Σαν σήμερα – 15 Δεκεμβρίου

Γιορτάζουν: Ανθίας, Ανθία, Ανθή, Ελευθέριος, Ελευθερία, Ρεβέκκα, Σωσάννα, Σουζάνα.

Τι συνέβη σαν σήμερα:

1654:

Εγκαθίσταται  στην Τοσκάνη της Ιταλίας ένας μετεωρολογικός σταθμός, ο οποίος αρχίζει να καταγράφει καθημερινά τις μετεωρολογικές ενδείξεις.

1791:

Η Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γίνεται νόμος στις ΗΠΑ μετά την επικύρωσή της από τη Γενική Συνέλευση της Βιρτζίνια.

1792:

Υπογράφεται στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, το πρώτο συμβόλαιο ασφάλειας ζωής.

1821:

Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν το Άγιο Όρος, όπου θα παραμείνουν για τα επόμενα εννιά χρόνια.

1828:

Ο Ιωάννης Καποδίστριας συνιστά με θέσπισμα τα πρώτα δικαστήρια στην Ελλάδα.

1937:

Με διάταγμα του Στάλιν, η ελληνική κοινότητα της ΕΣΣΔ γίνεται στόχος ως εθνικώς ύποπτη και αρχίζουν διώξεις.

1939:

Κάνει πρεμιέρα η κινηματογραφική ταινία «Όσα Παίρνει ο Άνεμος», στην αίθουσα του θεάτρου Lowe’s Grand στην Ατλάντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

1967:

Η κρεμαστή γέφυρα του Οχάιο γνωστή ως «Ασημένια Γέφυρα», που είχε κατασκευαστεί το 1928, καταρρέει και σκοτώνονται 46 άνθρωποι.

1970:

Το σοβιετικό μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Venera 7», προσεδαφίζεται στην Αφροδίτη. Είναι η πρώτη επιτυχημένη ομαλή προσεδάφιση σε άλλον πλανήτη, η οποία προτού καταστραφεί από την υψηλή θερμοκρασία και την πίεση, στέλνει επί 23 λεπτά στη Γη πολύτιμες πληροφορίες.

1970:

Ιδρύεται με νομοθετικό διάταγμα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που αποτελείται από Φιλοσοφική και Φυσικομαθηματική Σχολή.

1973:

Ο εγγονός του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Τζ. Πολ Γκετί, που είχε πέσει θύμα απαγωγής ιταλικής μαφιόζικης οργάνωσης τον Ιούλιο, εντοπίζεται σώος κοντά στη Νάπολη της Ιταλίας.

1973:

Η Αμερικανική Ένωση Ψυχιάτρων ψηφίζει ομόφωνα για την αφαίρεση της ομοφυλοφιλίας από τον κατάλογο των ψυχιατρικών παθήσεων.

2000:

Κλείνει και ο τρίτος αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας.

2001:

Ο κεκλιμένος Πύργος της Πίζας στην Ιταλία, ανοίγει και πάλι για το κοινό μετά από 11 χρόνια εργασιών για την ενίσχυσή του. Οι εργασίες στοίχισαν 27 εκ. δολάρια. Το μνημείο ψήλωσε κατά 23 εκατοστά για να μπορέσει να είναι και πάλι επισκέψιμο.

2005:

Η Λετονία τροποποιεί το Σύνταγμά της για να αποκλείσει κάθε πιθανότητα γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.

2008:

Η απάτη του αιώνα – η μεγαλύτερη κομπίνα όλων των εποχών. Το κόλπο των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Μπέρναρντ Μέιντοφ. Ένα πρόσωπο υπεράνω πάσης υποψίας, που διαχειριζόταν εντολές για τεράστιες επιχειρήσεις και μεγαλομέτοχος της χρηματιστηριακής εταιρείας Βernard Μadoff Ιnvestment Securities.

Σαν σήμερα – 14 Δεκεμβρίου