Το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να αμύνεται και να νικάει ιούς, λοιμώξεις και μολύνσεις. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πώς το κάνει αυτό ενάντια στον κορωνοϊό.

Πολλοί άνθρωποι που νοσούν από τον Covid-19 αντιμετωπίζουν σοβαρά συμπτώματα, άλλα μπορούν να αναρρώσουν μετά από μια αρκετά σύντομη χρονική περίοδο. Θα δούμε πώς το ανοσοποιητικό σύστημα ενός κατά τα άλλα υγιούς ατόμου, είναι σε θέση να καταπολεμήσει τον ιό μέσα σε λίγες μέρες.

Η επιστημονική έρευνα

Σε μια νέα μελέτη στο περιοδικό Nature Medicine, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης στο Ινστιτούτο για τη μόλυνση και την ανοσία του Peter Doherty στην Αυστραλία, περιέγραψαν τον τρόπο με τον οποίο το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύει την αντίδρασή του στο νέο κορωναϊό.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν πληροφορίες σχετικά με έναν από τους πρώτους νοσοκομειακούς ασθενείς με λοίμωξη SARS-CoV-2 στην Αυστραλία. Αυτή ήταν μια γυναίκα 47 ετών που είχε ταξιδέψει στη Μελβούρνη από το Wuhan της Κίνας.

Η γυναίκα έπασχε από ήπια έως μέτρια συμπτώματα της λοίμωξης, αλλά ήταν υγιής από κάθε άλλη άποψη.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι επιστήμονες αργότερα μελέτησαν ώστε να ανακαλύψουν, πώς ένα ανοσοποιητικό σύστημα ενός υγιούς ενήλικα είναι σε θέση να αντιδράσει σε μια λοίμωξη με τον νέο ιό.

Συν-συγγραφέας της μελέτης καθηγήτρια Katherine Kedzierska

«Έχουμε δείξει ότι παρόλο που η νόσος COVID-19 προκαλείται από νέο ιό, σε ένα κατά τα άλλα υγιές άτομο, μια ισχυρή ανοσοαπόκριση σε διάφορους τύπους κυττάρων συνδέθηκε με κλινική ανάκαμψη, παρόμοια με αυτή που παρατηρούμε στη γρίπη.

Αυτό είναι ένα απίστευτο βήμα προς τα εμπρός, να κατανοήσουμε πώς νικιέται ο ιός. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτοί οι μέθοδοι για να κατανοήσουμε τις ανοσολογικές αντιδράσεις σε μεγαλύτερες ομάδες COVID-19 και επίσης να καταλάβουμε τι λείπει σε αυτούς που έχουν θανατηφόρα αποτελέσματα».

Μια εισροή βασικών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος

Η γυναίκα αναζητούσε εξειδικευμένη φροντίδα 4 ημέρες μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων ιογενών λοιμώξεων. Αυτά τα συμπτώματα περιελάμβαναν λήθαργο, πονόλαιμο, ξηρό βήχα, πόνο στο στήθος, λίγη δύσπνοια και πυρετό.

Ήταν σε θέση να εγκαταλείψει το νοσοκομείο και να εισέλθει στην αυτο-απομόνωση 11 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος που είχαν συλλέξει οι επαγγελματίες υγείας από την ασθενή σε τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις: τις ημέρες 7η, 8η, 9η και 20η μετά την

Συν-συγγραφέας της μελέτης Dr. Oanh Nguyen

«Εξετάσαμε ολόκληρο το εύρος της ανοσολογικής αντίδρασης σε αυτήν την ασθενή χρησιμοποιώντας τις γνώσεις που έχουμε χτίσει εδώ και πολλά χρόνια για την εξέταση των ανοσολογικών αποκρίσεων σε ασθενείς που νοσηλεύονται με γρίπη».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια των ημερών 7-9 μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων, υπήρξε μια αύξηση στις ανοσοσφαιρίνες – οι οποίες αποτελούν τον πιο συνηθισμένο τύπο αντισωμάτων – που σπεύδουν να καταπολεμήσουν τον ιό.

Αυτή η αύξηση στις ανοσοσφαιρίνες παρέμεινε μέχρι την 20η ημέρα μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων, σύμφωνα με τις αναλύσεις.

Στις ημέρες 7-9 μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, ένας μεγάλος αριθμός εξειδικευμένων βοηθητικών Τ κυττάρων και κυττάρων Β – τα οποία όλα είναι κρίσιμα ανοσοκύτταρα – ήταν επίσης δραστικά στα δείγματα αίματος της ασθενούς.

Αυτό έδειξε ότι το σώμα της ασθενούς είχε χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά πολλά διαφορετικά “όπλα” κατά του νέου ιού

Σημειώνει ο Δρ Nguyen

«Τρεις μέρες μετά την παραλαβή της ασθενούς, παρατηρήσαμε μεγάλους πληθυσμούς αρκετών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία συχνά αποτελούν ενδεικτικό σημάδι ανάκαμψης κατά τη διάρκεια της λοίμωξης από εποχική γρίπη, οπότε προβλέψαμε ότι η ασθενής θα ανακάμψει σε 3 ημέρες».

Δρ Irani Thevarajan

«Ελπίζουμε να διευρύνουμε τώρα το έργο μας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για να καταλάβουμε γιατί κάποιοι άνθρωποι πεθαίνουν από το COVID-19 και να οικοδομήσουμε περαιτέρω γνώσεις για να βοηθήσουμε στην ταχεία αντίδραση αυτής της νόσου και των μελλοντικών ιών».

Ας φροντίσουμε λοιπόν να έχουμε και να διατηρούμε ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα ???

Πηγή: MedicalNewsToday

Διάβασε ακόμη: 15 τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα