Χιόνια έκπληξη, χειμώνας εξπρές και αέρας που “ξυρίζει” έρχεται από την Τρίτη

Και μπορεί ο χειμώνας να μην έχει μπει ακόμα ημερολογιακά, ωστόσο “θερμοκρασιακά” έχει μπει για τα καλά. Ήδη από την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου ο υδράργυρος υποχώρησε κατά 10 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με το Σάββατο στη Βόρεια και Ανατολική Ελλάδα.

Η μεγαλύτερη πτώση της θερμοκρασίας καταγράφηκε στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία και τη Θράκη όπου ο υδράργυρος υποχώρησε έως και 9°C, στη Θεσσαλία και την Ανατολική Στερεά κατά 7-8°C. Στη Θεσσαλονίκη, τη Φλώρινα, την Ξάνθη, την Κομοτηνή, τον Βόλο και τη Χαλκίδα η θερμοκρασία την Κυριακή 01/12 υποχώρησε κατά 7°C, ενώ στο λεκανοπέδιο της Αττικής κατά 5°C.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες φαίνονται στον πίνακα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Χιόνια έκπληξη και χειμώνας εξπρές τις επόμενες 30 ώρες

Χειμώνας για 30 ώρες

Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, στην πρόγνωσή του λέει ότι “Έρχεται ο χειμώνας για 30 ώρες”.

“Να προετοιμάζεται η Βόρεια Ελλάδα για την πρώτη χιονόπτωση για φέτος !

Από την Τρίτη το βράδυ θα εισέλθουν ψυχρές αέριες μάζες από τα Βαλκάνια στα βόρεια και θα χιονίσει στα ορεινά και σε αρκετά ημιορεινά της Μακεδονίας και Θράκης. Ειδικά σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα χιονίσει ακόμη και σε χαμηλότερα υψόμετρα από αργά το βράδυ της Τρίτης και μέσα στη νύχτα προς την Τετάρτη.”

Συνεχίζοντας την πρόγνωσή του τονίζει ότι ειδικά στους νομούς Πιερίας, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης ίσως πρόσκαιρα έχουμε ακόμη και εκπλήξεις αν υπάρξει “συγχρονισμός” του υετού (βροχής – χιόνι) με την έλευση των ψυχρών αερίων μαζών. Ίδιες εκπλήξεις αναμένονται και στους νομούς Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης και ίσως και Καβάλας, δηλαδή πιθανές ενδεχόμενες χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλότερα υψόμετρα από τα ημιορεινά (ενδεικτικά πάνω από τα 200-300 μέτρα).

Στην υπόλοιπη κεντρική και νότια Ελλάδα το κρύο όπως φαίνεται θα γίνει αισθητό από την Τετάρτη και θα συνοδεύεται από τοπικές βροχές και χιόνια που θα περιοριστούν μόνο στα ορεινά.

Οι άνεμοι από το βράδυ της Τρίτης θα ενισχυθούν πολύ στα βόρεια, θα ξυρίζει όπως λέμε και εν συνεχεία οι βοριάδες θα επηρεάσουν και τα υπόλοιπα τμήματα μέσα στην Τετάρτη.

Θερμοκρασία

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -3 έως 6, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 1 έως 11, στην Ήπειρο και στη Δυτική Στερεά από 4 έως 16, στη Θεσσαλία και στην Ανατολική Στερεά από 3 έως 13, στην Πελοπόννησο από 5 έως 16, στο Ιόνιο από 11 έως 16, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 8 έως 13, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 10 έως 15 (στα Δωδεκάνησα έως 17) και στην Κρήτη από 12 έως 17.

Άνεμοι

Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό και στις Σποράδες θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, σταδιακά όμως θα στραφούν σε νότιους ίδιας έντασης. Στο υπόλοιπο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες και βορειοανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ με μικρή σταδιακή εξασθένηση. Στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ με μικρή σταδιακή εξασθένηση. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ.

Το φεγγάρι μας

Η σελήνη σήμερα είναι 5 ημερών και επόμενη πανσέληνο θα έχουμε στις 12 Δεκεμβρίου.

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα