Το γάλα καρύδας??είναι μια λευκή, γαλακτώδης ουσία που εξάγεται από τη σάρκα ώριμων καρυδών.

Εκτός από πολύ γευστικό και υγιεινό γάλα, είναι και μια ιδανική επιλογή για να αντικαταστήσεις τα γαλακτοκομικά προϊόντα, λόγω δυσανεξίας στη λακτόζη ή vegan ζωής ή αλλαγής στις διατροφικές συνήθειες.

Πώς φτιάχνεται το γάλα καρύδας

Το νερό καρύδας είναι το υγρό μέσα σε μια καρύδα, ενώ το γάλα καρύδας προέρχεται από τη λευκή σάρκα του φρούτου.

Το γάλα καρύδας μπορεί να είναι παχύ ή λεπτό:

Όταν παράγεται παχύ γάλα καρύδας, οι παραγωγοί τρίβουν τη σάρκα των ώριμων καρυδών και στη συνέχεια την πιέζουν μέσα στο τουλπάνι για να εξαγάγουν το υγρό (κομμάτι ύφασμα με αραιή ύφανση που χρησιμοποιείται ως φίλτρο για να στραγγίξει κάτι). Το παχύ γάλα διατηρεί περισσότερο λίπος από το λεπτό γάλα.

Το λεπτό γάλα καρύδας προέρχεται από την πιεσμένη σάρκα καρύδας που έχει απομείνει στο εσωτερικό του τουλπανιού. Οι κατασκευαστές το αναμιγνύουν με ζεστό νερό και στη συνέχεια το πιέζουν – το περνάνε  μέσα από το τουλπάνι για δεύτερη φορά. Το υγρό που προκύπτει είναι πολύ λεπτότερο.

Κορυφαία 3 οφέλη για την υγεία του γάλακτος καρύδας

Οι έρευνες δείχνουν ότι το γάλα καρύδας έχει τρία κύρια οφέλη για την υγεία.

1.Απώλεια βάρους

Το γάλα καρύδας περιέχει τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας (MCTs), τα οποία οι ερευνητές έχουν συνδέσει με την απώλεια βάρους. Τα MCTs διεγείρουν την ενέργεια μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται θερμογένεση ή παραγωγή θερμότητας.

Μερικές μελέτες δείχνουν ότι τα MCTs εργάζονται για να μειώσουν το σωματικό βάρος. Μπορούν επίσης να εξισορροπήσουν το ασταθές μικροβιακό έντερο. Η έλλειψη αυτής της σταθερότητας μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας.

Μια μελέτη του 2015 στους υπέρβαρους άνδρες, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση MCTs στο πρωινό, οδήγησε σε μειωμένη πρόσληψη τροφής αργότερα την ημέρα.

Τα ευρήματα μιας μελέτης του 2018 δείχνουν ότι τα MCTs αυξάνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η ευαισθησία προάγει την απώλεια βάρους. Η ινσουλίνη είναι μια βασική ορμόνη που διασπά τη γλυκόζη και ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Το άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα…

Φυσικά, προφανώς κάποιος που έχει διαβήτη θα πρέπει να ενημερωθεί από τον θεράποντα γιατρό του για τις διατροφικές του συνήθειες.

2. Καρδιακή υγεία

Η έρευνα έχει συνδέσει δίαιτες πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά με υψηλή χοληστερόλη και αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Μπορεί να μη θεωρείς το γάλα καρύδας υγιές για την καρδιά, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λιπαρά, ωστόσο, διαφορετικές πηγές κορεσμένων λιπών μπορεί να επηρεάσουν το σώμα με διάφορους τρόπους. Επίσης, η γενετική διαδραματίζει ρόλο στον τρόπο με τον οποίο το άτομο μεταβολίζει τα κορεσμένα λίπη και τον βαθμό στον οποίο τα λίπη αυτά επηρεάζουν την υγεία.

Μια μελέτη έδειξε ότι το έλαιο καρύδας δεν αύξησε σημαντικά τα επίπεδα της “κακής χοληστερόλης” ή της χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL), αλλά αύξησε τα επίπεδα της “καλής χοληστερόλης” ή της υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνικής χοληστερόλης (HDL).

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η περίοδος μελέτης ήταν σύντομη, μόνο 4 εβδομάδες, και ότι η έρευνα στερείται ελέγχων.

Η χοληστερόλη HDL προστατεύει την καρδιά και απομακρύνει τη χοληστερόλη από το αίμα. Μεταφέρει τη χοληστερίνη LDL στο ήπαρ, διασπάται και το σώμα τελικά την εξαλείφει.

Τα προϊόντα με βάση την καρύδα έχουν υψηλά λιπαρά και θερμίδες. Οι άνθρωποι θα πρέπει να τα καταναλώνουν μόνο με μέτρο.

3. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Οι καρύδες – οι αλλιώς κοκκοφοίνικες – περιέχουν ένα λιπίδιο που ονομάζεται λαυρικό οξύ και πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μερικά ευρήματα δείχνουν ότι το λαουρικό οξύ έχει αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Σε μια μελέτη των αντιμικροβιακών επιδράσεων του λαυρικού οξέος από καρύδες, οι ερευνητές απομόνωσαν διάφορα βακτηριακά στελέχη και τα εμφάνισαν σε λαυρικό οξύ. Διαπίστωσαν ότι το λαυρικό οξύ ανέστειλε αποτελεσματικά την ανάπτυξη του Staphylococcus aureus, του Streptococcus pneumoniae και του Mycobacterium tuberculosis.

Άλλοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το λαυρικό οξύ αναστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και προκαλεί απόπτωση – κυτταρικό θάνατο – σε καρκινικά κύτταρα του μαστού και του ενδομητρίου.

Διάβασε ακόμη: Γάλα αμυγδάλου: 7 οφέλη και πώς να φτιάξεις σπιτικό

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα