Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Αυτοβασανισμού (self-injury awareness day SIAD) ξεκίνησε από τις αγγλοσαξωνικές χώρες και τα τελευταία χρόνια επεκτείνεται και στον υπόλοιπο κόσμο. Ως αυτοβασανισμός εννοείται η συνειδητή ή μη συνειδητή επιβολή βασάνου στον εαυτό. Ο όρος είναι συνώνυμος με τον αυτοτραυματισμό και την αυτοτιμωρία, στο βαθμό που η τελευταία γίνεται πρόξενος σωματικών βλαβών.

Την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Αυτοβασανισμού, οι οργανώσεις του χώρου προβαίνουν σε ενημερωτικές καμπάνιες για τον αυτοβασανισμό και τις συνέπειές του, ενώ κάποιοι άνθρωποι επιλέγουν να μιλήσουν ανοιχτά για τις βασάνους που επιβάλλουν στον εαυτό τους, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τους συνανθρώπους τους.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Αυτοβασανισμού έχει ως χαρακτηριστικό σήμα της ένα πορτοκαλί περικάρπιο ή κορδελάκι στο πέτο.

Ημέρα Μηδενικών Διακρίσεων

Έχει θεσπιστεί από τον ΟΗΕ με στόχο την κατάργηση των διατάξεων στις νομοθεσίες των κρατών – μελών που εισάγουν διακρίσεις και παράλληλα τις καλεί να προβούν σε θετικές αλλαγές που θα διασφαλίσουν την ισότητα, την ένταξη και την προστασία των πολιτών τους.

Τι δηλώνει ο Μισέλ Σιντιμπέ, εκτελεστικός διευθυντής του UNAIDS, του οργανισμού του ΟΗΕ, που είναι υπεύθυνος σε παγκόσμιο επίπεδο για την μάστιγα του AIDS:

«Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο λόγω των νόμων και των πρακτικών που εισάγουν διακρίσεις. Οι νόμοι πρέπει να προστατεύουν, να μην προκαλούν βλάβη. Όλες οι χώρες πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τους νόμους και τις πολιτικές τους για να εξασφαλίσουν ισότητα και προστασία για όλους τους ανθρώπους, χωρίς εξαίρεση».

Το UNAIDS υπενθυμίζει, επί την ευκαιρία της σημερινής Ημέρας Μηδενικών Διακρίσεων, ότι η αξιοπρέπεια και η αξία κάθε ατόμου κατοχυρώνεται από την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ζητεί τη λήψη μέτρων για τη μεταβολή των νόμων και πρακτικών που εισάγουν διακρίσεις και αποτελούν σημαντικό εμπόδιο στην πρόσβαση των ατόμων στις υπηρεσίες υγείας και άλλες υπηρεσίες.

Παγκόσμια Εβδομάδα Ψηφιακού Βιβλίου

Την πρώτη Κυριακή του Μαρτίου (1 Μαρτίου 2020) διοργανώνονται παγκοσμίως ποικίλες εκδηλώσεις για την ηλεκτρονική ανάγνωση, με το σύνθημα «Διάβασε ένα ebook».

Η πρωτοβουλία ανήκει στην Καναδή συγγραφέα και γραφίστρια Ρίτα Τόους. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να υπάρξει ενημέρωση για τα ψηφιακά βιβλία και την απόλαυση της ψηφιακής ανάγνωσης. Ψηφιακό ή Ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book) είναι ένα βιβλίο σε ψηφιακή μορφή, που εκδίδεται με σκοπό την ανάγνωσή του σε ηλεκτρονικό αναγνώστη (e-reader), υπολογιστή ή άλλη ηλεκτρονική συσκευή.

Στην Ελλάδα η αγορά του ψηφιακού βιβλίου βρίσκεται στα σπάργανα, καθώς αντιπροσωπεύει το 1% των συνολικών πωλήσεων στο χώρο του βιβλίου. Αναγνώστες ψηφιακών βιβλίων είναι, κατά βάση, οι συστηματικοί χρήστες του διαδικτύου, ηλικίας 20 έως 45 ετών.

Διεθνής Ημέρα Παιδικής Τηλεόρασης

Η Ημέρα έχει θεσπιστεί από την UNICEF την πρώτη Κυριακή του Μαρτίου (1 Μαρτίου 2020). Στόχος είναι να υπενθυμίσει στους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς όλου του κόσμου, ότι όχι μόνο πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή και να παράγουν ποιοτικά παιδικά προγράμματα, αλλά και να παρέχουν την δυνατότητα στα παιδιά να συμμετέχουν στην διαδικασία παραγωγής τους.

Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Άμυνας ή Προστασίας

Καθιερώθηκε το 1990 με πρωτοβουλία του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Άμυνας (ICDO). Η 1η Μαρτίου, είναι η ημερομηνία κατά την οποία τέθηκε σε εφαρμογή το καταστατικό του ICDO το 1972.

Η Πολιτική Άμυνα ή Προστασία αποτελεί θεσμό με ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας, καθώς οι σύγχρονες κοινωνίες εκτίθενται ολοένα και περισσότερο σε κάθε είδους κινδύνους –φυσικούς και τεχνολογικούς – λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της αστικής και βιομηχανικής ανάπτυξης. Δεν συνδέεται μόνο με την αντιμετώπιση μίας καταστροφής, αλλά εκτείνεται σε όλο το φάσμα της, καλύπτοντας πρώτιστα τον τομέα της πρόληψης, το σχεδιασμό, την ετοιμότητα, αλλά και τη διαχείριση των συνεπειών της.

Στην πραγματικότητα, η Πολιτική Προστασία, στο σύγχρονο πολιτισμό μας, αποτελεί το θεσμό συνένωσης των δυνάμεων όλων των πολιτών έναντι φυσικών και ανθρωπογενών απειλών ή κινδύνων, που μπορούν να διαταράξουν σε καιρό ειρήνης την κοινωνική λειτουργία.

Σύμφωνα με την ICDO, η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας έχει τρεις στόχους με αποδέκτη την παγκόσμια κοινότητα:

  1. Να υπενθυμίζει τη ζωτική σπουδαιότητα της πολιτικής προστασίας για την κοινωνική λειτουργία.
  2. Να ενημερώνει για την πρόληψη και τα μέτρα αυτοπροστασίας σε περίπτωση ατυχημάτων και καταστροφών.
  3. Να αποδίδει τις οφειλόμενες τιμές στις προσπάθειες, τις θυσίες και τα κατορθώματα των εθνικών υπηρεσιών πολιτικής προστασίας, στους τομείς της πρόληψης και της αντιμετώπισης των καταστροφών.

Η Ελλάδα, όπως και οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι μέλος της Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Άμυνας (ICDO).

Γιορτάζουν: Ευδόκιος, Ευδοκία, Χαρίσιος, Χαρισία.

Τι έγινε σαν σήμερα;

1565:

Ιδρύεται το Ρίο ντε Τζανέιρο

1815:

Ο Ναπολέων επιστρέφει στη Γαλλία μετά την εξορία στην Έλβα

1862:

Ο κυβερνητικός στρατός καταστέλλει με αιματηρό τρόπο την εξέγερση που εκδηλώθηκε στο Ναύπλιο και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου κατά του Όθωνα (Ναυπλιακή Επανάσταση).

1896:

Ανακάλυψη της ραδιενέργειας από τον Ανρί Μπεκερέλ

1963:

Αποφασίζεται η επιβολή προστίμου στους βουλευτές, που θα απουσιάζουν αδικαιολόγητα από τις συνεδριάσεις της ελληνικής Βουλής.

1988:

Ο βιομήχανος Αλέξανδρος Αθανασιάδης – Μποδοσάκης δολοφονείται με πιστόλι στη Λεωφόρο Κηφισίας από την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη».

1998:

Ο «Τιτανικός» γίνεται η πρώτη ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου που ξεπερνάει το 1 δισ. δολάρια σε παγκόσμιες εισπράξεις

2002:

“Αντίο” λένε οι Έλληνες στη δραχμή, καθώς το ευρώ είναι πια το μοναδικό νόμισμα της χώρας. Η δραχμή, πλέον, περνά στην ιστορία.

2006:

Η αγγλόφωνη Wikipedia φτάνει τα εκατομμύρια στα άρθρα της

2006:

Ανοίγει ο δρόμος για την αποτέφρωση των νεκρών και στην Ελλάδα, μετά την ψήφιση από τη Βουλή της σχετικής διακομματικής τροπολογίας. Η ψηφισθείσα διάταξη προβλέπει κατ’ αρχάς ότι μπορεί να γίνει αποτέφρωση νεκρών, ημεδαπών ή αλλοδαπών, των οποίων οι θρησκευτικές πεποιθήσεις την επιτρέπουν. Δεν αποκλείει όμως και τους χριστιανούς ορθοδόξους, κατά παρέκκλιση της εκκλησιαστικής παράδοσης, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα τελείται εξόδιος ακολουθία.

2007:

Ξεσπά το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, με «θύματα» τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πληροφορίες: sansimera.gr

Διάβασε ακόμη: Σαν σήμερα 29 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Κατάποσης Σπαθιών

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα