Σαν σήμερα το 1923, παύει να ισχύει για την Ελλάδα το Ιουλιανό Ημερολόγιο και τίθεται σε ισχύ το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Η 16η Φεβρουαρίου με το Παλαιό, γίνεται 1η Μαρτίου με το Νέο.

Μέσα στους χρόνους, χρησιμοποιήθηκαν εκατοντάδες χρονολογικά συστήματα. Θα λέγαμε ότι κάθε πολιτισμός είχε αναπτύξει το δικό του, όμως λίγα επιβίωσαν. Αυτό που επικράτησε περισσότερο είναι εκείνο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, το οποίο βασιζόταν στις φάσεις της Σελήνης. Κράτησε μέχρι τα μέσα του 1ου αιώνα, όμως ήταν ατελές με μεγάλες αποκλίσεις, κυρίως στην εαρινή ισημερία, με σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία και τη λειτουργία του κράτους.

Το Ιουλιανό Ημερολόγιο

Έτσι, ο Ιούλιος Καίσαρας ανέθεσε στον αλεξανδρινό αστρονόμο Σωσιγένη την αναμόρφωση του ημερολογίου. Το νέο, ηλιακό, ημερολόγιο ανταποκρινόταν απόλυτα στη διαδοχή των εποχών και η διάρκεια του έτους προσδιορίστηκε στις 365,25 ημέρες. Η μικρή διαφορά καλύπτονταν από μία επιπλέον ημέρα που προσθέτονταν κάθε τέσσερα χρόνια. Έτσι, η ημέρα αυτή, επειδή τη μετρούσαν δυο φορές, ονομάζεται ακόμα και σήμερα «δις έκτη» και το έτος που την περιέχει δίσεκτο (29η Φεβρουαρίου).

Aπό το Ιουλιανό Ημερολόγιο προέκυπτε ένα σφάλμα 11 λεπτών και 14 δευτερολέπτων το χρόνο. Εξαιτίας της απόκλισης αυτής, μιάμιση χιλιετία αργότερα η εαρινή ισημερία είχε μετατοπιστεί ημερολογιακά 11 μέρες πίσω, σε σχέση με τα αστρονομικά δεδομένα.

Το Γρηγοριανό Ημερολόγιο

Μπροστά στον κίνδυνο να γιορτάζονται τα Χριστούγεννα φθινόπωρο και το Πάσχα χειμώνα, ο Πάπας Γρηγόριος ο 13ος προχώρησε σε νέα μεταρρύθμιση του συστήματος. Στις 4 Οκτωβρίου του 1582 προστέθηκαν 10 ημέρες, ενώ για να αποφευχθούν ανάλογες ασυμφωνίες και στο μέλλον, αποφασίστηκε κάθε τέσσερις αιώνες να θεωρούνται δίσεκτα, αντί για 100 χρόνια μόνο τα 97.

Το Νέο ή αλλιώς Γρηγοριανό ημερολόγιο συνάντησε έντονες αντιδράσεις. Τα καθολικά κράτη της Ευρώπης το υιοθέτησαν τελικά μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ τα προτεσταντικά χρειάστηκαν έναν ακόμη αιώνα. Η Αγγλία και η Αμερική το αποδέχτηκαν μόλις το 1752. Το ίδιο συνέβη και στην Ανατολή, όπου όλα τα ορθόδοξα κράτη συνέχισαν να ακολουθούν το Ιουλιανό έως τον 20ο αιώνα.

Η Ελληνική Πολιτεία εφάρμοσε το Γρηγοριανό ημερολόγιο το 1923, ονομάζοντας την 16η Φεβρουαρίου, 1η Μαρτίου. Η Εκκλησία της Ελλάδος το εφάρμοσε στο εορτολόγιό της ένα χρόνο αργότερα.

Τι έγινε σαν σήμερα;

1568:

Οι κάτοικοι της Ολλανδίας -3.000.000 άνθρωποι- καταδικάζονται σε θάνατο από τον Πάπα, επειδή ασπάστηκαν τον προτεσταντισμό.

1821:

Αποφασίζεται στο Κισνόβιο της Βεσσαραβίας (σημερινό Κισινάου της Μολδαβίας) η κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη.

1825:

Ο Γάλλος συγγραφέας Σατομπριάν, γνωστός στην Ελλάδα ως Σατοβριάνδος, συνιστά τη Φιλελληνική Εταιρία.

1923:

Ο αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ ανοίγει τη σαρκοφάγο του Φαραώ Τουταγχαμών. Τα ευρήματα στο εσωτερικό της-ανάμεσα τους και το μουμιοποιημένο σώμα του Τουταγχαμών- δίνουν πλήθος νέων πληροφοριών για τον  αρχαίο αιγυπτιακό πολιτισμό.

1937:

Ανακαλύπτεται το υλικό νάιλον, χάρη στις έρευνες του Αμερικανού χημικού Γουάλας Χιουμ Καρόδερς. Η ονομασία του οφείλεται στο γεγονός ότι ανακαλύφθηκε ταυτόχρονα στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο.

1951:

Η ελληνική κυβέρνηση θέτει επίσημα το αίτημα της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.

1963:

Οι Beatles ανεβαίνουν στο Νο1 των βρετανικών rock charts με το τραγούδι τους «Please, Please Me».

Διάβασε ακόμη: Σαν σήμερα 15 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα