H 18η Ιουνίου έχει οριστεί από την διεθνή κοινότητα ως Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, που ελήφθη στις 21 Δεκεμβρίου 2016.

Ο σκοπός της Ημέρας

Σκοπός του εορτασμού είναι να υπογραμμίσει τον σημαντικό ρόλο της βιώσιμης γαστρονομίας στην επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης, καθώς προωθεί:

Η επίτευξη των στόχων της βιώσιμης γαστρονομίας συμβάλλει στη μείωση της φτώχειας, στην αποτελεσματική χρήση των πόρων, στην προστασία του περιβάλλοντος, των πολιτιστικών αξιών, της κληρονομιάς και της πολυμορφίας. Δες εδώ: Τι είναι η μοριακή γαστρονομία και η Κουζίνα Note-a-Note

Η σημαντικότητα της Βιώσιμης Γαστρονομίας

Γενικότερα, η βιώσιμη γαστρονομία αποτελεί ένα ιδιαίτερα καινοτόμο μέσο αειφόρου ανάπτυξης. Είναι αντιληπτή η σημαντικότητα της, αφού η ίδια καλύπτει τρεις άξονες: τον περιβαλλοντικό τον κοινωνικό και τον οικονομικό.

Εξίσου καινοτόμο μέσο είναι η κοινωνική υπηρεσία «Κίνημα Βιώσιμων Τροφίμων στην Ελλάδα», η οποία Ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2017 έχοντας ως στόχο την αντιμετώπιση της σπατάλης του φαγητού και την ανάδειξη της βιώσιμης ανάπτυξης στην Ελληνική Βιομηχανία Μαγειρικών Ικανοτήτων.

Γιορτάζουν: Θεόδουλος, Θεοδούλη, Λεόντιος, Λεοντία, Υπάτιος, Υπατία.

Τι έγινε σαν σήμερα

1815:

Η Μάχη του Βατερλό. Οι ενωμένες δυνάμεις Βρετανών και Πρώσων, υπό τους στρατηγούς Ουέλινγκτον και Μπλίχερ αντίστοιχα, συντρίβουν τις γαλλικές δυνάμεις, των οποίων ηγείται ο αυτοκράτορας Ναπολέων Βοναπάρτης.

1822: 

Καταλαμβάνεται από τους Έλληνες το Μπούρτζι του Ναυπλίου.

1858:

Ο Κάρολος Δαρβίνος αποφασίζει να εκδώσει τη θεωρία του για την εξέλιξη των ειδών με αφορμή ένα γράμμα, που λαμβάνει από το Βρετανό βιολόγο, Άλφρεντ Ράσελ Γουάλας που περιείχε πανομοιότυπα με τα δικά του συμπεράσματα.

1913:

Βούλγαροι, αρνούμενοι να εγκαταλείψουν την Θεσσαλονίκη, υποχρεώνονται σε παράδοση.

1914:

Οι πρέσβεις των Μεγάλων Δυνάμεων ανακοινώνουν στην ελληνική κυβέρνηση την έγκριση εκ μέρους των κυβερνήσεών τους, του Πρωτοκόλλου Κερκύρας, με το οποίο αναγνωρίζεται η ελληνικότητα της Βορείου Ηπείρου.

1932:

Ιδρύεται στη Γενεύη η FIBA, η παγκόσμια ομοσπονδία του μπάσκετ. Μεταξύ των οκτώ ιδρυτικών μελών είναι και η Ελλάδα, που εκπροσωπείται από τους Συμεών Μαυροσκούφη και Γεώργιο Αμπατζίογλου.

1948:

Ψηφίζεται από τον ΟΗΕ η Διεθνής Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

1961:

Κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην Καισαρεία του Ισραήλ, ανακαλύπτεται μία πλάκα με το όνομα του Πόντιου Πιλάτου, η οποία αποτελεί την πρώτη ένδειξη ύπαρξης του ιστορικού αυτού προσώπου.

1967:

Ο Τζίμι Χέντριξ βάζει φωτιά στην κιθάρα του κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας του Φεστιβάλ του Μόντερεϊ.

1981:

Γίνεται η πρώτη αναγνώριση ενός νέου ιού που αργότερα θα ονομαστεί AIDS.

1989:

Διενεργούνται ταυτόχρονα στην Ελλάδα εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές. Στις βουλευτικές, πρώτο κόμμα αναδεικνύεται η Νέα Δημοκρατία με 44,2% χωρίς να σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 39,1% και ο Συνασπισμός με 13,1%. Στις ευρωεκλογές, η ΝΔ είναι και πάλι πρώτο κόμμα με 40,4% έναντι 35,9% του ΠΑΣΟΚ και 14,3% του Συνασπισμού.

2000:

Η Ελλάδα ανακηρύσσεται επισήμως ως το 12ο μέλος της ΟΝΕ.

Διάβασε ακόμη: Σαν σήμερα 17 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Ερημοποίηση και την Ξηρασία

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα