποδίζει να κάνει φίλους. Η αλεπού, λοιπόν, του δίνει σημαντικά μαθήματα για τη ζωή.

”Μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά, την ουσία τα μάτια δεν τη βλέπουν”

”Γίνεσαι υπεύθυνος, για πάντα, για ό,τι εξημερώνεις”

8 σημαντικά πράγματα που μας διδάσκει ο Μικρός Πρίγκιπας για τη ζωή

7. Να εκτιμάς όσα έχεις στη ζωή

Ακόμα και όταν βρίσκεται σε ένα κήπο γεμάτο με πανέμορφα τριαντάφυλλα, ο Μικρός Πρίγκιπας δεν μπορεί να σταματήσει να σκέφτεται το δικό του τριαντάφυλλο, γιατί πολύ απλά είναι αναντικατάστατο στη ζωή του. Είναι το αγαπημένο του, το πιο όμορφο από όλα, αυτό που φρόντισε ο ίδιος.

Είναι ο χρόνος που έχεις ξοδέψει για το τριαντάφυλλο σου, που κάνει το τριαντάφυλλο σου τόσο σημαντικό.

Και με τους ανθρώπους νιώθεις μόνος σου. (Πόσο αλήθεια άραγε;)

8 σημαντικά πράγματα που μας διδάσκει ο Μικρός Πρίγκιπας για τη ζωή

8. Καμιά φορά πρέπει να αφήνεις ελεύθερους να φύγουν αυτούς που αγαπάς

Ο αφηγητής του βιβλίου, όσο και αν αγαπάει τον Μικρό Πρίγκιπα συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να τον κρατήσει μαζί του στη Γη γιατί ξέρει ότι θα υποφέρει. Πριν φύγει ο Μικρός Πρίγκιπας του λέει: “Όταν θα κοιτάζεις τον ουρανό τη νύχτα, αφού πια θα έχω κατοικήσει εγώ σε ένα από όλα και θα γελάω σε κάποιο από αυτά, τότε για εσένα θα είναι σαν να γελάνε όλα τα αστέρια. Εσύ θα έχεις αστέρια που ξέρουν να γελάνε”.

Η αγάπη δε δημιουργείται από το να κοιτάει ο ένας τον άλλο, αλλά να κοιτούν προς τα έξω μαζί στην ίδια κατεύθυνση.

8 σημαντικά πράγματα που μας διδάσκει ο Μικρός Πρίγκιπας για τη ζωή

Και αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα του βιβλίου, γιατί καμιά φορά το να αφήνεις κάποιον να φύγει από το πλευρό σου είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι τον αγαπάς.

#ΜιαΦοραΚιΕναΜπορω

Διάβασε ακόμη:

Ας μιλήσουμε για αγάπες σε μέρες βροχής

Μοναξιά: Το τελευταίο ταμπού της σημερινής κοινωνίας

Ένα μαγικό βιβλιοπωλείο στο Παρίσι.. στο οποίο μπορείς να ζήσεις

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα