Η σημερινή ημέρα είναι καθιερωμένη ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η απόφαση πάρθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), στις 2 Νοεμβρίου 2005.

Η ημερομηνία επιλέχθηκε επειδή στις 27 Ιανουαρίου 1945 τα προελαύνοντα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς – Μπίρκεναου στην Πολωνία.

Με το συγκεκριμένο ψήφισμα καλούνται τα κράτη – μέλη να επεξεργαστούν προγράμματα εκπαίδευσης που θα μεταδώσουν στις μελλοντικές γενιές τα διδάγματα του Ολοκαυτώματος ώστε να βοηθήσουν στην πρόληψη πράξεων γενοκτονίας.

Άλλες εορτές:

Ελλάδα – Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος. Καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής τον Ιανουάριο του 2004, ώστε να τιμούμε τη μνήμη εκείνων των χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης (τα Θύματα του Ολοκαυτώματος), αλλά και για να εξαρθεί ο ηρωισμός των χριστιανών Ελλήνων, που με κίνδυνο της ζωής τους στην κατεχόμενη Ελλάδα, έσωσαν πολλούς Εβραίους συμπολίτες τους από βέβαιο θάνατο.

Δανία – Auschwitzdag, Ημέρα του Άουσβιτς

Μονακό – Ημέρα της προστάτιδος Αγίας Ντεβότα

Σερβία – Ημέρα του προστάτη Αγίου Σάββα

Σήμερα γιορτάζουν: Μαρκιανός, Μαρκιανή, Χρυσόστομος, Χρυσοστόμης (υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα).

Τι έγινε σαν σήμερα;

1593:

Το Βατικανό οδηγεί σε δίκη τον φιλόσοφο Τζορντάνο Μπρούνο για τις αιρετικές απόψεις του.

1880:

Ο εφευρέτης Τόμας Έντισον πατεντάρει τον ηλεκτρικό λαμπτήρα.

1888:

Ιδρύεται η Εθνική Γεωγραφική Εταιρία στις ΗΠΑ, που εκδίδει το περιοδικό National Geographic.

1945:

Συγκλονιστικές εικόνες αντικρίζουν οι στρατιώτες του κόκκινου στρατού, μπαίνοντας στο στρατόπεδο του Άουσβιτς. Βρίσκουν πέντε χιλιάδες εξαθλιωμένους ανθρώπους. Σε αυτό το στρατόπεδο οι ναζί είχαν δολοφονήσει 1,5 εκατ. άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

1963:

Τίθεται σε εφαρμογή σε ολόκληρη τη χώρα ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, ο οποίος ρυθμίζει λεπτομερώς τα της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων.

1964:

Η Τράπεζα της Ελλάδος παρεμβαίνει, κατόπιν πιέσεων της Ένωσης Κέντρου, παγώνοντας την τιμή της χρυσής λίρας, με αποτέλεσμα η αξία της να εκτιναχθεί στις 312 δραχμές

1967:

Απαγορεύεται η κυκλοφορία φορτηγών αυτοκινήτων στις εθνικές οδούς της χώρας κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας στις μεγάλες αρτηρίες.

1979:

Καθιερώνεται ως εθνική σημαία αυτή που φέρει 9 λευκές και μπλε λωρίδες εναλλασσόμενες με το σταυρό στο άνω αριστερό άκρο.

1996:

Ξεσπά η κρίση των Ιμίων. Δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Χουριέτ» στη Σμύρνη μεταβαίνουν με ελικόπτερο στη Μεγάλη Ίμια. Υποστέλλουν την ελληνική σημαία και υψώνουν την τουρκική. Η όλη επιχείρηση βιντεοσκοπείται και προβάλλεται από το τηλεοπτικό κανάλι της Χουριέτ.

Τα tips της ημέρας

Ήξερες ότι…

Στη Σκοτία, ένα νέο παιχνίδι επινοήθηκε. Ο τίτλος του ήταν «Gentlemen Only, Ladies Forbidden», πρόκειται για το GOLF και έτσι η λέξη εισήχθη στην αγγλική γλώσσα.

Κάποιος είπε μια φορά…

“Ρώτησαν τον Αριστοτέλη: «Τι είναι ελπίδα;» Κι αυτός απάντησε: «Το όνειρο ενός ξυπνητού ανθρώπου»” – Διογένης Λαέρτιος, Έλληνας ιστορικός.

Διάβασε ακόμη: Σαν σήμερα 26 Ιανουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα των Τελωνείων

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα