Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, είναι μια πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO), για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης σχετικά με τις παιδικές νεοπλασίες.

Η σημασία της σωστής ιατρικής φροντίδας

Περίπου 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο νοσούν από καρκίνο κάθε, από τα οποία μόνο το 20% έχει δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα. Το 80% από αυτά προέρχεται από χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος. Πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά.

Κάθε μέρα εκτιμάται ότι περίπου 20 παιδιά πεθαίνουν από καρκίνο στην Ευρώπη

Ο παιδικός καρκίνος στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία. Η εμφάνιση καρκίνου στα παιδιά αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου μετά από τα ατυχήματα.

Τα 8 στα 10 όμως παιδιά που εμφανίζουν σήμερα λευχαιμία θεραπεύονται

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) έχει θέσει τον παιδικό καρκίνο σε θέμα εθνικής προτεραιότητας για το Σύστημα Υγείας. Τονίζει την αναγκαιότητα να βελτιωθεί η περίθαλψη και η φροντίδα των παιδιών που νοσούν από καρκίνο. Επισημαίνει επίσης, την έλλειψη κατάλληλων υποδομών, καθώς και την αδυναμία να καλυφθούν επαρκώς οι ιδιαίτερες ανάγκες που έχουν, τόσο οι μικροί ασθενείς, όσο και οι οικογένειές τους.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου. Μια πιο λεπτή και ευαίσθητη ημέρα η σημερινή, αφιερωμένη σε όλα εκείνα τα αγγελούδια που έδωσαν και δίνουν την σκληρή τους μάχη με τον καρκίνο.

Τι έγινε σαν σήμερα;

1493:

Στο κατάστρωμα του πλοίου «Νίνια», ο Χριστόφορος Κολόμβος γράφει ένα γράμμα που περιγράφει τις ανακαλύψεις του στο Νέο Κόσμο και το οποίο αργότερα διαβάστηκε ευρέως και πέρασε από χέρι σε χέρι όταν επέστρεψε στην Πορτογαλία

1564:

Γεννιέται ο Γκαλιλέο Γκαλιλέι – γνωστός στην Ελλάδα ως Γαλιλαίος – ιταλός αστρονόμος και φυσικός, που υποστήριξε την ηλιοκεντρική θεωρία, την οποία εξαναγκάστηκε από την Ιερά Εξέταση ν’ απαρνηθεί.

1857:

Λήγει η κατοχή της Αθήνας και του Πειραιά από τους Αγγλογάλλους. Είχε επιβληθεί από τις 12 Μαΐου του 1854, λόγω της επιμονής του βασιλιά Όθωνα να αναλάβει εκστρατεία για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας.

1879:

Περνάει νόμος στις ΗΠΑ που επιτρέπει σε γυναίκες δικηγόρους να παρουσιάζονται στο Ανώτατο Δικαστήριο

1923:

Η Ελλάδα γίνεται η τελευταία χώρα της Ευρώπης που υιοθετεί το γρηγοριανό ημερολόγιο

1972:

Για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, οι ηχογραφήσεις προστατεύονται με νομοθεσία πνευματικών δικαιωμάτων

1974:

Η άντληση πετρελαίου από το πρώτο στρώμα των κοιτασμάτων της Θάσου φτάνει τα 10.000 βαρέλια ημερησίως.

2001:

Το πρώτο προσχέδιο του ανθρώπινου γονιδιώματος δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature

2003:

Η μαζικότερη διαμαρτυρία υπέρ της ειρήνης στα ανθρώπινα χρονικά: πάνω από 8 εκατ. άνθρωποι σε περίπου 600 πόλεις ανά τον κόσμο διαδηλώνουν κατά του πολέμου του Ιράκ

2005:

Εγκαινιάζεται η δημοφιλής ιστοσελίδα ανταλλαγής βίντεο YouTube.

2013:

Μετεωρίτης εκρήγνυται πάνω από τη Ρωσία, περίπου 1500 άνθρωποι τραυματίζονται λόγω ωστικού κύματος.

Διάβασε ακόμη: Σαν σήμερα 14 Φεβρουαρίου: Ημέρα των Ερωτευμένων

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα