Όλοι πιθανότατα γνωρίζουμε τα αιθέρια έλαια, τη μεθυστική τους μυρωδιά και τις επιδράσεις που έχουν στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τι είναι τα αιθέρια έλαια;

Τα αιθέρια έλαια είναι τα κύρια αρωματοφόρα συστατικά που περιέχονται στα φυτά και μπορούμε να τα πάρουμε με τη μέθοδο της απόσταξης αλλά και άλλων μεθόδων όπως η κλασσική εκχύλιση με πτητικούς διαλύτες. Με λίγα λόγια είναι το λάδι που παίρνουμε από τα αρωματικά φυτά ενώ μάλιστα, έχει διαπιστωθεί πως διεγείρουν ένα μέρος του εγκεφάλου που επιδρά στα συναισθήματα. Η ιστορία των αιθέριων ελαίων είναι πραγματικά μεγάλη, καθώς οι άνθρωποι ξεκίνησαν να τα χρησιμοποιούν από τότε που υπάρχει και ο ίδιος ο πολιτισμός.

Τι θα έλεγες όμως, να δούμε μερικά «παράξενα» και ενδιαφέροντα πράγματα που μάλλον αγνοούμε;

  1. Για να παράγουμε 0,5 κιλό αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου χρειαζόμαστε περίπου 1.815 κιλά ροδοπέταλα. Ενώ για να παράγουμε 0,5 κιλό αιθέριο έλαιο λεβάντας χρειαζόμαστε περίπου μόνο 68 κιλά άνθη λεβάντας.
  2. Υπάρχουν 188 αναφορές στη Βίβλο σχετικά με τα αιθέρια έλαια.
  3. Τα αιθέρια έλαια είναι εξαιρετικά περίπλοκα από χημικής άποψης. Για παράδειγμα το αιθέριο έλαιο λεβάντας περιέχει 200 χημικές ενώσεις.
  4. Θα έπρεπε να πιεις 28 κούπες τσάι μέντας για να καταναλώσεις ποσότητα αιθέριου ελαίου ανάλογη με αυτή που βρίσκεται σε μια σταγόνα αιθέριου ελαίου μέντας.
  5. Πάνω από 100 αιθέρια έλαια παράγονται σε βιομηχανική κλίμακα σήμερα.
  6. Οι πορτοκαλιές παράγουν τρεις πολύ διαφορετικούς τύπους αιθέριων ελαίων : το έλαιο νερολί (από τα άνθη), το έλαιο πορτοκαλιού (από τη φλούδα) και το πετιτγκρειν (petitgrain) έλαιο από τα φύλλα.
  7. Τα αιθέρια έλαια είναι φυσικής προέλευσης, ενώ τα αρωματικά έλαια συνθετικής προέλευσης. Άρα μιλάμε για κάτι διαφορετικό και δεν πρέπει να ταυτίζονται.
  8. Θέλεις να καταλάβεις αν το αιθέριο έλαιο που αγόρασες είναι «καθαρό»; Ρίξε μία σταγόνα σε ένα χαρτί, αν εξατμιστεί γρήγορα χωρίς να αφήσει λεκέ τότε είναι «καθαρό». Αντιθέτως, αν αφήσει λεκέ τότε μάλλον έχει αναμειχτεί με κάποιο κοινό έλαιο.

Θα σου πω κάτι ακόμα που είναι καλό να ξέρεις: Αν έχεις αλλεργία σε κάποιο φυτό που κατανάλωσες ως τροφή ή αφέψημα, τότε θα την έχεις και στο αιθέριο έλαιο του.